Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Η Αθήνα στο κέντρο του κόσμου

Ολυμπιακοί Αγώνες
Πηγή εικόνας: olympic.org

Αθήνα, Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004. Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά από 108 χρόνια επιστρέφουν και πάλι πίσω στο σπίτι τους, ύστερα από ψηφοφορία που διεξήχθη το 1997 στη Λοζάνη, όπου η Αθήνα επικράτησε της Ρώμης με 66 έναντι 41 ψήφων.

Με την ψυχή στο στόμα, με κόστος που ξεπέρασε τον αρχικό προϋπολογισμό και με εντατικές και συνεχείς προετοιμασίες ανοίγει το αυγουστιάτικο εκείνο βράδυ η αυλαία της 28ης Ολυμπιάδας.  Με μια αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων, ένα για κάθε μία Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε μέχρι και την τελευταία της Αθήνας, και με ήχους που έδιναν το ρυθμό θυμίζοντας παλμούς καρδιάς ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, ενώ στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη τα 400 τύμπανα και μπουζούκια που έπαιζαν το “Ζεϊμπέκικο του Δία” σε σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ένας κομήτης- φλόγα που εκτοξεύτηκε από την οθόνη του σταδίου άναψε στη λίμνη, που δημιουργήθηκε  για τις ανάγκες της Τελετής Έναρξης των Αγώνων, τους Ολυμπιακούς κύκλους και μπροστά στα μάτια δισεκατομμυρίων θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο ξετυλίχτηκε το κουβάρι της ελληνικής ιστορίας.  Η τελετή και η συγκίνηση κορυφώθηκε με τον ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη που άναψε ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος  στο βωμό την Ολυμπιακή φλόγα. Την επομένη όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα, για το άρτιο και καλαίσθητο θέαμα, εμπνευστής του οποίου ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και που για την υλοποίησή του συμμετείχαν συνολικά 4.648 εθελοντές.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Αθήνα φιλοξένησε 10.625 αθλητές από 201 χώρες, με την Ελλάδα ως διοργανώτρια χώρα να παρουσιάζει ομάδα αποτελούμενη από 426 αθλητές και να πανηγυρίζει 16 μετάλλια, τα περισσότερα που είχε αποκτήσει ως τότε. Συγκίνηση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από τόσους αιώνες διεξήχθη στην Αρχαία Ολυμπία αγώνισμα (η σφαιροβολία ανδρών και γυναικών).

Διαβάστε επίσης  Transhumanism: Ένα βήμα πριν;

 

Ολυμπιακοί Αγώνες
Πηγή εικόνας: curbed.com

 

Στις 29 Αυγούστου η γιορτή θα λάβει τέλος. Με μία Τελετή Λήξης που δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο η Τελετή Έναρξης, αλλά παρ’ όλα αυτά προέβαλε σημαντικές στιγμές και στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού, τα φώτα θα σβήσουν και το λαμπρό καλοκαίρι της Ελλάδας (βλ. και την επιτυχία στο Euro ένα μήνα πριν) θα είναι πλέον παρελθόν. Στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου εκείνη τη βραδιά ανέβηκαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, όπως η Χαρούλα Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος και πολλοί πολλοί ακόμα παρασύροντας όλη την υφήλιο σε ένα ξέφρενο πανηγύρι και μυώντας τους πάντες στο μοναδικό ελληνικό τρόπο διασκέδασης. Προς το τέλος, ένα κοριτσάκι από τα παιδικά χωριά SOS έσβησε την Ολυμπιακή φλόγα κλείνοντας και επίσημα το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που εκείνη τη χρονιά φιλοξένησε η χώρα μας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Από αρκετούς οι Ολυμπιακοί της Αθήνας έχουν χαρακτηριστεί ως το πιο αμφιλεγόμενο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Από τη μία, αναμφίβολα η Ελλάδα προβλήθηκε ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό, με σημαντική επίσης τόνωση του τομέα του τουρισμού, ενώ και η διοργάνωση ως σύνολο απέσπασε πολλά κολακευτικά σχόλια, με την Τελετή Έναρξης να χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια. Από την άλλη, μετά το κλείσιμο των προβολέων είναι γεγονός πως δυστυχώς ξεκίνησε μια πορεία καθόδου, με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις να παρακμάζουν και με μια χώρα, η οποία, όπως φάνηκε με το πέρασμα του χρόνου, στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί σωστά τα στάδια και όλες τις υποδομές που δημιουργήθηκαν με αφορμή το μεγάλο αυτό γεγονός, και με το διεθνή τύπο, τέλος, να λοιδορεί μέχρι και σήμερα την Ελλάδα και να τη χαρακτηρίζει ως παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε πόλη που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε επίσης  Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο μαγευτικό «πέλαγος» της Αιτωλοακαρνανίας


Πηγές:

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org

Advertising

Αθανασιάδης, Δ. (2017) Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων 2004: Η γιορτή που έκανε το γύρο του κόσμου. Ανακτήθηκε από www.athensvoice.gr

Αφιερώματα- Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004. Ανακτήθηκε από sansimera.gr

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη