Τυχερά παιχνίδια: Μάταιο μπρα-ντε-φερ με τη θεά Τύχη

τυχερά παιχνίδια

Δεν υπάρχει άνθρωπος, που να βγήκε κερδισμένος από τη συνεχή ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Έχοντας παρατηρήσει ορισμένα πράγματα μέσα από την καθημερινότητα πάνω σε αυτό το θέμα, έφτασα σχετικά εύκολα στην παραπάνω διαπίστωση. Την ώθηση και το λόγο για να γράψω μου τα προσέφερε ένα κείμενο, το οποίο διάβασα σε μια ιστοσελίδα. Ήταν η πολύπαθη εμπειρία ενός ατόμου, την οποία το ίδιο δημοσιοποίησε, περιγράφοντας την εμμονή του με τον τζόγο και πως αυτή επηρέασε τη ζωή του. Σκοπός δεν είναι να ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική στους λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών, αλλά να καταδειχθούν οι οδυνηρές συνέπειες αυτής της εθιστικής ασχολίας.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Να εξετάσουμε το προφίλ των ανθρώπων, που αρέσκονται στα παιχνίδια με την τύχη. Βρίσκονται ανάμεσά μας, δεν ανήκουν σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι άτομα του κοινωνικού μας περίγυρου ή ακόμα και του οικογενειακού μας περιβάλλοντος.

Σε αυτό το γκρουπ περιλαμβάνονται αρκετοί τύποι ατόμων, με κυριότερη μορφή τον στυγνό τυχοδιώκτη. Είναι εκείνο το άτομο, που, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ιντριγκάρεται από τα τυχερά παιχνίδια σε σημείο άρρωστης εξάρτησης. Που μετατρέπει την ίδια του την ύπαρξη σε παιχνίδι ενάντια στην μοίρα-τύχη. Εδώ θα βρεις ακόμη τον μέσο άνθρωπο, ο οποίος εργάζεται σε μια δουλειά με ισχνές απολαβές ή χειρότερα είναι άνεργος. Αυτός στρέφεται στον τζόγο, ελπίζοντας πως θα «πιάσει την καλή», για να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα τη ζωή του. Μια ακόμη χαρακτηριστική κατηγορία αποτελούν τα άτομα, προερχόμενα από τα εύπορα στρώματα της κοινωνίας, όπου η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, είναι γι’ αυτούς ένα καθημερινό χόμπι. Μια ασχολία για να «σκοτώσουν» την ώρα τους, χωρίς να σημαίνει, ότι δεν παθιάζονται ή δεν επιθυμούν να κερδίσουν.

Διαβάστε επίσης  Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων
Advertisements
Ad 14

Σίγουρα, αν εστιάσουμε περισσότερο, θα εντοπίσουμε και άλλες υποκατηγορίες. Το ζητούμενο, εντούτοις, δεν έγκειται σε αυτό. Αυτό, που εξάγεται, είναι πως κοινή συνισταμένη των παραπάνω ατόμων αποτελεί η αγάπη, σε σημείο εθισμού, για τον τζόγο. Και είναι αυτός ο εθισμός, που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχοντας ισχυρό αντίκτυπο σε κάθε τομέα της ζωής τους.

losing-on-gambling

Πιο φανερά στον οικονομικό. Υπάρχουν, ασφαλώς, παραδείγματα ατόμων, που έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ. Πόσους τέτοιους θα συναντήσεις ωστόσο; Η αναφορά γίνεται σε όσους είναι συστηματικοί παίκτες για αρκετούς μήνες ή χρόνια. Αυτά τα άτομα μπορεί να καυχηθούν ορισμένες φορές, ότι κέρδισαν ένα σεβαστό ποσό, αλλά πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει όλα αυτά τα χρόνια, για να κερδίσουν; Σίγουρα περισσότερα από τα κερδισμένα.

Περαιτέρω, το πάθος με τον τζόγο, είναι ικανό να δοκιμάσει ακόμα και τις πιο δυνατές ανθρώπινες σχέσεις. Ένα άτομο προσκολλημένο σε μια νοσηρή συνήθεια, πολλές φορές παρουσιάζεται αδιάφορο για τον περίγυρό του. Προσπαθεί να κάνει τα πάντα, για να ευχαριστηθεί ο ίδιος και απαξιώνει οτιδήποτε και οποιονδήποτε γύρω από αυτόν. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι περιπτώσεις οικογενειών, που διαλύθηκαν εξαιτίας της εμμονής ενός ατόμου για τα τυχερά παιχνίδια.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, καταλήγει κάποιος να απολέσει τα πάντα, έχοντας επιδοθεί σε αυτό το μάταιο μπρα-ντε-φερ με τη θεά Τύχη. Σε αυτό το σημείο, το πρόβλημα αποκτά και κοινωνικές διαστάσεις. Το εξαρτημένο άτομο βρίσκεται πλέον σε ένα τραγικό αδιέξοδο, βλέποντας, πέραν της οικονομικής του καταστροφής, ότι έχει απομακρυνθεί από όλους τους δικούς του ανθρώπους. Όντας, επί της ουσίας, εκείνος, που με την αδιαφορία του και την όλη του στάση, ώθησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Αυτός, επομένως, πρέπει να βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη του. Δεν είναι ντροπή, να κάνεις λάθη. Ποιος δεν κάνει άλλωστε; Το σημαντικό είναι, να τα παραδέχεσαι και να προσπαθείς να τα διορθώσεις. Αλλά και οι δικοί του άνθρωποι οφείλουν να τον στηρίξουν με κάθε θυσία, να μην του γυρίσουν την πλάτη, έστω κι αν πληγώθηκαν από τη στάση του. Ώστε να επανέλθει σταδιακά με ομαλό τρόπο στο σωστό μονοπάτι.

Διαβάστε επίσης  Rounders: Όταν το πόκερ γίνεται αφορμή για μια ταινία-διαμάντι

Σε δεύτερο πλάνο, η ίδια η κοινωνία μέσω των κατάλληλων φορέων, είναι σε θέση να προσφέρει ουσιώδη λύση. Κάνοντας το άτομο να αισθανθεί υπεύθυνο, φέρνοντας τον σε αντιπαραβολή με άλλα άτομα, που οδηγήθηκαν στην απομόνωση μέσα από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Να δει, να ακούσει παρόμοιες εμπειρίες, ώστε να συνειδητοποιηθεί. Και μέσα από μια σειρά εποικοδομητικών συζητήσεων και δημιουργικών δραστηριοτήτων να βγάλει στην επιφάνεια τη θετική πλευρά της προσωπικότητάς του. Να ξαναβρεί τη διάθεση για μια χαρούμενη ζωή μακριά από νοσηρά πάθη.

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αθήνα

Αθήνα : Κάνοντας τουρισμό αλλιώς στην όμορφη πόλη

Έχοντας κατά νου την παροιμιώδη φράση «Ελλάδα δεν είναι μόνο

Κομφορμισμός και Μαζοποίηση: Οι δύο όψεις της σύγχρονης κοινωνίας

Ο κομφορμισμός και η μαζοποίηση είναι ανησυχητικά, μα και ιδιαιτέρως