Ο Adam Smith (1723-1790) ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος. Θεωρείται από τους σημερινούς μελετητές ο πατέρας της πολιτικής οικονομίας και ένας από τους ιδρυτές της σχολής των κλασικών οικονομικών. Ο Smith έζησε στην εποχή του Διαφωτισμού (τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου ). Έγινε γνωστός από την συγγραφή της «Θεωρίας των Ηθικών Συναισθημάτων» και «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών».
Ο Adam Smith έθεσε τις βάσεις της κλασικής οικονομικής θεωρίας της ελεύθερης αγοράς. Στο βιβλίο του «Ο πλούτος των εθνών» ήταν η αφετηρία της σύγχρονης οικονομικής σκέψης.
Ο Smith γεννήθηκε στην Σκωτία το 1723 και στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης όπου σπούδασε Ηθική Φιλοσοφία. Μετά το τέλος των σπουδών του άρχισε να παραδίδει δημόσιες διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργο με επίκεντρο την λογοτεχνία. Αργότερα το 1751 ανέλαβε θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, διδάσκοντας λογική και γνώρισε τον φιλόσοφο David Hume. Επισκέφτηκε την Τουλούζη της Γαλλίας όπου συνάντησε τον φιλόσοφο και μεγάλο εκπρόσωπο του Διαφωτισμού τον Βολταίρο.
Το πρώτο του έργο είχε τίτλο τη «Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων». Στο έργο του, επικρίνει την ηθική σκέψη της εποχής του. Ο Smith έχει ως στόχο μέσα από το έργο του προσπαθεί να εξηγήσει από πού πηγάζει η ικανότητα της ανθρωπότητας να διαμορφώσει ηθικές κρίσεις παρά την φυσική κλίση των ατόμων προς την ιδιοτέλεια.
Στις 9 Μαρτίου 1776 δημοσίευσε τον βιβλίο του «Ο πλούτος των εθνών». Ένα κείμενο της πολιτικής οικονομίας στην γέννηση της Βιομηχανικής Επανάστασης και υπερασπίζεται την πολιτική της ελεύθερης αγοράς μέσα από την χρήση του όρου «αόρατο χέρι». Το έργο του χωρίζεται σε τρία μέρη τον καταμερισμό της εργασίας, την επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος και την ελευθερία του εμπορίου. Ο «Πλούτος των Εθνών» ήταν η αυγή του σύγχρονου ακαδημαϊκού κλάδου της οικονομίας, αναπτύσσοντας πως το ορθολογικό ατομικό συμφέρον και ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική ευημερία. Με λίγα λόγια για τον Adam Smith το όφελος αυτών που κατέχουν τα πλουτοπαραγωγικά μέσα, γίνεται αυτομάτως και όφελος των υπολοίπων μελών της κοινωνίας που καρπώνονται «Tον πλούτο των εθνών».
Πολλοί σημερινοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η κοινωνική και οικονομική φιλοσοφία του Adam Smith είναι από τη φύση της θεολογικής σκέψης και ότι ολόκληρο το μοντέλο της κοινωνικής του δομής λογικά εξαρτάται από την έννοια της δράσης του Θεού στην φύση.