Πηνελόπη Δέλτα, η συγγραφέας των παιδικών ιστορικών βιβλίων

                                   Μια ιστορία χωρίς όνομα: Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα                                                 Πηγή:https://blog.psichogios.gr/

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας, που τόλμησε να γράψει βιβλία για παιδιά στην ελληνική δημοτική γλώσσα. Δεν ήθελε τα έργα της να έχουν διδακτικό και αυστηρό χαρακτήρα, αλλά σκοπός της ήταν να ψυχαγωγήσει τα παιδιά. Ήθελε, μέσα από τα βιβλία της, τα παιδιά να αποκτήσουν αξίες και ιδανικά, να μάθουν να ονειρεύονται.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία

Η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά. Οι γονείς της ήταν ο επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης και η Βιργινία Χωρέμη, μέλος της τότε ισχυρής εμπορικής οικογένειας Χωρέμη της Αλεξάνδρειας. Οι γονείς της, όπως και όλοι οι Έλληνες της Αιγύπτου συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου χτίζοντας νοσοκομεία, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα. Μεγάλη βοήθεια έστελναν όμως και στην πατρίδα τους την Ελλάδα, που εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε την φτώχεια, την συνεχή εναλλαγή κυβερνήσεων, τους πολέμους και ακόμη δεν είχε καταφέρει να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της από τους Τούρκους.

Πηνελόπη Δέλτα
Πηγή:http://www.piop.gr

Από το πατρικό της Δέλτα, περνούσαν πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί ισχυροί άντρες, που συζητούσαν με την οικογένεια Δέλτα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η Πηνελόπη Δέλτα μάθαινε πάντα από πρώτο χέρι τα ιστορικά γεγονότα της χώρας και έμαθε από μικρή να ενδιαφέρεται για την πατρίδα, την ιστορία και την πολιτική, θέματα που θα εμπλουτίσουν αργότερα και το συγγραφικό της έργο.

Το 1895, παντρεύεται με συνοικέσιο τον Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα και μαζί του απέκτησε τρεις κόρες. Ο Στέφανος Δέλτα ήταν ένας άνθρωπος με βαθύτατη μόρφωση και στήριξε την γυναίκα του στο συγγραφικό της έργο. Ο γάμος της Πηνελόπης με τον Στέφανο Δέλτα της άνοιξε πολλούς ορίζοντες και την έφερε σε επαφή με τους δημοτικιστές της εποχής. Σύντομα άρχισε να συναναστρέφεται με άτομα από τους πνευματικούς και λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής και γνώρισε και αρκετούς συγγραφείς, όπως τον Κωστή Παλαμά.

Διαβάστε επίσης  «Δάκρυα ξυράφι»: Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του S.A.Cosby για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ
Πηνελόπη Δέλτα
Στέφανος Δέλτας Πηγή:https://el.metapedia.org

Το 1905, τοποθετείται ως υποπρόξενος στην Αλεξάνδρεια ο Ίων Δραγούμης. Ο Ίων Δραγούμης ήταν ένας γενναίος και ένθερμος πατριώτης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μακεδονικό αγώνα. Μέσα από τις συζητήσεις τους, η Πηνελόπη Δέλτα άρχισε να τον εκτιμά και τελικά ανάμεσα τους δημιουργήθηκε ένας μεγάλος έρωτας. Όμως η συγγραφέας γνώριζε την θέση της και σεβόμενη τον άντρα και τα παιδιά της, ο έρωτας αυτός παρέμεινε πλατωνικός.

Πηνελόπη Δέλτα
Πηγή:https://cdn.sansimera.gr

Το έργο της Δέλτα

Το 1916, η οικογένεια Δέλτα μετακομίζει στην Ελλάδα και η Πηνελόπη Δέλτα, εκτός από την οικογένειά της, αφοσιώνεται και στο συγγραφικό της έργο και στην πατρίδα. Γίνεται επικεφαλής μέλος του Ερυθρού Σταυρού μαζί με την Έλλη Αδοσίδου και προσφέρουν βοήθεια σε όλους τους Έλληνες της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν πληγεί από τους μακεδονικούς πολέμους και την βουλγαρική κατοχή. Το φιλανθρωπικό της έργο συνεχίζεται και το 1922, όπου αναλαμβάνει ενεργό δράση για την στήριξη των Μικρασιατικών προσφύγων.

Πηνελόπη Δέλτα
Πηγή:https://e-agyra.gr

Τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα εξιστορούν όσα η ίδια έζησε, έμαθε και πίστευε. Είναι βιβλία για παιδιά, που σκοπό δεν έχουν να δώσουν εντολές και οδηγίες, μα να περάσουν αξίες και ιδανικά. Μέσα από τα βιβλία της, μαθαίνουμε σημαντικά ιστορικά γεγονότα μίας Ελλάδας, που ακόμα πάλευε να γίνει κράτος, που βίωνε τον ένα πόλεμο μετά τον άλλον. Η συγγραφέας μέσα από τις ιστορίες της δίνει ένα αίσθημα ελπίδας, μαθαίνει στα παιδιά να εκτιμούν όσα έχουν και να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για όλους. 

Πηνελόπη Δέλτα
Πηγή:https://cdn.ianos.gr

Οι ήρωες των βιβλίων της είναι γενναίοι, τολμηροί και πάντα έτοιμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα. Αγαπούν την πατρίδα, την ελευθερία, την φύση και τις σκανταλιές και αντιμετωπίζουν τα πάντα με καλοσύνη και αγάπη. Μέσα από τα βιβλία της όπως ο Μάγκας, ο Τρελαντώνης, Παραμύθι χωρίς όνομα, κ.ά. ξεπηδούν οι παιδικές μας αναμνήσεις, καθώς και εικόνες από άλλες εποχές μίας άλλης Ελλάδας, που πλέον πια ανήκουν στην ιστορία.

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες: Το παιδικό βιβλίο που εμπνέει
Πηνελόπη Δέλτα
Πηγή:https://www.epbooks.gr

ΠΗΓΕΣ:

  • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B7_%CE%94%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1
  • https://www.youtube.com/watch?v=VUCqhCNuQo8&t=54s

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα!
Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε.
Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό.
Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα