Yusra Mardini: Από τη Συρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Yusra Mardini
Πηγή εικόνας: besthealthmag.ca

 

Το 2016, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο κόσμος ζητωκραύγαζε για την 20χρονη, πλέον, κολυμβήτρια από τη Συρία, Yusra Mardini. Λίγα χρόνια πριν, όμως, η Yusra παραλίγο να πνιγεί στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον πόλεμο που καταστρέφει τη χώρα της. Σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό το ταξίδι. Ένα ταξίδι που της άλλαξε τη ζωή. Οι μνήμες θα τη συντροφεύουν για πάντα. “Ήταν σαν να κουβαλάς στην πλάτη σου μια τεράστια τσάντα με πέτρες. Αλλά, δεν μπορείς να τις ξεφορτωθείς γιατί σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα”.

Το ταξίδι

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν οι συνέπειες του πολέμου έπληξαν αυτή και την οικογένειά της, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Darayya. Η Yusra Mardini μαζί με την αδερφή της Sara αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση μια καλύτερης τύχης και να φέρουν σε ασφαλή τόπο τη μητέρα τους και τη μικρότερη αδερφή του, Shahed. 

Τον Αύγουστο του 2015, η Yusra Mardini μαζί με την αδερφή της μπήκαν σε ένα φουσκωτό σκάφος, μαζί με άλλα 18 άτομα. Η απόσταση από τα τουρκικά παράλια έως και τη βόρεια ακτή της Λέσβου είναι περίπου 10χλμ. και τα δύο αδέρφια γνώριζαν πολύ καλά ότι πολλοί άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους κάνοντας αυτό το ταξίδι. Η βάρκα τους ήταν υπερπλήρης, ο κινητήρας έπαθε βλάβη στα μισά σχεδόν της διαδρομής και δυνατός αέρας με κύματα χτυπούσε τη βάρκα τους. Η Yusra και η Sara ήταν έμπειρες κολυμβήτριες. Έτσι έπεφταν εναλλάξ στο νερό για να ελαφρύνουν τη βάρκα και προσπαθούσαν να την στρέψουν απέναντι στο κύμα για να μην ανατραπεί. Κολυμπούσαν για περισσότερες από τρεις ώρες, όταν τελικά ο κινητήρας επανήλθε και έφτασαν όλοι σώοι στην ακτή.

Διαβάστε επίσης  Survivalism: Πως θα Επιβιώσεις όταν Καταστραφεί η Γη;

“Με βασανίζει η ιστορία αυτή, προσπαθώ να καταλάβω γιατί εμείς τα καταφέραμε ενώ πολλοί άλλοι όχι. Κάθε φορά που ακούω για μια ομάδα ανθρώπων που πνίγηκε στη θάλασσα, θυμάμαι την εμπειρίας αυτή, να κρατώ σφιχτά το σχοινί της βάρκας, πασχίζοντας απελπισμένα να κρατηθώ στην επιφάνεια του νερού”.  Η Yusra Mardini με την αδερφή της κατάφεραν, τελικά, να φτάσουν στη Γερμανία. Εκεί έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια και τους δόθηκε η δυνατότητα να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Η Yusra θα μπορούσε, πλέον, να επιδιώξει να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η αρχή για να αποκτήσει η Yusra Mardini παγκόσμια φήμη, να εμπνεύσει και να σπάσει τα στερεότυπα σχετικά με τους πρόσφυγες. Αρχικά, όταν της προτάθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα προσφύγων, σκέφτηκε να πει όχι, φοβούμενη την αντίδραση του κόσμου. Πίστευε ότι θα τη λυπούνται.

Η συμμετοχή της, όμως, μαζί με εννέα, ακόμη, πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό την σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής, άλλαξε την άποψη της. Ένιωσε περήφανη. “Πρόσφυγας…νιώθεις ντροπή όταν ακούς αυτή τη λέξη”, δήλωσε η Yusra. “Όταν πήγα (στο Ρίο) άλλαξε εντελώς άποψη. Πλέον είμαι περήφανη που είμαι πρόσφυγας”.

 

Yusra Mardini
Πηγή εικόνας: cnn.com

 

Η Yusra Mardini ήταν δεινή κολυμβήτρια ήδη από παιδικά της χρόνια. Το όνειρό της να γίνει επαγγελματίας έσβησε απότομα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011. Στη Γερμανία, όπου ζει πλέον με την οικογένειά της, προπονείται 30 ώρες την εβδομάδα. Η ζωή της εκεί είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Συρία, όπου ακόμη και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων δεν μπορούσε να αποφύγει τη μανία του πολέμου. “Μερικές φορές κολυμπούσες και έπεφτα μία βόμβα μέσα στην πισίνα, έτσι έπρεπε να τρέξεις και να κρυφτείς. Δεν έγινε μόνο μία, έγινε τρεις-τέσσερις φορές. Ήταν φρικιαστικό”. Η Yusra Mardini, που αγωνίζεται στα 100 μέτρα ελεύθερο και τα 100 πεταλούδα, έχει θέσει υψηλούς στόχους για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2020.

Διαβάστε επίσης  Τούμπα: Aπό την προϊστορία στο σήμερα

Σήμερα

Σήμερα η Yusra Mardini είναι Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Είναι το νεότερο άτομο που έλαβε αυτή την ιδιότητα. Στα πλαίσια αυτής της ιδιότητας της έχει μιλήσει σε σειρά παγκοσμίων συνόδων και έχει επισκεφτεί προσφυγικούς κατακλυσμούς στην Ιταλία.

Advertising

Το βιβλίο της Yusra, “Butterfly” εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και η ίδια ελπίζει να εμπνεύσει τον κόσμο. “Πολλοί θεωρούν πως οι πρόσφυγες είναι φτωχοί ή ότι ήθελαν να έρθουν στην Ευρώπη. Αλλά, αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα τους λόγω της βίας”, λέει χαρακτηριστικά. “Θέλω να αλλάξω τη γνώμη του κόσμου για το τι είναι ένας πρόσφυγας. Θα συνεχίζω να στηρίζω και να μάχομαι για τους πρόσφυγες.”

Σε άρθρο από έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας δηλώνει ότι “κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας, να αφήσει τα πάντα πίσω του για ένα αβέβαιο μέλλον. Καθώς όμως οι πόλεμοι εξακολουθούν να μαίνονται, και άλλοι άνθρωποι θα νιώσουν αναγκασμένοι, όπως η Sara και εγώ, να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις. Όταν άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τέτοιες βίαιες καταστάσεις και κάνουν τέτοια ταξίδια απελπισίας φτάνουν στην Ευρώπη, οφείλουμε όλοι να κάνουμε το καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζονται για να ξαναχτίσουν γρήγορα τις ζωές τους”.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας. Ανακτήθηκε από unhcr.org (Τελευταία πρόσβαση 08/11/2019)

Advertising

Yusra Mardini: Η Συριανή κολυμβήτρια που πολεμά τα στερεότυπα με το ταλέντο της. Ανακτήθηκε από cnn.gr (Τελευταία πρόσβαση 08/11/2019)

Διαβάστε επίσης  Μικρασιατική Εκστρατεία: Τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα

 

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

100 χρόνια έρευνας: Σύνδεση προσωπικότητας και νοημοσύνης

Προσωπικότητα και νοημοσύνη Η προσωπικότητα περιγράφει το πώς ένα άτομο

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι