Τι είναι ο μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος που εμφανίζεται/εξαφανίζεται;

μονόλιθος
Ο μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος στην έρημο της Γιούτα. Πηγή εικόνας:Terrance Siemon/AP

Μετά τις ενθουσιώδεις εικασίες γύρω από τον περίεργο μεταλλικό μονόλιθο που ανακαλύφθηκε στον κόκκινο βράχο της ερήμου της Γιούτα (και την επακόλουθη εξαφάνισή του), ένας σχεδόν πανομοιότυπος μονόλιθος εμφανίστηκε χιλιάδες χιλιόμετρα στην άλλη άκρη της γης: σε έναν λόφο με θέα στην πόλη Piatra Neamt της Ρουμανίας. Τέσσερις ημέρες, μόνο, μετά την εκπληκτική ανακάλυψη του, ο δεύτερος μονόλιθος εξαφανίστηκε, επίσης μυστηριωδώς. Σήμερα, αρκετοί μονόλιθοι έχουν ξεφυτρώσει ανά διάφορες περιοχές της γης, από ΗΠΑ, Ευρώπη μέχρι και Αυστραλία.

Η εξαφάνιση του μονόλιθου της Γιούτα έχει έκτοτε εξηγηθεί – φαίνεται ότι τέσσερις μυστηριώδεις άνδρες τον αφαίρεσαν – αλλά η εξαφάνιση του μονόλιθου της Ρουμανίας -και της Αυστραλίας- βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Αυτό που απομένει να δούμε είναι από πού προέρχονται. Ενώ μια από τις θεωρίες που περιβάλλουν τον μονόλιθο της Γιούτα είναι ότι είναι έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη John McCracken, για τους υπόλοιπους δεν έχει ειπωθεί κάτι.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο McCracken, πριν τον θάνατο του το 2011, σε μία συναρπαστική συνέντευξη, συνδέει την πίστη του στους εξωγήινους με τη φιλοσοφία του για την τέχνη και είπε ότι του άρεσε η ιδέα να φτιάχνει πράγματα που θα έμοιαζαν να έχουν εξωγήινη προέλευση.

Ο McCracken πέθανε το 2011 και οι εικόνες του Google Earth δείχνουν ότι ο μονόλιθος της Γιούτα δεν εμφανίστηκε μέχρι κάπου μεταξύ του 2015 και του 2016. Τυχόν ελπίδες για έλεγχο της ταυτότητας του μονόλιθου διακόπηκαν όταν ο μονόλιθος εξαφανίστηκε. Τα κίνητρά των ατόμων που τον αφαίρεσαν από το σημείο που βρέθηκε φαίνεται να είναι περιβαλλοντικά – το γλυπτό είχε τοποθετηθεί τελικά παράνομα σε δημόσια γη – καθώς λέγεται πως οι άνθρωποι που «εξαφάνισαν» το γλυπτό δεν ήταν οι ίδιοι που το τοποθέτησαν.

Διαβάστε επίσης  Φιλόμουσος Εταιρεία Αθηνών και Βιέννης: αρωγοί για το 1821

μονόλιθος
Πηγή εικόνας: insider.com

Ο τρίτος μεταλλικός μονόλιθος, της Καλιφόρνια, κατασκευασμένος, επίσης, από ανοξείδωτο ατσάλι, ύψους 3 μέτρων, γκρεμίστηκε από μία ομάδα Χριστιανών νεαρών ανδρών. Δημοσίευσαν ένα βίντεο με τους εαυτούς τους να γκρεμίζουν τον μυστηριώδη μονόλιθο που εμφανίστηκε στο βουνό της Καλιφόρνια, φωνάζοντας «ο Χριστός είναι βασιλιάς», και αντικαθιστώντας τον μονόλιθο με έναν ξύλινο σταυρό, εξοργίζοντας την τοπική κοινότητα. Ανέφεραν επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ και τη θεωρία συνωμοσίας QAnon και η αποστολή τους είναι να δείξουν «πόσο αγαπάμε τον Ιησού Χριστό».

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε πως πάνω σε άλλους μονόλιθους ήταν γραμμένες οι συντεταγμένες για τον πύργο του Τραμπ, για την Σφίγγα της Αιγύπτου και για ένα ακατοίκητο νησί στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Αν και είναι πλέον σαφές ότι δεν μιλάμε για τον ίδιο μονόλιθο, όπως λεγόταν στην αρχή της ιστορίας, που εξαφανίστηκε από τη μία περιοχή και εμφανίστηκε σε μία άλλη, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλοι οι μονόλιθοι σχετίζονται κάπως. Είναι αρκετά παρόμοιοι σε ύψος και εμφάνιση και επίσης τοποθετήθηκαν χωρίς άδεια σε προστατευόμενες εκτάσεις.

Είναι κάποιου είδους τέχνη; Ένα κόλπο δημοσιότητας; Εξωγήινοι; Ο κόσμος εξακολουθεί να προσπαθεί να μαντέψει. Φαίνεται ότι θα πρέπει απλώς να περιμένουμε και να δούμε τον σκοπό που εξυπηρετούν.


Πηγές άρθρου

Guardian team 04/12/20 “Christian group tears down mysterious monolith on California mountain” ανακτήθηκε από theguardian.com

Holpuch A. 05/12/20 “A Utah monolith enchanted millions and then it was gone, leaving mysteries behind” ανακτήθηκε από theguardian.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που