Carl Emil Pettersson: ο βασιλιάς των κανιβάλων

O Ρettersson ΠΗΓΉ: Wikipedia
O Ρettersson ΠΗΓΉ: Wikipedia

Από ναύτης, εργάτης στο Γερμανικό εμπορικό κέντρο της Νέας Γουινέας, για να καταλήξει ναυαγός σε ένα νησί κανιβάλων. Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Κάπως έτσι βρέθηκε ο Σουηδός Carl Emil Pettersson, βασιλιάς των κανιβάλων!

Γεννήθηκε κάπου ανάμεσα στις 4 και 23 Οκτώβρη 1875 ως ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας του. Ο πατέρας του  θα εγκαταλείψει την οικογένεια και εκείνος φεύγει το 1892 από την Σουηδία, στα 17 του μόλις χρόνια, για να γίνει ναυτικός.  Έπλευσε τη θάλασσα για έξι χρόνια, ώσπου το 1898 έφτασε στις ακτές της γερμανοκρατούμενης τότε Νέας Γουινέας. Έψαξε αμέσως για δουλειά στο Αρχιπέλαγος  Bismarck και τελικά προσλήφθηκε στο εμπορικό κέντρο  ‘Neuguinea-Compagnie’. Η δουλεία του τον ανάγκασε να περιοδεύσει για αρκετά χρόνια στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να στρατολογήσει νησιά στο σύμπλεγμα Papua της Νέας Γουινέας, με το πλοίο ‘Herzog Johan Albrecht’.  Το πλοίο, όμως, πέφτει σε καταιγίδα και βυθίζεται το Δεκέμβριο του 1904. Ο Pettersson θα ξεβραστεί λίγο αργότερα, παραμονή Χριστουγέννων, σε ένα νησί της  New Ireland Province.

Μοναδικός επιζών του πληρώματος του ξυπνά ανάμεσα στα φύλλα ιβίσκου κοντά σε ένα ψαροχώρι. Γρήγορα τον περικυκλώνουν οι ντόπιοι, που τον κοιτούν με θαυμασμό λόγω του μπλε χρώματος των ματιών του. Ο Pettersson  ναυάγησε στο νησί Tabar, οι κάτοικοι του οποίου ήταν κανίβαλοι. Ο Pettersson  δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει όλους μόνος του -παρά τη δύναμη του- και γι’αυτό παραδίνεται. Τον  οδηγούν στον αρχηγό του νησιού, βασιλιά Lamy, για ακρόαση.  Παρούσα στην ακρόαση ήταν και η κόρη του βασιλιά, Πριγκίπισσα Singdo. Η δύναμη, η γοητεία και η ομορφιά του, θαμπώνουν τη Πριγκίπισσα που ζητά να τον παντρευτεί. Ο βασιλιάς του δίνει χάρη και του επιτρέπει να ζήσει και να κατοικήσει στο νησί. Τρία χρόνια μετά την διαμονή του στο νησί, ο Pettersson και η Singdo θα παντρευτούν και μια νέα ζωή ξεκινά.

Διαβάστε επίσης  Αστικοποίηση και υπανάπτυξη: H περίπτωση της πόλης του Μεξικού
Ο Pettersson και η οικογένεια του ΠΗΓΉ: thevintagenews
Ο Pettersson και η οικογένεια του ΠΗΓΉ: thevintagenews

Στο νέο του σπίτι, ο Pettersson ξεκίνησε το εμπόριο copra, ενός είδους καρύδας, και κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του φυτεία καρύδας που ονόμασε ‘Teripax’. Έγινε αγαπητός σε γείτονες, εμπόρους και εργάτες και ο Lamy δε δίστασε να του κληροδοτήσει το θρόνο μετά τον θάνατο του. Οι ντόπιοι από σεβασμό, του έδωσαν το παρατσούκλι ‘Strong Charley’ και τον επευφημούσαν για την δύναμη του. Η επιχείρηση του απέδιδε συνεχώς κέρδη, ώστε άνοιξε δύο νέες φυτείες τη Maragon στο νησί Simberi και αργότερα το Londolovit στα νησιά του ομίλου Lihir.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κάθε Σουηδική εφημερίδα ανέφερε το όνομα του και τις περιπέτειες του.

