Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: H ένταξη του στην καθημερινή ζωή

Πολιτισμός
Πηγή εικόνας: politismosmuseum.org/gr

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού καθιερώθηκε το 2001 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία και αποφάσισε ότι την 21η Μαΐου θα τιμάται η πολιτισμική διαφορετικότητα, ο διάλογος και η ανάπτυξη.

Ο πολιτισμός δεν αποτελεί μια μονοδιάστατη έννοια,

αντίθετα εμπερικλείει ποικιλία ερμηνειών, συνθέτοντας το ισχυρότερο θεμέλιο για την οικοδόμηση της κοινωνίας. Υπό την ομπρέλα του όρου πολιτισμός εμπεριέχονται κατά πρώτον τα επιτεύγματα εκείνα που είναι καρπός των πνευματικών, σωματικών και ψυχικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ανθρώπων σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, συμβάλλοντας στην εδραίωση των αξιών. Ταυτόχρονα, προάγει τον εποικοδομητικό διάλογο, το σεβασμό απέναντι στην πολιτισμική ετερότητα και τη συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας. Άλλωστε ο Febvre προσδιόρισε τον πολιτισμό ως αρετή της διακριτικότητας, της ευγένειας και της ειλικρίνειας (Rundel&Mennel, 1998). Δεν μπορεί να μην αναφερθεί η συσχέτισή του  με τις τέχνες και τις επιστήμες, το αίσθημα του δικαίου, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα. Μάλιστα, όλα αυτά συνθέτουν την κουλτούρα ενός λαού. Η κουλτούρα είναι άμεσα και άρρηκτα συνυφασμένη με τον πολιτισμό και συνιστά ίσως το πιο σπουδαίο υποσύνολό του.

 Η απόδοση υψηλών και μεγαλεπήβολων νοημάτων σε αυτόν τον καθιστά κάτι εξωπραγματικό,

έξω από τη σφαίρα της καθημερινότητας, κάτι το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγγίξουν. Πολιτισμός λοιπόν, δεν είναι αποκλειστικά τα ιστορικά, τεχνολογικά επιτεύγματα και τα πνευματικά έργα. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα κληροδοτούμενα από γενιά σε γενιά μνημεία, που βεβαίως είναι άξια θαυμασμού, αλλά το βαθύτερο νόημα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Ο πολιτισμός θα γίνει εμφανής όταν όλοι μας καταβάλλουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε την κοινωνία που ζούμε με απλές πράξεις, όπως να δίνουμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας, σωματικής διάπλασης, μόρφωσης, κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου, και σεξουαλικού προσανατολισμού. Πολιτισμός στην καθημερινότητα σημαίνει να βοηθώ και να σέβομαι τους συνανθρώπους μου, να διατηρώ καθαρό και να προστατεύω το περιβάλλον και τα ζώα, να προσπαθήσω να εξαλείψω κάθε μορφή βίας και μισαλλοδοξίας, αντικαθιστώντας τες με την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η συμβολή της παιδείας και της πνευματικής παίδευσης των ανθρώπων. Η παιδεία συμπορεύεται και είναι αρωγός του πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης  Ατμοσφαιρική φωτογραφία: Πως την αντιλαμβανόμαστε και πως την πετυχαίνουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ας γίνει το έναυσμα που θα κινητοποιήσει όλους εμάς να εντάξουμε τον πολιτισμό πρακτικά και ουσιαστικά στην καθημερινότητα, ώστε σταδιακά να συνιστά αναπόσπαστο μέρος της.

Ο πολιτισμός ξεκίνησε όταν για πρώτη φορά ένα θυμωμένο άτομο πέταξε μια λέξη αντί για μια πέτρα (Sigmund Freud).


Πηγές:

Rundel, J.&Mennell,S (1998). Classical Reading in Culture and Civilazation,London:Routledge

protothema.gr

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος