Ομαδική έκθεση «Φαντασίες»: από τον Picasso στον Φασιανό

Η έκθεση «Φαντασίες» φιλοξενεί μία σειρά γυναικείων πορτραίτων και γυμνών, είτε ζωγραφική είτε φωτογραφία. Φιλοτεχνήθηκαν κυρίως από σημαντικούς καλλιτέχνες, (αν και αυτό το γεγονός δεν έχει τόση σημασία, αφού φιλοξενούνται και έργα ανωνύμων ζωγράφων) διαφορετικών περιόδων και τεχνοτροπίας. Αλλά το ζητούμενο της έκθεσης δεν είναι απλά το γυναικείο πορτραίτο ή γυμνό.

Το θέμα είναι οι φαντασίες, οι φαντασιώσεις του καλλιτέχνη που τελικά παρουσιάζονται πάνω στο έργο και ενεργοποιούν, στη συνέχεια, τις φαντασιώσεις του παρατηρητή.

Παρουσιάζονται έργα των: Γ. Βαλαβανίδη, Σ. Βασιλείου, Max Ernst,Vassily Kandinsky, Σ.Καραβούζη, Κ. Κατζουράκη, E. Bresson, Ν. Λύτρα, Helmut Newton, Μ.Παπαγεωργίου, Pablo Picasso, Β.Ρασιά, Β. Σπεράντζα, Μ. Τόμπρου, Μπ.Τσιγαρίδα, Α.Φασιανού.

 

Φαντασίες
Αλέκος Φασιανός
Φαντασίες
Pablo Picasso
Φαντασίες
Βαγγέλης Ρασσιάς

Η συγκεκριμένη ομαδική έκθεση «Φαντασίες» έχει δωρεάν είσοδο, γεγονός που είναι ακόμα πιο εύκολο στην πρόσβαση για κάθε πολίτη.

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης, βασίζεται στο γεγονός πως εμπεριέχει διάφορους καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και αρτιστικές τάσεις. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να συναντήσει στον ίδιο χώρο μιας έκθεσης, έργα του Picasso και του Φασιανού;

Η έκθεση έκανε τα εγκαίνιά της στις 27 Μαρτίου και θα είναι προσβάσιμη για τους θεατές μέχρι και τις 29 Απριλίου.

Μερικές πληροφορίες για την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, η οποία φιλοξενεί την έκθεση:

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ παρουσιάζει τη συλλογή του γιατρού Γιώργου Γρηγοριάδη, δημάρχου επί σειράς ετών στο Νέο Ηράκλειο και ιστορικού στελέχους της αριστεράς.

Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία μιας συλλογής αποτελεί ένα ιδιωτικό γεγονός που εξυπηρετεί την αναζήτηση, τη συγκέντρωση και ταξινόμηση έργων από τον συλλέκτη. Όμως η συλλογή Γρηγοριάδη, από τις απαρχές της, ξεκινά με μια ιδιαιτερότητα. Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα δημόσιο γεγονός. Φροντίδα της υπήρξε μια και μοναδική: η διαφύλαξη της εικαστικής κληρονομιάς της χώρας μας, η ενίσχυση των καλλιτεχνών και κυρίως η δημοσιοποίηση και παρουσίαση της. Αυτό το γεγονός, άλλωστε, επιτυγχάνεται τώρα με την ίδρυση της.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο χώρος που επιλέχθηκε για να στεγαστεί βρίσκεται στο Νέο Ηράκλειο, τον δήμο που υπηρετεί για δεκαετίες ο δημιουργός της.

Διαβάστε επίσης  Απόψεις: Μοναδικότητα φωτογραφίας

Η πινακοθήκη Γρηγοριάδη επιδιώκει να λειτουργήσει παραδειγματικά. Δεν αναζητά μόνον τον προορισμό της στην παρουσίαση σημαντικών έργων της ελληνικής τέχνης. Βρίσκει τον στόχο της μέσα από την εικαστική καλλιέργεια των νέων ανθρώπων. Οι επισκέψεις σχολείων, οι ξεναγήσεις, τα εικαστικά μαθήματα διαμορφώνουν και το ιδιαίτερο στίγμα της.

Επίσης, επιθυμεί να διατυπώσει ένα νέο ορισμό για τον εκθεσιακό χώρο. Αντιλαμβάνεται την πινακοθήκη ως ένα χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται μια πληθώρα από δραστηριότητες όπως διαλέξεις, προβολές ταινιών, κονσέρτα και συζητήσεις. Μια πινακοθήκη ανοιχτή στο κοινό που να αποτελεί τη βάση μιας ευρύτερης συζήτησης ανάμεσα στον καλλιτέχνη, το κοινό και την κοινωνία.

Οι εκθέσεις που περιοδικά θα φιλοξενούνται θα έχουν ως βάση τους έργα της συλλογής. Ταυτόχρονα θα παρουσιάζονται σύγχρονοι δημιουργοί. Κάθε φορά θα επιδιώκεται η συνεργασία με άλλους φορείς και ιδρύματα ώστε να επιτυγχάνεται η πληρέστερη παρουσίαση μιας έκθεσης. Τέλος, η δημιουργία εικαστικών συμβάντων που να συνδέονται με τη ζωή του δήμου και να αλλάζουν το δημόσιο χώρο αποτελεί μια άλλη στόχευση της.

Info: Ομαδική έκθεση Φαντασίες, Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, Μεταμόρφωση, Αθήνα. 27  Μαρτίου – 29 Απριλίου.

Πληροφορίες από doctv

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού