“Ο έρωτας είναι σαν την θάλασσα. Χίλιοι την χαίρονται, ένας την πληρώνει” Ντ. Χριστιανόπουλος
Ένας από τους χαρακτηριστικότερους στίχους που χαρακτηρίζουν τον Ντίνο Χριστιανόπουλο ή αλλιώς τον Ντίνο Δημητριάδη. Ο ποιητής που συνδέθηκε με την ποίηση της Θεσσαλονίκης του έρωτα, είναι εκείνος που αρνήθηκε 27 φορές στη λογοτεχνική του πορεία διακρίσεις και βραβεία.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931 από πρόσφυγες γονείς διωγμένους από την Ανατολική Θράκη. Έκτοτε δεν αποχωρίστηκε ποτέ την πόλη και δεν έχει μπει ποτέ του σε αεροπλάνο. Φοίτησε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Δεν θέλησε ποτέ να εργαστεί ως καθηγητής. Το 1975 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Εποχή των ισχνών αγελάδων”. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως “Κύκλος της Διαγωνίου”.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι εκ γενετής ποιητής. Το πρώτο του ποίημα έγραψε σε ηλικία 9 ετών. Με αριθμό που φτάνει τα 350 ποιήματα δηλώνει ότι δεν θα θυσίαζε κανένα του ποίημα για να ζήσει ένα μεγάλο έρωτα. Το τελευταίο του ποίημα έγραψε πριν 8 χρόνια και έκτοτε ούτε γραμμή. Θεωρεί πως μάλλον “γλίτωσε” από το δαιμόνιο της ποίησης. Τα μουσικά του μονοπάτια τον οδήγησαν να έχει επηρεαστεί από τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, ενώ δηλώνει λάτρης του ρεμπέτικου τραγουδιού και του αείμνηστου Βασίλη Τσιτσάνη. Ο ίδιος έχει γράψει τους στίχους στο τραγούδι του Δ.Σαββόπουλου «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας»
«Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
ποτέ δε λένε την αλήθεια
ο κόσμος υποφέρει και πονά
και ‘σεις τα ίδια παραμύθια»
Αυτό που τον έχει σημαδέψει, είναι η σχέση του με τον πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που ο ποιητής δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις μαζί του. Το βίωμα αυτό ήταν αρκετό για τον Χριστιανόπουλο ώστε να σιχαθεί το αλκοόλ. Η μεγάλη του αδυναμία ήταν η μητέρα του. Όπως λέει και 0 ίδιος χαρακτηριστικά “Τρεις γυναίκες πέρασαν απ τη ζωή μου η μάνα μου , η Θεσσαλονίκη και η ποίηση”. Η μητέρα του λίγο πριν πεθάνει ζήτησε να επισκεφθεί την πατρίδα της, την Κωνσταντινούπολη για τελευταία φορά. Ο Χριστιανόπουλος απάντησε πως δε θα άντεχε να δει την ημισέλινο να κυματίζει στην Αγιά Σοφιά. Η μητέρα του διαισθανόταν τις υπερευαιασθησίες του ποιητή, τον κατανόησε και “έφυγε” χωρίς να αποχαιρετήσει την Πόλη.
Όσο για τη Θεσσαλονίκη υπήρξε το φόντο στα περισσότερα ποιήματα και διηγήματά του. Η πόλη των εραστών που φιλοξενεί στα σοκάκια, στις καμάρες και στις πλατείες, τα φιλιά και τους αναστεναγμούς τους. Η αγαπημένη του παραλία που φιλοξενεί τις βόλτες κάθε παράνομου ζευγαριού και τα στέκια του πληρωμένου έρωτα, οι Σαλονικείς, οι επαρχιώτες, οι περαστικοί είναι οι πρωταγωνιστές στα έργα του Χριστιανόπουλου. Μα η μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η ποίηση.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Πηγές:
frapress.gr
hessalonikiartsandculture.gr
biblionet.gr
academia.edu