Μουσική και μάθηση: αλληλένδετη σχέση

Μουσική και μάθηση
Πηγή εικόνας: youtube.com

Μουσική και μάθηση

Η μουσική και η μάθηση αποτελούν αλληλένδετες έννοιες.  Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ιδιαίτερα τα θετικά της μουσικής στην προσχολική ηλικία. Δεν είναι όμως λίγοι και οι έφηβοι μαθητές που μελετούν ακούγοντας μουσική, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι μ αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν καλύτερα. Άρα η ακρόαση της μουσικής κατά τη διάρκεια της μελέτης ωφελεί κάθε ηλικία.

Τα οφέλη της μουσικής

Σχετικές έρευνες κατά καιρούς απέδειξαν ότι η  ενασχόληση των  μικρών παιδιών με τη μουσική απαιτεί  συγκέντρωση, πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Αυτές οι παράμετροι με τη σειρά τους επηρεάζουν και τους υπόλοιπους τομείς της μαθητικής ζωής. Τα μεγαλύτερα παιδιά μάλιστα προβάλλουν ως επιχείρημα πως μέσω της μουσικής απομονώνουν τους εξωτερικούς θορύβους και κάνουν ποιητική μελέτη.

Έτσι εστιάζουν την προσοχή τους καλύτερα στο διάβασμά τους. Ειδικότερα,  μέσα από τη μουσική και το τραγούδι το παιδί εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Γνωρίζει την ποιητική γλώσσα και τα εργαλεία της όπως είναι οι ομοιοκαταληξίες και οι  ρίμες. Κατορθώνει να  οπτικοποιήσει μια ιστορία, μια σκέψη, ένα συναίσθημα. Το παιδί μέσω όλων αυτών βελτιώνει την εκφορά του λόγου του. Με τις μουσικές νότες διευρύνει και εμπλουτίζει συναισθηματικά μαθήματα όπως της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας.

Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επαφή ειδικά με την κλασική   μουσική μαθαίνει τα παιδιά να κρατούν έναν ρυθμό. Έτσι κατανοούν στην πορεία ευκολότερα και καλύτερα τις πρώτες μαθηματικές έννοιες.

Advertisements
Ad 14

Μουσική και σχολική επίδοση

Τα οφέλη της μουσικής δεν εντοπίζονται μόνο στον τρόπο μάθησης. Τα παιδιά σε κάθε ηλικία μέσω της μουσικής μαθαίνουν την κουλτούρα άλλων λαών. Αποκτούν τη δυνατότητα να γιορτάσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Παράλληλα ένα παιδί που μαθαίνει καλύτερα και είναι περισσότερο συγκεντρωμένο κατά τη διάρκεια τους διαβάσματος, έχει καλύτερη επίδοση στο σχολείο. Η μουσική μέσα από τον μαγικό της κόσμο , τις νότες και τους ήχους προσφέρει στο παιδί την αισθητική καλλιέργεια. που είναι το απαραίτητο εφόδιο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Καθώς η επαφή με την μουσική ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες σε διάφορα αντικείμενα βελτιώνει τη σχολική εικόνα. Βοηθά τα παιδιά να οργανώνουν και να ολοκληρώνουν τις δραστηριότητές τους.

Διαβάστε επίσης  Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023

Τέλος η μουσική ακρόαση μέσα στην τάξη  αλλά και κατά τις ώρες του διαλείμματος μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση του μαθητή.

Θα τον χαλαρώσουν και θα βοηθήσουν σε μια ομαλότερη επιστροφή στο μάθημα, όπου θα παρακολουθήσει με περισσότερη όρεξη

Συμπέρασμα

Τα οφέλη της μουσικής αλλά και γενικότερα η επαφή με την τέχνη  είναι καταλυτικοί παράγοντες στη μάθηση. Η μουσική διαδραματίζει καίριο ρόλο στην διεύρυνση της ανθρώπινης κουλτούρας αλλά και της γνωστικής ανάπτυξης. Ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες του ατόμου όπως είναι η φαντασία και η συγκέντρωση. Μαθαίνει το μαθητή να σκέφτεται με έναν άλλο τρόπο. Ίσως τελικά είχε δίκιο ο Albert Einstein όταν είχε πει χαρακτηριστικά για την αξία της μουσικής: «Αν δεν ήμουν φυσικομαθηματικός, κατά πάσα πιθανότητα θα ήμουν μουσικός. Συχνά σκέφτομαι με μουσική υπόκρουση. Ζω τους οραματισμούς μου μέσα στη μουσική. Βλέπω τη ζωή μου μέσα από ένα μουσικό πρίσμα. Αντλώ τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μέσα από τη μουσική».

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε για το άρθρο:

http://ikee.lib.auth.gr/record/77926/files/gri-2007-702.pdf

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι