Σαηεντολογία : Ο ορισμός του ανθρώπου ως πνεύμα

Σαηεντολογία
Πηγή εικόνας: https://www.newsweek.com/shelly-miscavige-video-secret-scientology-base-1772997

Τι είναι η Σαηεντολογία

Η σαίντελογια είναι ένα θρησκευτικό κίνημα που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Λ. Ρον Χάμπαρντ και εστιάζει στον άνθρωπο ως πνεύμα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για το μέλλον του και ότι πρέπει να αφυπνιστεί πνευματικά για να είναι πραγματικά ελεύθερος.

Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ επιχείρησε να μιλήσει για τις ιδέες του , σε ένα χειρόγραφο με τον τίτλο «Εξκάλιμπερ» το 1938. Σε αυτό το έργο , που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η λέξη Σαηεντολογία ο Λ. Ρον Χάμπαρντ αποκαλεί την σαίντελογια ως  «η μελέτη του να γνωρίζεις πώς να γνωρίζεις». Αποφάσισε να μη δημοσιεύσει το βιβλίο για το λόγο ότι το  χειρόγραφο δεν περιείχε κανενός είδους θεραπεία, αλλά ήταν απλά μια συζήτηση για τη σύνθεση της ζωής. Στην συνέχεια, αναπτύσσει περαιτέρω την σκέψη του και γράφει ένα ακόμα έργο την Διανοητική το 1947 που εμπεριέχει παραπάνω λεπτομέρειες για την πνευματική αφύπνιση. Μέσα από αυτήν την διαδικασία ο άνθρωπος θα γνώριζε και προηγούμενες ζωές του.

Εκκλησία της Σαηεντολογίας

Σαηεντολογία
Πηγή εικόνας: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Church-of-Scientology-Los-Angeles-night-shot.jpg

Με τον όρο Εκκλησία της Σαηεντολογίας αναφερόμαστε σε κάθε θρησκευτική οργάνωση που είναι αφιερωμένη στην εφαρμογή και προώθηση των πρακτικών της Σαηεντολογίας. Αρχικά, η πρώτη εκκλησία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1953 από τον ιδρυτή της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ και συνεργάτες του. Σήμερα, η Διεθνής Εκκλησία της Σαηεντολογίας με έδρα το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί την κεφαλή της Εκκλησίας της θρησκείας αυτής. Αναφέρονται, στον όρο εκκλησία ως μια κοινότητα πιστών που μοιράζονται κάποιες κοινές αξίες και πεποιθήσεις .Έτσι, με την δημιουργία αυτής θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πνευματικό τους στόχο.

Διαβάστε επίσης  Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Φύση και Ιστορία σε πρώτο πλάνο

Διαφορές με άλλες θρησκείες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η σαηντελογία αναφέρεται στον άνθρωπο ως ένα αθάνατο ον που είναι πνεύμα και έχει την ονομασία Τετάν. Αυτό το ον λοιπόν δεν βρίσκεται αρχικά στην γή και είναι δέσμιο του χρόνου, της ύλης καθώς ακόμη και της ενέργειας. Η μόνη λύση για την σωτηρία του είναι η ακρόαση. Η ακρόαση δηλαδή, είναι μια πνευματική διαδικασία που απελευθερώνει το ον από τον πόνο που είχε στις προηγούμενες ζωές του. Η ακρόαση είναι μακροχρόνια διαδικασία και μπορεί να στοιχίσει χιλιάδες δολάρια. Μια βασική της διαφορά από τις υπόλοιπες θρησκείες είναι ότι κοστολογείται. Επομένως, οι πιστοί της πρέπει να πληρώνουν για να απελευθερωθούν. Επίσης, η σαηεντολογία καταρρίπτει τον Θεό. Για τον σαηεντολόγο, ο Χριστός ήταν απλά ένας καλός δάσκαλος που δυστυχώς τον σκότωσαν άδικα. Η σαϊεντολογία διαφέρει από τον βιβλικό χριστιανισμό σε κάθε σημαντικό δόγμα. Θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί θεόι, καθώς ακόμα αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι μόνο καλός επομένως δεν εμπίπτει στην αμαρτία.

Advertisements
Ad 14

Θεωρίες συνωμοσίας για το νούμερο 33

Ο Τομ Κρουζ έχει καθαρά ανακοινώσει ότι είναι σαηεντελόγος. Όλες οι σύντροφοι του τον εγκαταλείπουν αφού ολοκληρώσουν το 33ο έτος της ηλικίας τους. Τις θεωρίες συνομωσίας έρχεται να ενισχύσει και το γεγονός ότι ο αριθμός 33 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στη θρησκεία που έχει ασπαστεί ο διάσημος σταρ, καθώς συμβολίζει τη δύναμη της ίασης μέσω της αγάπης, ενώ οι άνθρωποι των οποίων το μονοπάτι της ζωής καθορίζεται από τον αριθμό 33, είναι αλτρουιστές και αγαπούν χωρίς όρους. Ακόμη, έδρα της Εκκλησίας των Σαιντελόγων που αναφέρεται παραπάνω είναι το Φοίνιξ στην Αριζόνα που τοποθετείται στον 33ο παράλληλο.

Διαβάστε επίσης  Η αναγκαιότητα της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

Συμπέρασμα

Τέλος, κανένας δεν κρίνει αρνητικά αυτό το θρησκευτικό δόγμα, ακόμα και εάν αυτό φαίνεται να διακατέχεται από αντιφατικές ιδέες. Προσφέρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος δεν συνδέεται μόνο με την θεϊκή υπόσταση της ζωής αλλά και με την πιο πνευματική και επιστημονική. Πολλοί άνθρωποι ασπάζονται αυτήν την θρησκεία σήμερα ως πιο εναλλακτική από τις υπόλοιπες και βλέπουν τον εαυτό τους ως πνεύμα παρά ως ένα υλικό δημιούργημα.

Πηγές:

Εκκλησία της Σαηεντολογίας.Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%B7%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82 (τελευταία πρόσβαση 25/3/23)

Πως ξεκίνησε η σαηεντολογία . Ανακτήθηκε από https://www.scientology.gr/faq/background-and-basic-principles/how-did-scientology-start.html  ( τελευταία πρόσβαση 25/3/23)

Η σαηεντολογία είναι χριστιανική λατρεία ; Ανακτήθηκε από https://www.gotquestions.org/Greek/Greek-scientology.html (τελευταία πρόσβαση 25/3/23)

Η συνωμοσία του… 33: Γιατί ο Τομ Κρουζ χωρίζει τις συζύγους όταν φτάνουν σε αυτή την ηλικία;- Ποιος ο ρόλος της Σαηεντολογίας;(2022) Ανακτήθηκε από https://maleviziotis.gr/2022/12/09/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-33-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BC-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B6-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF/ (τελευταία πρόσβαση 25/3/23)

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της