Απέκτησε εννιά παιδιά με την Singdo, αλλά δυστυχώς το ένα πέθανε σε βρεφική ηλικία. Η ίδια η  Singdo θα πεθάνει το 1921 από υψηλό πυρετό. Υπέστη λοίμωξη στο αναπαραγωγικό της σύστημα κατά τον τοκετό, εξαιτίας αποβολών. Από αυτό το σημείο και μετά, τα πλούτη και η δύναμη του Pettersson αρχίζουν να καταρρέουν.

Ο Pettersson το 1907 ΠΗΓΉ: todayifoundout

Με την επιχείρηση να καταρρέει, ο Pettersson χρειάζονταν κάποιον για να προσέχει τα παιδιά του, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί επαρκώς με τις φυτείες. Ταξιδεύει, λοιπόν, στην Σουηδία το 1922 προς αναζήτησης νέας συζύγου. Εκεί γνωρίζει τη Jessie Louisa Simpson. Οι δυο τους επιστρέφουν στο νησί και παντρεύονται την επόμενη χρονιά. Η κατάσταση που αντίκρισε ήταν ανησυχητική. Βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι νεόνυμφοι διαγνώστηκαν με ελονοσία. Προσπάθησε να ανακατασκευάσει την φυτεία μα  οι κακές επενδύσεις και οι ελλιπείς συνθήκες της αγοράς καθιστούσαν δύσκολο το εγχείρημα. Η λύση ήρθε από το γειτονικό νησί Simberi. Ο Pettersson είχε ανακαλύψει χρυσό λίγα χρόνια νωρίτερα, με τη βοήθεια του οποίου χρηματοδοτούσε την επιχείρηση του. Το χρησιμοποίησε, λοιπόν, ξανά. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό και ο Pettersson αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί.

Διαβάστε επίσης  PISA 2022: Απογοήτευση οι Έλληνες μαθητές

Η γυναίκα του θα αναζητήσει θεραπεία στην Αυστραλία και μετά θα επιστρέψει στην Σουηδία, όπου και τελικά θα καταλήξει από καρκίνο και ελονοσία στην Στοκχόλμη, στις 19 Μαΐου 1935. Ούτε και ο Pettersson βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση. Ο ίδιος θα πεθάνει στο Σίδνεϊ στις 12 Μαΐου 1937 από ανακοπή καρδίας. Η ζωή του ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο Astrid Lindgren. Ο Lindgren έγραψε την φημισμένη παιδική σειρά ‘Pippi Longstocking’ και βάσισε τον πατέρα της πρωταγωνίστριας στον Pettersson. Τέλος, η ταινία ‘Efraim Longstocking and the Cannibal Princess’ αποκτήθηκε το 2012 από τον Σουηδό παραγωγό Mirijam Johansson.

Advertising

ΠΗΓΉ:

The vintage news, Carl Emil Pettersson – the Swedish sailor who became king of Tabar Island in Papua New Guinea (2016).  https://www.thevintagenews.com/2016/10/14/carl-emil-pettersson-swedish-sailor-became-king-tabar-island-papua-new-guinea-inspiration-pippi-longstockings-father-2/

Today I found out, CARL EMIL PETTERSSON: THE UNLIKELY KING (2017). http://www.todayifoundout.com/index.php/2017/01/carl-emil-pettersson-unlikely-man-king/

Revolvy, Carl Emil Pettersson. https://www.revolvy.com/page/Carl-Emil-Pettersson

Advertising

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου!

Το 9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει από

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης σε Άτομα με και Χωρίς Πρόσφατη