Ο κοσμικός τρόμος στην τέχνη

Εικαστική αποτύπωση του Κθούλου, του πιο γνωστού τέρατος που έχει προέλθει από τον κοσμικό τρόμο του H.P. Lovecraft.
Πηγή: bloody-disgusting.com

Στενά συνδεδεμένος με τα λογοτεχνικά έργα του H.P. Lovecraft, ο κοσμικός τρόμος αποτελεί ένα υποείδος horror που εξερευνά την εμπειρία του ανθρώπου απέναντι σε δυνάμεις που ξεπερνούν την κατανόησή του. Κατά τον Lovecraft, η ανθρώπινη φύση υπονοεί την ύπαρξη ενός αρχέγονου φόβου για οτιδήποτε το ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να συλλάβει. Έτσι, αντιμέτωπος με πλάσματα και απαγορευμένες γνώσεις που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη κατανόηση, ο άνθρωπος αναγκάζεται να αποδεχτεί με δέος το πόσο ασήμαντη είναι η ύπαρξή του σε σχέση με ένα αιώνιο, αχανές σύμπαν. Έργα λοβκραφτιανής μυθοπλασίας όπως Το Κάλεσμα του Κθούλου με πρωταγωνιστές θεϊκές οντότητες που ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική, γκρεμίζουν την ιδέα μιας ανθρωποκεντρικής θεώρησης του σύμπαντος.

O κοσμικός τρόμος, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τη ματιά του Lovecraft, έχει εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών, από λογοτέχνες μέχρι εικαστικούς και μουσικούς. Παρακάτω είναι μόνο μερικοί δημιουργοί που έχουν αντλήσει έμπνευση από το σύμπαν του Αμερικάνου λογοτέχνη.

Raulo Caceres

Εξώφυλλο του PROVIDENCE #11 Century Edition, ζωγραφισμένο από τον Raulo Caceres. Αναπαριστά την εξωγήινη φυλή των Mi-Go που δημιούργησε ο H.P. Lovecraft.
Εξώφυλλο του PROVIDENCE #11 Century Edition, ζωγραφισμένο από τον Raulo Caceres. Πηγή: lovecraft.fandom.com

O Raulo Caceres είναι Ισπανός comic artist, γνωστός για τη δουλειά του στις εκδόσεις Avatar Press. Έχει συνεργαστεί στενά με τον Warren Ellis και έχει ζωγραφίσει εξώφυλλα για θρυλικούς δημιουργούς όπως ο Alan Moore. Πολλά από τα έργα του κινούνται στη σφαίρα του horror με πολλά από αυτά να αντλούν υλικό από τον εξωγήινο κόσμο του Lovecraft.

Paul Lehr

Εξώφυλλο του βιβλίου <em>The Aliens Among Us</em> (1969) του James White, ζωγραφισμένο από τον Paul Lehr.
Εξώφυλλο του βιβλίου “The Aliens Among Us” (1969) του James White, ζωγραφισμένο από τον Paul Lehr. Πηγή: tumblr.com

H τέχνη του Paul Lehr μεσουράνησε κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ιδιαίτερα σε εξώφυλλα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Επιστρατεύοντας μια περισσότερο συμβολική ματιά στο υπερφυσικό, ο Lehr δημιουργούσε αφηρημένες συνθέσεις που θυμίζουν περισσότερο όνειρα, παρά μια απτή πραγματικότητα. Πολλά από τα έργα του “παίζουν” με την ιδέα του κοσμικού τρόμου μέσα από παράξενες, ανοίκειες σκηνές που εκτυλίσσονται σε ένα μυστηριώδες σύμπαν, άφταστο για τον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης  1914: Όταν τα Χριστούγεννα σταμάτησαν το πόλεμο
Advertising

Advertisements
Ad 14

Suguru Tanaka

Τα υπερμεγέθη, σουρεαλιστικά πλάσματα του Tanaka αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα κοσμικού τρόμου.
Πηγή: doumyakutosi.tumblr.com/

Ο Suguru Tanaka είναι Ιάπωνας digital artist. Τα έργα του αναπαριστούν εφιαλτικούς κόσμους και τεράστια πλάσματα, με έντονη τη χρήση του κόκκινου χρώματος που προσδίδει μια ωμή, οργανική αίσθηση στα σουρεαλιστικά του τοπία. Δίνοντας την εντύπωση ενός γιγαντιαίου, ανοίκειου κόσμου όπου η ανθρώπινη επιρροή είναι ολοκληρωτικά απούσα, ο Tanaka πηγαίνει την ιδέα του κοσμικού τρόμου ένα βήμα παραπέρα, ρίχνοντας κλεφτές ματιές σε ένα απαγορευμένο άγνωστο.

Τα έργα του Tanaka είναι διαθέσιμα στους προσωπικούς λογαριασμούς του στο Tumblr και στο Twitter.

H.R. Giger

Dune (1979) του H.R. Giger. Πηγή: arthive.com

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον H.R. Giger, πρωτοπόρο στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας και δημιουργό των εμβληματικών εξωγήινων των ταινιών Alien. Η εικαστική του τέχνη, αρχικά με αερογράφο και έπειτα με τη χρήση μελανιών, συνδυάζει το οργανικό του ανθρώπινου σώματος με μηχανικά στοιχεία, ένα στυλ γνωστό και ως biomechanical. Τα έργα του “παίζουν” με τον σωματικό τρόμο και τη σεξουαλική διαστροφή, ενώ πολλά από αυτά δημιουργούν εξωπραγματικές συνθέσεις, όπου ο κοσμικός τρόμος εκφράζεται στην παράξενη, εξωγήινη φύση τους.

Zdzislaw Beksinski

Ανώνυμο έργο του Beksinski. Πηγή: dailyartmagazine.com

Ο Zdzislaw Beksinski γεννήθηκε στην Πολωνία το 1929. Ξεκινώντας την καλλιτεχνική του πορεία από τη φωτογραφία, αποτύπωσε ανθρώπινα σώματα και πρόσωπα, δημιουργώντας εξπρεσιονιστικές και σουρεαλιστικές εικόνες. Απογοητευμένος ωστόσο από τους περιορισμούς του μέσου, o Beksinski άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική τη δεκαετία του 1960. Τα έργα του, πολύπλοκα, λεπτομερή και μεγάλα σε διαστάσεις, απεικονίζουν σουρεαλιστικά περιβάλλοντα μιας σκοτεινής δυστοπίας που σηματοδοτείται από την όψη του θανάτου και την αίσθηση ενός αποπνικτικού τρόμου που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική.

Διαβάστε επίσης  Εμβέρ Χότζα: Τα 750.000 οχυρά της Αλβανίας
Advertising

Θέλω να ζωγραφίζω σαν να φωτογραφίζω όνειρα.

– Zdzislaw Beksinski 


Πηγές:

Frank, J. Paul Lehr: Unexpected Rhythms. Ανακτήθηκε από: https://neotextcorp.com/culture/paul-lehr-unexpected-rhythms/ (τελευταία πρόσβαση στις 29.05.2023)

Advertising

Gerakiti, E. (2023). The dystopian surrealism of Zdzislaw beksinski. Ανακτήθηκε από: https://www.dailyartmagazine.com/the-dystopian-surrealism-of-zdzislaw-beksinski/ (τελευταία πρόσβαση στις 31.05.2023)

Lovecraftian Art. (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.hplovecraft.com/popcult/art.aspx (τελευταία πρόσβαση στις 27.05.2023)

Meirick, C. (2021). New and Classic Cosmic Horror Art You Need to See to Believe. Ανακτήθηκε από: https://www.scarystudies.com/cosmic-horror-art/ (τελευταία πρόσβαση στις 29.05.2023)

Redflecteur (2014). Η ζωή και το έργο του πολωνού ζωγράφου Zdzislaw Beksinski. Ανακτήθηκε από: https://redflecteur.wordpress.com/2014/09/03/%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-zdzisl/ (τελευταία πρόσβαση στις 31.05.2023)

Advertising

Stuart, K. (2014). HR Giger: artist whose biomechanical art had vast influence on game design. Ανακτήθηκε από: https://www.theguardian.com/technology/2014/may/13/hr-giger-died-artist-game-design-biomechanical-surrealist (τελευταία πρόσβαση στις 29.05.2023)

Απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση. Ασχολούμαι με τη δημιουργική γραφή και αγαπώ τη λαογραφία και ιδιαίτερα τον λαογραφικό τρόμο. Η ασύμφορα μεγάλη συλλογή μου από αμερικάνικα και ιαπωνικά κόμικς με ώθησε στην ενασχόληση με τον οπτικό πολιτισμό και ιδιαίτερα την ιαπωνική κουλτούρα.
Η αρθρογραφία αποτελεί ένα διέξοδο για να εξερευνήσω όσα αγαπώ: το μακάβριο, το μυστηριώδες, το συναρπαστικό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις