Μήνας Γυναικείας Ιστορίας: ο Μάρτης έχει γυναικείο χρώμα

Μήνας Γυναικείας Ιστορίας
πηγή: www. news.cuna.org

Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας. Ένας μήνας αφιερωμένος στη συνεισφορά των γυναικών στην αμερικάνικη ιστορία. Πότε ξεκίνησε όμως ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας και ποια η σημασία του;

Τι είναι ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας;

Κάθε χρόνο ο μήνας Μάρτιος στις ΗΠΑ είναι αφιερωμένος στη γυναικεία ιστορία. Είναι μια ευκαιρία να τιμηθεί η συνεισφορά των γυναικών στην επιστήμη, τα γράμματα, τις τέχνες και την πολιτική. Οι ιστορικοί του παρελθόντος -άντρες στην πλειοψηφία- αποσιώπησαν ή παραγνώρισαν τη γυναικεία συνεισφορά. Ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας σκοπό έχει να ρίξει το φως των προβολέων σε γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο.

Μήνας Γυναικείας Ιστορίας
πηγή: www.nationalwomenshistoryalliance.org

Η αρχή

Advertisements
Ad 14

Ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας ξεκίνησε ως μια τοπική ημέρα μνήμης στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνιας. Το 1978, η Ειδική Ομάδα Εκπαίδευσης της κομητείας Σονόμα αποφάσισε να οργανώσει μια εβδομάδα αφιερωμένη στη γυναικεία ιστορία. Συγκεκριμένα επέλεξαν την εβδομάδα της 8ης Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής έγιναν παρουσιάσεις σε αρκετά σχολεία. Έγινε, επίσης, ένας διαγωνισμός έκθεσης με θέμα “Πραγματική Γυναίκα”, στον οποίο έλαβαν μέρος εκατοντάδες μαθητές.  Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μια παρέλαση στο κέντρο της Σάντα Ρόζα.

Το παράδειγμα της κομητείας Σόνομα ακολούθησαν και άλλες περιοχές. Έτσι, τον επόμενο χρόνο ο εορτασμός της εβδομάδας γυναικείας ιστορίας εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Ένα προεδρικό διάταγμα

Το 1980 ενώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα και ιστορικοί υπό την καθοδήγηση του οργανισμού National Women’s History Alliance,   αιτήθηκαν την καθιέρωση της Εβδομάδας Γυναικείας Ιστορίας. Πράγματι με προεδρικό διάταγμα, ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, καθιέρωσε την εβδομάδα της 8ης Μαρτίου ως Εθνική Εβδομάδα Γυναικείας Ιστορίας.

Από τους πρώτους αποίκους που έφτασαν στις ακτές μας, από τις πρώτες οικογένειες αυτοχθόνων Ινδιάνων που έγιναν φίλοι μαζί τους, άντρες και γυναίκες έχουν δουλέψει μαζί για να δημιουργήσουν αυτό το έθνος. Πολύ συχνά οι γυναίκες δεν αναφέρονται και η συνεισφορά τους περνά απαρατήρητη. Αλλά τα επιτεύγματα, οι ηγετικές ικανότητες, το κουράγιο, η δύναμη και η αγάπη των γυναικών που οικοδόμησαν την Αμερική, υπήρξαν τόσο σημαντικά όσα αυτά των ανδρών, των οποίων τα ονόματα γνωρίζουμε τόσο καλά.

Μήνυμα προέδρου Τζίμυ Κάρτερ κατά την καθιέρωση της εβδομάδας 2-8 Μαρτίου 1980, ως Εθνική Εβδομάδα Γυναικείας Ιστορίας

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1987, το Κογκρέσο ανακήρυξε ολόκληρο το Μάρτιο Μήνα Γυναικείας Ιστορίας.

Διαβάστε επίσης  Σπήλαιο Πετραλώνων: Ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Μακεδονίας
Μήνας Γυναικείας Ιστορίας
πηγή: www.npl.org

Γιατί Μάρτιος;

Ο μήνας Μάρτιος ως Μήνας Γυναικείας Ιστορίας επιλέχθηκε αρχικά γιατί την 8η Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Έπειτα, ακολουθεί το μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως Μήνας Μαύρης Ιστορίας. Τέλος, σημαντικά γεγονότα που έχουν σχέση με το γυναικείο κίνημα έγινα μήνα Μάρτιο.

Σημαντικές ημερομηνίες του Μαρτίου σχετικές με το γυναικείο κίνημα

  • 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (καθιερώθηκε το 1911)
  • 3 Μαρτίου 1913: η πρώτη μεγάλη πορεία από τις σουφραζέτες στην Ουάσινγκτον
  • Μάρτιος 1917: δημιουργία του Εθνικού Γυναικείου Κόμματος, σκοπός του οποίου ήταν να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου
  • 22 Μαρτίου 1972: ψηφίζεται από τη Σύγκλητο η Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων
πηγή: www.democratsabroad.org

Γιατί είναι σημαντικός ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας;

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος, άρχισαν να ακούγονται οι γυναίκες ιστορικοί που ζητούσαν την ανάδειξη της συνεισφοράς των γυναικών στη σύγχρονη -κι όχι μόνο- αμερικάνικη και παγκόσμια ιστορία. Μελέτες έφεραν στο φως άγνωστες ηρωίδες, ενώ ενδιαφέρον έγειραν γυναίκες καλλιτέχνες κάθε είδους. Ωστόσο, ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας δεν είναι μόνο για ενημέρωση. Είναι μήνας που μπορεί να εμπνεύσει χιλιάδες κορίτσια να ακολουθήσουν το όνειρό τους, σε πείσμα των δυσκολιών. Επίσης, είναι μήνας ευγνωμοσύνης προς όλες εκείνες τις γυναίκες που πάλεψαν για να απολαμβάνουμε αυτονόητα σήμερα δικαιώματα. Τέλος, αποτελεί αφορμή προβληματισμού, αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών για να εξαλειφθούν οι ανισότητες εξαιτίας του φύλου, όπου κι αν εκδηλώνονται.

Πού γιορτάζεται ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας;

Ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας έχει θέση στο ημερολόγιο αγγλόφωνων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Στον Καναδά μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες είναι ο Οκτώβριος.

Διαβάστε επίσης  Μόνα Λίζα: ποια είναι, επιτέλους;

Ποιο χρώμα αντιπροσωπεύει το Μήνα Γυναικείας Ιστορίας;

Το μωβ είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και κατ’ επέκταση ολόκληρο το μήνα. Το χρώμα αυτό θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, αξίες απαραίτητες για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε το Μήνα Γυναικείας Ιστορίας;

Ο Μήνας Γυναικείας Ιστορίας τιμάται στην Αμερική, με εκδηλώσεις, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις. Μπορούμε, όμως, να τιμήσουμε αυτό το μήνα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.Πώς; Να μερικές ιδέες:

  • Διαβάζοντας βιβλία από γυναίκες συγγραφείς.
  • Οργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις για γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας.
  • Τιμώντας τις γυναίκες της ζωής μας που αποτέλεσαν πρότυπο και βοηθό στην πορεία της ζωής μας.
  • Παρακολουθώντας ταινίες από γυναίκες σεναριογράφους/ σκηνοθέτες, ιδιαίτερα αυτές που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της γυναικείας ιστορίας.

Μήνας Γυναικείας Ιστορίας 2022

Φέτος το θέμα του Μήνα Γυναικείας Ιστορίας είναι “Γυναίκες που παρέχουν θεραπεία,προωθούν την ελπίδα”. Το θέμα αυτό είναι μια τιμητική μνεία στις χιλιάδες γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή εν μέσω της πανδημίας COVID. Είναι επίσης μια αναφορά στο γυναικείο φύλο, που στη διάρκεια της ιστορίας προσέφερε παρηγοριά κι ελπίδα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Women’s History Month 2022, ανακτήθηκε από: https://www.history.com/topics/holidays/womens-history-month

How women claimed their place in America’s history books, ανακτήθηκε από: https://www.nationalgeographic.com/history/article/why-the-us-celebrates-womens-history-month-every-march

Women’s History Month, ανακτήθηκε από: https://www.womenshistory.org/womens-history/womens-history-month

Why Women’s History Month is celebrated each March, ανακτήθηκε από: https://www.today.com/life/inspiration/womens-history-month-rcna17775

Happy Women’s History Month! Learn More About Its Backstory And Celebration, ανακτήθηκε από: https://parade.com/990318/kelseypelzer/womens-history-month/

Women’s History Month: How It Started, Why We Celebrate in March and More Questions Answered, ανακτήθηκε από: https://people.com/human-interest/womens-history-month-facts-explainer/

Διαβάστε επίσης  Τυχερά παιχνίδια: Μάταιο μπρα-ντε-φερ με τη θεά Τύχη

Why March is National Women’s History Month, ανακτήθηκε από: https://nationalwomenshistoryalliance.org/womens-history-month/womens-history-month-history/

 

 

 

 

 

 

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν