Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

LGBTQ+
Πηγή: www.history.com

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά και θεσμικών δικαιωμάτων και αλλαγών. Στη διαμόρφωση αυτής της ιστορίας συνέβαλαν πολλοί άνθρωποι-ακτιβιστές, οι οποίοι επιχείρησαν με διάφορες πρακτικές να υψώσουν ένα τοίχος απέναντι σε όποια δυσκολία μπορεί να κλήθηκαν, ή που καλούνται ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίσουν τα άτομα της συγκεκριμένης κοινότητας. Και φυσικά, η συνεισφορά τους, έδωσε και συνεχίζει να δίνει μια ανάσα ανακούφισης και απελευθέρωσης. Ποιες ήταν όμως αυτές οι τόσο σπουδαίες προσωπικότητες για τις οποίες αξίζει να γνωρίζει κανείς ορισμένα πράγματα;

Marsha P. Johnson

LGBTQ+
Πηγή: www.womenshistory.org

Η Marsha P. Johnson ήταν μια από τις πιο σημαντικές υποστηρίκτριες του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τη δεκαετία 1960-1970 στη Νέα Υόρκη. Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Stonewall, οι οποίες αποτέλεσαν την αφετηρία για τη διεξαγωγή πολλών Pride παγκοσμίως. Το “P” αντιπροσώπευε το “Pay It No Mind” (=μη δίνεις σημασία), μια φράση που έγινε και το μότο της. Στις 6 Ιουλίου του 1992, βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Hudson και η αστυνομία χαρακτήρισε τον θάνατό της ως αυτοκτονία. Ωστόσο, όσοι την γνώριζαν καλά αμφισβήτησαν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. 

Sylvia Rivera

LGBTQ+
Πηγή: www.spiked-online.com

Η Sylvia Rivera, μαζί με την Marsha P. Johnson ίδρυσαν το 1970 μια οργάνωση ακτιβιστών, την “Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR)”, η οποία παρείχε στήριξη και στέγη σε μέλη της LGBTQ+ κοινότητας που το είχαν ανάγκη. Η Sylvia αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή κατά του αποκλεισμού των τρανσέξουαλ ατόμων και ιδιαίτερα των έγχρωμων τρανς. Την χρονιά που πέθανε, το 2002, ιδρύθηκε το Sylvia Rivera Law Project το οποίο παρέχει νομικές υπηρεσίες σε ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ. Το συγκεκριμένο Project εγγυάται ότι “όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αυτο-προσδιορίζουν την ταυτότητα φύλου και την έκφρασή τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή φυλής, και χωρίς να αντιμετωπίζουν παρενόχληση, διακρίσεις ή βία”. 

Διαβάστε επίσης  Συρία: το δράμα της Ανατολικής Γούτα και η συνήθεια του πόνου

Simon Nkoli

LGBTQ+
Πηγή: x.com

Ο Simon Tseko Nkoli υπήρξε ομοφυλόφιλος ακτιβιστής κατά του Απαρτχάιντ και αγωνίστηκε για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη στη Νότια Αφρική. Ίδρυσε την Gay and Lesbian Organization of Witwatersrand (GLOW) ως απάντηση στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που είχε βιώσει σε μεγάλο μέρος της ζωής του. Ο αγώνας του έθεσε γερές βάσεις για τη Νότια Αφρική να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατοχύρωσε συνταγματικά την προστασία των δικαιωμάτων των LGBTQ+ ατόμων. Τέλος, συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση του Township AIDS Project με στόχο την ευαισθητοποίηση, όλο και περισσότερων ανθρώπων, σχετικά με τους ιούς HIV και AIDS.

Advertisements
Ad 14

Edith Windsor

LGBTQ+
Πηγή: www.ccd.edu

Η Edith Windsor παντρεύτηκε το 2007 την Thea Spyer στον Καναδά. Όμως μετά από δύο χρόνια η Spyer απεβίωσε και η Windsor κλήθηκε να αναλάβει την περιουσία της αλλά και να πληρώσει υπέρογκους φόρους οι οποίοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που πλήρωναν τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια. Αυτό συνέβη επειδή οι ΗΠΑ έως τότε δεν αναγνώριζε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Θεωρώντας, λοιπόν, η Windsor πως πρόκειται για κοινωνική αδικία, οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια και το 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της. Έτσι, δυο χρόνια αργότερα, το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την ομοσπονδιακή, τελικά, αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Larry Kramer

LGBTQ+
Πηγή: www.nytimes.com

Ο Larry Kramer υπήρξε υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα. Ήταν ιδρυτής των οργανώσεων Gay Men’s Health Crisis και Act Up (AIDS Coalition to Unleash Power). Οι συγκεκριμένες οργανώσεις διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην υποστήριξη ανθρώπων που πάσχουν από τους ιούς HIV και AIDS τόσο με την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι σε τέτοια θέματα όσο και με την απαίτηση χαμηλότερου κόστους για θεραπεία και έρευνα πάνω στους ιούς αυτούς.

Διαβάστε επίσης  Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα

 

Πηγές:

Marsha P. Johnson. Ανακτήθηκε από: https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/marsha-p-johnson

Sylvia Rivera. Ανακτήθηκε από: https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/sylvia-rivera

Simon Nkoli. Ανακτήθηκε από: https://www.sahistory.org.za/people/simon-nkoli

Edith Windsor, Whose Same-Sex Marriage Fight Led to Landmark Ruling, Dies at 88. Ανακτήθηκε από: https://www.nytimes.com/2017/09/12/us/edith-windsor-dead-same-sex-marriage-doma.html

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν