Όλα στο βωμό της Τέχνης;

Είναι αναμφίβολο πως ό,τι κι αν γίνεται γύρω μας υπάρχει μια γενικότερη γκρίνια και μία ιδιαίτερα «αποπνικτική» κριτική. Όλοι μιλάμε συνεχώς για τα «θαύματα» της Τέχνης που παρατηρούμε καθημερινά από διάφορους καλλιτέχνες. Εδώ όμως θα τεθεί το ερώτημα: άραγε η Τέχνη μπορεί να έχει την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να περάσει το δικό της μήνυμα, ή καλύτερα μπορούμε να την αφήσουμε να έχει αυτή την ελευθερία;

Η γκρίνια λοιπόν, κάποιες φορές είναι απαραίτητη για να διαφυλαχθεί η ίδια η ζωή. Τα αμφιλεγόμενα έργα της έκθεσης του Guggenheim, που περιλαμβάνουν ζώα, έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και -αν με ρωτάτε- καλά κάνουν και τις προκάλεσαν. Η ελευθερία και η αναρχία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της Τέχνης, μα άραγε μπορούν να ξεπεράσουν τα δικαιώματα και την ίδια την ελευθερία των ζώων;

Χιλιάδες άνθρωποι καλούν το Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη να αποκλείσει τρία έργα που θα παρουσιαστούν στην επερχόμενη έκθεση «Art and China after 1989: Theater of the World». Ο βασικός στόχος της διαμαρτυρίας που διατυπώθηκε σε μια καμπάνια μέσω Change.org απευθυνόμενη στο Guggenheim είναι το έργο «Dogs That Cannot Touch Each Other» ένα βίντεο των καλλιτεχνών Peng Yu και Sun Yuan.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το έργο έχει καταγράψει εξαγριωμένα σκυλιά πιτ μπουλ που τρέχουν σε ρόδες προσπαθώντας να συναντηθούν ώστε να μονομαχήσουν, αλλά όσο και αν προσπαθούν δεν τα καταφέρνουν. Το υλικό που προβάλλεται στη νέα έκθεση είναι από μια πραγματική περφόρμανς του 2003 στο μουσείο του Πεκίνου.

«Αντικατοπτρίζοντας το καλλιτεχνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, τα σκυλιά που δεν μπορούν να φτάσουν το ένα το άλλο είναι ένα σκόπιμα προκλητικό έργο τέχνης που επιδιώκει να εξετάσει και να επικρίνει τα συστήματα της εξουσίας και του ελέγχου», ανέφερε το Guggenheim σε μια δήλωση που υπερασπίζεται το έργο.

«Αναγνωρίζουμε ότι το έργο μπορεί να προκαλεί αναστάτωση. Οι επιμελητές της έκθεσης ελπίζουν ότι οι θεατές θα εξετάσουν γιατί οι καλλιτέχνες το δημιούργησαν και τι εκφράζει για τις κοινωνικές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και τη σύνθετη φύση του κόσμου που μοιραζόμαστε», προσθέτει η ανακοίνωση που τονίζει πως πρόκειται για βίντεο. Τέλος το μουσείο υπογραμμίζει πως και στην παράσταση του 2003 δεν υπήρξε βιαιότητα καθώς τα σκυλιά δεν επετράπη να αγγιχτούν μεταξύ τους.

Ένα άλλο έργο που έχει εξοργίσει του φιλόζωους είναι το «Theater of the World» του Huang Yong Ping  το οποίο αποτελείται από μια δομή ξύλου και χάλυβα που κατοικείται από ερπετά και έντομα τα οποία τρώνε το ένα το άλλο ώστε κατά τη διάρκεια της έκθεσης να παρουσιάσουν τον κύκλο της ζωής.

Advertising

«Theater of the World»

«Το προσωπικό του Μουσείου συνεργάστηκε στενά με τον καλλιτέχνη, καθώς και με εμπειρογνώμονα εντόμων και ερπετών», απαντά το μουσείο σ’ αυτή την περίπτωση και δηλώνει πως έχει εξασφαλιστεί ότι όλοι οι κάτοικοι της κατασκευής έχουν τις σωστές συνθήκες διαβίωσης που απαιτεί η νομοθεσία.

Τέλος διατυπώνεται δυσαρέσκεια και για το έργο του κινέζου Xu Bing, «A Case Study in Transference» το οποίο περιελάμβανε τατουάζ δύο χοίρων που ζούσαν σε μια ειδική κατασκευή στο μουσείο του Πεκίνου.

«Ας αναγνωρίσουμε ότι η σκληρότητα εναντίον των ζώων δεν έχει θέση στην τέχνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε οπουδήποτε στον κόσμο» σημειώνει η διαμαρτυρία η οποία πλέον υποστηρίζεται και από την οργάνωση Peta.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στη Νέα Υόρκη στις 6 Οκτωβρίου και μέχρι τότε είναι βέβαιο πως η διαμάχη μεταξύ μουσείου και φιλόζωων θα συνεχιστεί και ίσως τελικά οδηγήσει σε αφαίρεση των αμφιλεγόμενων έργων.

Advertising

Ακόμα κι αν δεχθούμε πως υπήρχαν καλές προθέσεις, πως τα ζώα δε βασανίστηκαν, δεν μπορούμε εύκολα να δεχθούμε πως δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα επιλογής άλλου είδους εκθέματος. Σ’ έναν σύγχρονο κόσμο με άπειρες επιλογές δεν γίνεται να διαλέγεις εκείνη που ξέρεις ότι θα προκαλέσει σάλο, χωρίς να υπολογίζεις ιδιαίτερα το γεγονός πως ένα ζώο μπορεί να δεχθεί σωματική ή και ψυχική κακοποίηση.

Η αναρχία της Τέχνης μπορεί να ονομάζεται αναρχία μέχρι εκείνο το σημείο που δεν αφαιρεί την ελευθερία κάποιου άλλου και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ζώου. Αλλιώς γιατί να κάνουμε λόγο για αναρχία και ελευθερία;

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Πολιτισμός

Το κίνημα της Beat Generation

Ιστορικό συγκείμενο της Beat Generation Ένα από τα πιο εκρηκτικά κινήματα που σημάδεψαν την μεταπολεμική…

Πολιτισμός

Το άγνωστο πορτρέτο της βασίλισσας Τίγιε

Αίγυπτος, Κοιλάδα των Βασιλιάδων 1898. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Βίκτορ Λορέτ πραγματοποιεί ανασκαφές στον τάφο KV35…