Πόλεμος: οι επιπτώσεις στην παιδική ψυχή

Πόλεμος
Πηγή εικόνας: pronoos.blogspot.com

Πόλεμος: οι επιπτώσεις στην παιδική ψυχή

Πόλεμος και παιδική ψυχολογία. Δυο έννοιες που αναμφίβολα η πρώτη επηρεάζει καταλυτικά τη δεύτερη. Η φρίκη του πολέμου αμαυρώνει την παιδική ψυχή. Ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του  στην παιδική ψυχή είναι έντονες και χωρίς υπερβολή ανεξίτηλες. Φωλιάζουν για πολλά χρόνια μέσα της και στερούν στο παιδί το δικαίωμα στο όνειρο.

Το παιδί αποτελεί ένα από τα αθώα θύματα του πολέμου σε όποιο μέρος της γης κι αν ξεσπά. Σύμφωνα με στατιστικές και δεδομένα που έχει δημοσιεύσει η μη κυβερνητική οργάνωση “ Save the children”  κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων περίπου δέκα εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές συρράξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Πόλεμος και συνέπειες στα παιδιά

Πέρα όμως από το θάνατο οι επιπτώσεις του πολέμου σε ετήσια βάση στα παιδιά είναι ποικίλες. Πολλά παιδιά πεθαίνουν  λόγω των πολύπλευρων συνεπειών του πολέμου, όπως είναι ο υποσιτισμός, η διάφορες επιδημίες και συχνά η ενδεής υγειονομική περίθαλψη. Ο πόλεμος στερεί στο παιδί τόσο τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή του, όσο και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή. Πολλά παιδιά μένουν μόνα τους χάνοντας τους γονείς τους με συνέπεια να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς με αβέβαιο μέλλον. Άλλα πάλι είναι επιρρεπή σε διάφορους επιτήδειους που τα εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο, στρατολογώντας τα ή διοχετεύοντας τα στον παράνομο τομέα της παιδικής εργασίας.

Πόλεμος: πως αμαυρώνεται η παιδική ψυχή

Τα παιδιά του πολέμου είναι αθώες και ευάλωτες ψυχές. Ακόμα κι αν γλυτώσουν το θάνατο, ενδέχεται να υποστούν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, καθώς ο  πόλεμος επιφέρει σημαντική συναισθηματική βλάβη. Φαινόμενα όπως το  άγχος, το μετατραυματικό στρες και η κατάθλιψη ταλανίζουν την παιδική ψυχή.

Διαβάστε επίσης  Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη γιορτή του Halloween
Advertising

Advertisements
Ad 14

Παράλληλα, ο πόλεμος γεμίζει την παιδική ψυχή φρίκη και φόβο. Πως μπορεί να εξηγήσει κάποιος σε ένα μικρό παιδί γιατί ξαφνικά βρέθηκε μακριά από το σπίτι του ή έχασε τους γονείς του; Πως μπορεί να το κοιτάξει στα μάτια και να του πει γιατί ξαφνικά έπαψε να παίζει ανέμελα με τα υπόλοιπα παιδιά και γιατί τρέχει να κρυφτεί σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο για να σωθεί;

Δυστυχώς οι επιπτώσεις του πολέμου  συνοδεύουν το παιδί για πολλά χρόνια. Οι  επιπτώσεις αυτές  δεν αφορούν μόνο τη στέρηση βασικών αγαθών. Τα παιδιά του πολέμου πολλές φορές αντιμετωπίζουν τον παραγκωνισμό στις χώρες που καταφεύγουν ασυνόδευτα ή μη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη μόρφωση και στην κοινωνική ένταξη.  Αυτό έχει ως συνέπεια  στην ψυχή να φωλιάζει ο φόβος,  η απόρριψη, η απογοήτευση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Συμπέρασμα 

Παιδιά του πολέμου. Αθώες ψυχές που πεθαίνουν.  Ψυχές που βιώνουν ή βίωσαν τον πόλεμο και τον φέρνουν  για χρόνια στην ψυχή τους. Ανθρώπινα πλάσματα που δεν είχαν την ευκαιρία να μεγαλώσουν ή μεγάλωσαν ξαφνικά σε μια νύχτα υπό τους ήχους  κάποιων βομβαρδισμών. Δυστυχώς αυτή είναι  και  εικόνα του σύγχρονου “ανεπτυγμένου” κόσμου. Ενός κόσμου για τον οποίο ρωτά κανείς τι έχει τελικά καταφέρει. Ένας σημαντικός προβληματισμός τον οποίο πρέπει οι ενήλικες αυτού του κόσμου να μελετήσουν σοβαρά. Γιατί όπως είχε πει ο μοναδικός Νίκος Καζαντζάκης:” Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή τον πόλεμο τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά”…

Διαβάστε επίσης  Ακρωτηριασμός και σκύλος: Μια απάνθρωπη, αρχαία τακτική

 

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο:

Advertising

http://impschool.gr/erga-emeres15-16/images/etos15-16/gymnasio/c-gymn/g1/polemos/1.pdf

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς!

Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς με ανάρτησή της ανακοίνωσε το
προσωπική αντωνυμία

Η προσωπική αντωνυμία στις ευρωπαϊκές γλώσσες

Η προσωπική αντωνυμία, το «εγώ», αποτελεί τη θεμελιώδη έκφραση της