Η “ξέφρενη” δεκαετία του 1920 (ή όπως είναι γνωστή με τον αγγλικό όρο roaring twenties στη δυτική κοινωνία και κουλτούρα) ήταν μια περίοδος οικονομικής ευημερίας με διακριτές πολιτισμικές και οικονομικές αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, το Σικάγο, το Λονδίνο κλπ. Είχαν προηγηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος, μια πανδημία (ισπανική γρίπη), τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, πόνος, εξαθλίωση και φτώχεια. Ο κόσμος είχε ανάγκη από ένα ελπιδοφόρο μέλλον, που θα ήταν γεμάτο πολιτισμικούς νεωτερισμούς και που θα αντικαθιστούσε την τότε ζοφερή πραγματικότητα. Θα δούμε κάποιες από τις τάσεις που καθόρισαν τα roaring twenties.
1. Art deco
Η κομψή νεωτερικότητα του Art Deco προήλθε από τα καλλιτεχνικά κινήματα του φουτουρισμού και του κυβισμού. Η αυστηρή γεωμετρία του κυβισμού και ο φουτουριστικός θαυμασμός της υψηλής τεχνολογίας αναμειγνύονται με πολλές αισθητικές επιρροές, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας αιγυπτιακής και ιαπωνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Παραδείγματα Art Deco αποτελούν οι πίνακες της Tamara de Lempicka, τα κοσμήματα των Van Cleef και Arpels καθώς και το κτίριο Chrysler.
2. Εξπρεσιονιστική τέχνη
Η εξπρεσιονιστική τέχνη ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τάσεις της δεκαετίας του ’20. Ωμή, δραματική και πρωτόγονη, εξέφραζε τις ανησυχίες και τους φόβους της σύγχρονης εποχής. Καλλιτέχνες όπως ο Ernst Ludwig Kirchner, ο Oskar Kokoschka και ο Franz Marc έδιναν έμφαση στο συναίσθημα και όχι τόσο στο ρεαλισμό. Η μη δυτική τέχνη, ιδιαίτερα αυτή της Αφρικής, επηρέασε τους εξπρεσιονιστές με τη σχετική απλότητα και τον άμεσο δραματισμό της, που δεν είχε σχέση με τους δυτικούς κανόνες της ζωγραφικής.
3. Η αναγέννηση του Χάρλεμ και η εποχή της τζαζ
Η δεκαετία του 1920 ήταν επίσης η εποχή της μεγάλης ανόδου του αφροαμερικανικού πολιτισμού, κοινώς γνωστής ως Αναγέννηση του Χάρλεμ. Ωθούμενη από την αναπτυσσόμενη οικονομική ευημερία των μαύρων γειτονιών και την εμφάνιση της τοπικής μεσαίας τάξης που αποτελείται τόσο από Αφροαμερικανούς όσο και από μετανάστες. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και γλύπτες του Χάρλεμ επικέντρωσαν το έργο τους γύρω από τη μαύρη αμερικανική ταυτότητα, τους αγώνες κατά της φυλετικής βίας, των διακρίσεων και των συνεπειών της δουλείας. Ένα άλλο πολιτιστικό ορόσημο που προέρχεται από την αφροαμερικανική κοινότητα ήταν η τζαζ μουσική. Η τζαζ έγινε σχεδόν συνώνυμη με την κουλτούρα της δεκαετίας του 1920. Με τις ρίζες της στον αμερικανικό Νότο, η τζαζ μεταλλάχθηκε από ένα τοπικό είδος λαογραφίας σε ένα παγκοσμίως γνωστό φαινόμενο. Αυτό το συναισθηματικό, πολύπλοκο και ερμηνευτικό είδος μουσικής έγινε το κύριο soundtrack της δεκαετίας.
4. Σουρεαλισμός
Το καλλιτεχνικό κίνημα του σουρεαλισμού είχε τις ρίζες του στις εξερευνήσεις της πνευματικότητας και στον πρόσφατα αναπτυγμένο κλάδο της ψυχιατρικής. Δεκαετίες πριν, οι πνευματιστές χρησιμοποιούσαν αυτόματη γραφή και σχέδιο ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στον κόσμο των φαντασμάτων και των πνευμάτων. Ο σουρεαλισμός εξερεύνησε τις σκοτεινές γωνιές του μυαλού, τις βαθιά καταπιεσμένες επιθυμίες, φόβους και αγωνίες.
5. Bauhaus
Το Bauhaus ήταν μια προοδευτική σχολή τέχνης που δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να συνδυάσει το ατομικό καλλιτεχνικό όραμα με τη βιομηχανική παραγωγή. Ιδρύθηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Walter Gropius το 1919 και είχε μια σύντομη αλλά αξιοσημείωτη διάρκεια ζωής μόλις 24 ετών πριν κλείσει από τις ναζιστικές αρχές ως το κέντρο του εβραϊκής αριστερίζουσας ιδεολογίας. Οι μαθητές του Bauhaus διδάχθηκαν να αναπτύσσουν μορφή από την αναμενόμενη λειτουργία του αντικειμένου.
6. Κονστρουκτιβισμός
Η κονστρουκτιβιστική τέχνη και ο σχεδιασμός στόχευαν στην απόρριψη των παραδοσιακών αξιών και συστατικών της υψηλής τέχνης που αναπόφευκτα είχαν τις ρίζες τους στον ελιτισμό και την ταξική διαφοροποίηση. Για να κάνει την τέχνη προσιτή και κατανοητή σε όλους, ο κονστρουκτιβισμός βασίστηκε σε απλές γεωμετρικές φόρμες και βασικά χρώματα.
Πηγές:
Αναγέννηση του Χάρλεμ: Ανακτήθηκε από: www.buzzfeednews.com
Δεκαετία του ’20: Ανακτήθηκε από: www.thecollector.com
Ανακτήθηκε από: www.diaxroniko.eu