Ο Κλοντ Λεβί-Στρος (28 Νοεμβρίου 1908-30 Οκτωβρίου 2009) ήταν Γάλλος ανθρωπολόγος και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ού αιώνα. Επίσης θεωρήθηκε πρωτοπόρος του δομισμού (στρουκτουραλισμού) ως μεθόδου κατανόησης της ανθρώπινης κοινωνίας και πολιτισμού.
Ο Κλοντ Λεβί-Στρος γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, σπούδασε στο Παρίσι Φιλοσοφία και, μετά από ολιγόχρονη θητεία ως καθηγητής Λυκείου, δέχεται να διδάξει ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (Βραζιλία). Με τη μετακίνηση αυτή, η οποία άλλαξε τη ζωή του, άρχισαν οι εθνογραφικές του έρευνες στις φυλές των Ινδιάνων της ζούγκλας του Αμαζονίου.
Ο δομισμός στην ανθρωπολογία είναι μία μέθοδος ανάλυσης του πολιτισμού ή των παγιωμένων συμπεριφορών και των ιδεών. Υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός είναι έκφραση των υποκείμενων δομών της ανθρώπινης νόησης. Με πιο απλά λόγια ο δομισμός και ο Κλοντ Λεβί-Στρος υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ενεργούν και συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο, όχι εξαιτίας του πού ζει ή εξαιτίας άλλων κοινωνικών παραγόντων αλλα εξαιτίας τη δομής της ανθρώπινης νόησης.
Υποστήριζε ότι το μυαλό ενός ιθαγενή κι ενός πολιτισμένου ανθρώπου δεν διαφέρουν ως προς τη δομή τους. Αυτή η δομή ωθεί όλους τους ανθρώπους να στρέφονται μέσω αντίθετων ζευγών . Ο Στρος εφάρμοσε αυτή τη θεωρία την για να μελετήσει τη συγγένεια και πιο συγκεκριμένα τον αποδοτικό γάμο και τον γάμο-ταμπού. Για παράδειγμα σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί θεωρούν τον γάμο μεταξύ αδελφών απαγορευμένη και καταδικαστέα πράξη. Ο Κλοντ Λεβί-Στρoς πιστεύει ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο ηθικό σύστημα αλλά στην τάση της ανθρώπινης νόησης να ταξινομεί τις πράξεις ως καλές ή κακές. Προχωρώντας λίγο περισσότερο, ο Κλοντ Λεβί-Στρος θα υποστηρίξει ότι η ανθρώπινη νόηση αναγνωρίζει την ανάγκη διαφορετικών πολιτισμών να αναμειχθούν, ώστε να προκύψει συνεργασία και συνέχεια της ανθρώπινης ζωής-επιβίωσης.
Έτσι γίνονται αποδεκτοί γάμοι μεταξύ μελών γειτονικών φυλών. Οι δεσμοί συγγένειας θα εμποδίσουν στο μέλλον τους συγγενείς να αλληλοσκοτωθουν. Αν αντίθετα επιτρεπόταν ο αιμομικτικός γάμος, δεν θα αποφευγόταν οι δολοφονίες μεταξύ γειτονικών φυλών.
Επίσης, απορρίπτει την άποψη ότι υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί, μελετά τις δομές της κοινωνικής ζωής οι οποίες δεν είναι συνειδητές για τα άτομα ενώ, τέλος, πιστεύει ότι το κατεξοχήν πρόβλημα της Εθνολογίας είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών.