Το παλαιότερο τελετουργικό μνημείο στη Σαουδική Αραβία

Σαουδική Αραβία
Πηγή εικόνας: nbcnews.com

Οι αρχαιολόγοι, πρόσφατα, ανακάλυψαν σημαντικά προϊστορικά πολιτιστικά μνημεία στη Σαουδική Αραβία. Οι μουστάτες, οι μνημειακές πέτρινες κατασκευές από την εποχή που η Αραβία ήταν πράσινη πριν από 8.500 χρόνια δεν είναι παγίδες, όπως πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι αρχαιολόγοι, αλλά πρώιμες μνημειακές τελετουργικές δομές για μια λατρεία βοοειδών.

Σαουδική Αραβία
Πηγή εικόνας: nbcnews.com

Αυτές οι μυστηριώδεις πέτρινες κατασκευές στη Σαουδική Αραβία είναι παλαιότερες από τις πυραμίδες.  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μουστάτες της περιοχής αποτελούν το παλαιότερο τελετουργικό τοπίο στον κόσμο.

Χιλιάδες μνημειακές κατασκευές που χτίστηκαν από πέτρινους τοίχους στη Σαουδική Αραβία είναι παλαιότερες από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και τους αρχαίους πέτρινους κύκλους της Βρετανίας. Το γεγονός αυτό, κάνει τους ερευνητές  να πιστεύουν ότι  ίσως είναι το παλαιότερο τελετουργικό τοπίο που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα  στο περιοδικό Antiquity, δείχνει ότι οι μυστηριώδεις δομές που υπάρχουν γύρω από την έρημο, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, με την ονομασία ‘’μουστάτες’’  από την αραβική λέξη ‘’ορθογώνιο’’, είναι περίπου 7.000 ετών. Η ανακάλυψη αυτή είναι παλαιότερη από ότι περίμεναν οι αρχαιολόγοι και περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από το Stonehenge της Αγγλίας ή την παλαιότερη αιγυπτιακή πυραμίδα.

«Ένα μνημειακό τοπίο».

«Τους θεωρούμε ένα μνημειακό τοπίο», δήλωσε η Melissa Kennedy, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ και συγγραφέας της μελέτης. «Μιλάμε για πάνω από 1.000 μουστάτες. Αυτά τα πράγματα βρίσκονται πάνω από 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (77.000 τετραγωνικά μίλια) και έχουν όλα πολύ παρόμοιο σχήμα. Έτσι ίσως είναι το ίδιο τελετουργικό τοπίο».

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Πρέπει να υπήρχε ένα μεγάλο πεδίο επικοινωνίας σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, επειδή ο τρόπος που κατασκευάστηκε συμπεριέλαβε τους ανθρώπους», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας, Hugh Thomas, αρχαιολόγος στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από τη Βασιλική Επιτροπή για την AlUla, η οποία ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη διατήρηση της κληρονομιάς της περιοχής AlUla στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου βρίσκονται πολλές μουστάτες.

Μερικές από τις αρχαίες αυτές κατασκευές που ανακαλύφθηκαν στη Σαουδική Αραβία, έχουν μήκος πάνω από 1.500 πόδια, είναι στενές και συχνά συγκεντρώνονται μεταξύ τους. Είναι συνήθως χτισμένα σε βράχο ή σε βραχώδεις προεξοχές πάνω από την έρημο, αλλά και σε βουνά ή σε σχετικά χαμηλές περιοχές.

Οι πιο απλές μουστάτες φτιάχτηκαν σε βράχους με χαμηλά τοιχώματα, για να σχηματίσουν μακρά ορθογώνια, με παχύτερο τοίχωμα «κεφαλής» στο υψηλότερο άκρο και στενή είσοδο στην αντίθετη πλευρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν κατασκευαστεί για να καθοδηγήσουν μια πομπή από το ένα άκρο στο άλλο. Ωστόσο, βρήκαν πολλές μουστάτες που ήταν πολύ πιο περίπλοκες από ότι αρχικά νόμιζαν, που περιέχουν πυλώνες, όρθιες πέτρες και μικρότερα ‘’κελιά’’ από πέτρινους τοίχους. Οι Kennedy και Thomas εκτιμούν ότι μία μουστάτα που ερεύνησαν κατασκευάστηκε από περισσότερους από 12.000 τόνους βασάλτη, αποτέλεσμα μιας επίπονης εργασίας δεκάδων ανθρώπων και μηνών για να ολοκληρωθεί.

Σαουδική Αραβία
Πηγή εικόνας: timesofisrael.com

Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο οι αρχαίοι λαοί που έχτισαν τις μουστάτες έφτιαξαν τόσες πολλές.

Η Kennedy εικάζει ότι ορισμένες μουστάτες, στη Σαουδική Αραβία, μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, ή ότι διαφορετικές  μουστάτες  κοντά η μία στην άλλη, δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Advertising

Μια ένδειξη για το σκοπό τους είναι ότι τα τοιχώματα της κεφαλής τους έχουν ένα μικρό θάλαμο ή κόγχη που φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί για θυσίες. Σε ανασκαφές το 2019 βρέθηκαν σε θάλαμο τα κέρατα και τα οστά άγριων και οικόσιτων ζώων, προβάτων και γαζελιών, αλλά κυρίως βοοειδών. Τα οστά επέτρεψαν στους ερευνητές να καθορίσουν την περίοδο των θυσιών, περίπου 5.000 π.Χ., κατά τα τέλη της Νεολιθικής περιόδου, όταν η περιοχή ήταν πολύ πιο υγρή και πιο πράσινη από το ξηρό τοπίο σήμερα.

Τα αρχαία πετρώματα, στη Σαουδική Αραβία, δείχνουν κοπάδια βοοειδών που πρέπει να ήταν αναπόσπαστα κομμάτια για την επιβίωση των Νεολιθικών ανθρώπων στην περιοχή. Οι Kennedy και Thomas υποπτεύονται ότι οι μουστάτες ήταν μέρος μιας αρχαίας «λατρείας βοοειδών», μιας γιορτής των ζώων. Θα μπορούσε, βέβαια, ορισμένες μουστάτες να χτίστηκαν για να δημιουργήσουν εδαφικές αξιώσεις για πολύτιμα βοσκοτόπια για κοπάδια.

Μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε ο αρχαιολόγος Huw Groucutt, του Ινστιτούτου Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα της Γερμανίας, ο οποίος έχει μελετήσει μουστάτες στα νότια περιθώρια της ερήμου Nefud, αλλά δεν συμμετέχει στην έρευνα AlUla. «Η περισσότερη έρευνα αφορά μόνο την προσθήκη μερικών λεπτομερειών σε πράγματα που είναι ήδη γνωστά. Το φαινόμενο των μουστάτων είναι κάτι πολύ νέο».

Σημειώνει ότι στα βορειοδυτικά μέρη στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται περισσότερες παραδοσιακές μουστάτες που παραμελήθηκαν σε μελέτες της προϊστορίας. «Αυτές οι χιλιάδες μουστάτες δείχνουν πραγματικά τη δημιουργία ενός μνημειώδους τοπίου», συμπληρώνει. «Δείχνουν ότι αυτό το μέρος του κόσμου απέχει πολύ από την αιώνια άδεια έρημο που συχνά φαντάζονται οι άνθρωποι, αλλά μάλλον κάπου έχουν γίνει αξιοσημείωτες ανθρώπινες πολιτιστικές εξελίξεις».

Advertising

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Mysterious 7,000-year-old stone structures may be part of prehistoric cattle cult. Ανακτήθηκε από https://www.livescience.com/stone-structures-in-arabia-prehistoric-cattle-cult.html (Τελευταία προβολή 06/05/2021)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

«Διάλογος με την Αφροδίτη»: Η φωνή της Μήλου

  Ένας από τους λόγους που πηγαίνει κάποιος στο Λούβρο, είναι για να θαυμάσει την…

Πολιτισμός

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Πολιτισμός

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Πολιτισμός

«Αντι-Οιδίπους»: H Τέχνη της Επιθυμίας

Το έργο των Gilles Deleuze και Félix Guattari, Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια: «Ο Αντι-Οιδίπους», είναι όπως…

Πολιτισμός

Αιγυπτιακός ναός στη Θεσσαλονίκη

Ο αιγυπτιακός ναός στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ιερό μνημείο που αποτελεί μυστήριο. Πρόκειται για τον…

Πολιτισμός

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Πολιτισμός

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…