Το δικαίωμα των ΑμεΑ στη ψυχαγωγία

Πηγή εικόνας: Pinterest

Ψυχαγωγία στη ζωή των ανθρώπων

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στη ψυχαγωγία και στη διασκέδαση. Η καθημερινότητα αρκετές φορές φθείρει τον άνθρωπο και τον αποξενώνει. Όμως, είναι δικαίωμα του καθενός να ψυχαγωγείται και να περνάει δημιουργικά ένα σημαντικό μέρος της ζωής του. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, λόγω της κατάστασής τους δεν έχουν το εύρος επιλογών διασκέδασης που μπορεί να έχουμε οι περισσότεροι. Αυτό, όμως, έχει αρχίσει να αλλάζει και να βελτιώνεται συστηματικά. Κυρίως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κοινωνικοποιούνται και να εκμεταλλεύονται κάθε δικαίωμά τους, ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία μπορεί να βρίσκονται.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν ελάχιστα τα μέρη όπου τα ΑμεΑ, μπορούσαν να παρευρεθούν σε χώρους ψυχαγωγίας, καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές και η κατάλληλη βοήθεια και κάλυψη των αναγκών τους. Ευτυχώς, με το πέρασμα του χρόνου πραγματοποιούνται όλες και περισσότερες δράσεις και αλλαγές, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ζουν μια κανονική ζωή χωρίς να στερούνται την καθημερινότητά τους. Το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς έχουν περισσότερες και ειδικότερες ανάγκες από εμάς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Τα άτομα αυτά έχουν ανάγκη να βρίσκονται και να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους γύρω τους, και να περνούν στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σε χώρους προσιτούς και για εκείνους, χωρίς να συναντούν συνεχώς εμπόδια και δυσκολίες.

Όσον αφορά τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, η απογοήτευση και η επιθυμία των ατόμων αυτών, σε εορταστικές περιόδους όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά κυρίως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, κορυφώνονται. Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα, η επίσκεψη των ατόμων ΑμεΑ σε χώρους καλοκαιρινής ψυχαγωγίας και σε παραλίες ήταν αδύνατη για αυτούς.

Διαβάστε επίσης  Νομαδισμός: Η εξέλιξη της σκηνής

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμεΑ

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα - Εικόνα 2

Advertisements
Ad 14

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα – NewSide.gr

Συνεπώς, δίνει ελπίδα το γεγονός ότι στο Σαν Αντόνιο του Τέξας των Η.Π.Α, κατασκευάστηκε το πρώτο παγκοσμίως πάρκο για ΑμεΑ, το Morgan’ s Wonderland. Αυτό το πάρκο είναι κατασκευασμένο κατάλληλα, ώστε να δείχνει σεβασμό στα άτομα με ειδικές ανάγκες και κυρίως στις ιδιαιτερότητές τους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι δίνεται επιτέλους και σε αυτούς τους ανθρώπους η ευκαιρία να διασκεδάσουν και να περνούν ξέγνοιαστα και ευχάριστα το καλοκαίρι τους με ασφάλεια και ηρεμία, χωρίς τις δυσκολίες και τα εμπόδια προσαρμογής σε χώρους που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανάγκες των ΑμεΑ.

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα - Εικόνα 6

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα – NewSide.gr

Ο υπεύθυνος και δημιουργός του πάρκου, επέλεξε αυτή την ονομασία λόγω της κόρης του, Morgan, η οποία είναι και εκείνη ένα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ίδιος δήλωσε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ψυχαγωγία και εξέφρασε ως στόχο αυτού του χώρου, τη διασκέδαση των ατόμων ΑμεΑ σε ένα όχι γεμάτο κόσμο χώρο, ο οποίος τους παρέχει και την κατάλληλη ασφάλεια και μέριμνα.

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα - Εικόνα 4

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα – NewSide.gr

Επιπροσθέτως, ένα αξιοσημείωτο στοιχείο του Morgan’ s Wonderland είναι ότι η κατασκευή και δημιουργία του έγινε με τη βοήθεια ειδικών γιατρών, όπως ψυχοθεραπευτών. Έτσι, λοιπόν, το πάρκο αυτό βρίσκεται σε θέση να φιλοξενήσει ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και αναγκών, χωρίς περιορισμούς στην αναπηρία τους. Ο υπεύθυνος του πάρκου, κατανοώντας τους φόβους και τις ανησυχίες των συγγενών των ατόμων αυτών, προσφέρει στους επισκέπτες ειδικά βραχιολάκια, με σκοπό να μπορούν οι συνοδοί τους να τους εντοπίσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Διαβάστε επίσης  Η αξία της αυτογνωσίας στην αρχαία Ελληνική σκέψη

Οι εγκαταστάσεις του πάρκου Morgan’ s Wonerland

Το πάρκο προσφέρει στους επισκέπτες του, πάρα πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός νερού για ανέμελο παιχνίδι για ώρες. Ακόμα, προσφέρει ειδικές και καρέκλες και μαξιλάρια για τους ανθρώπους με κινητικές κυρίως ανάγκες οι οποίες είναι αδιάβροχες και έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία του πάρκου για να προσφέρει ακόμα περισσότερη βόλεψη και διευκόλυνση σε μικρούς και μεγάλους. Από την αρχή μέχρι το τέλος του, έχει σχεδιαστεί με στόχο να κάνει τη διασκέδαση ευκολότερη και το παιχνίδι ανέμελο χωρίς να υπάρχει χάος από την πολυκοσμία, που συναντάται συνήθως στα πάρκα νερού ανά τον κόσμο.

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα - Εικόνα 10

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα – NewSide.gr

Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν για όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, γιατί είναι κατανοητό ότι οι οικονομικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερες από το συνηθισμένο και τα κράτη δεν δείχνουν την κατάλληλη μέριμνα ή προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια σε τέτοιες οικογένειες.

Morgan’ s Wonderland, ελπίδα για το μέλλον

Το πάρκο Morgan’ s Wonderland είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσουν άνθρωποι που το έχουν πραγματική ανάγκη και το έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια. Δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον κα μια καλύτερη κοινωνία προσιτή και δίκαιη για όλους τους ανθρώπους.

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα - Εικόνα 7

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα – NewSide.gr


 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν :

  • NewSide.gr. Ανακτήθηκε από : Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για ΑμΕΑ στον κόσμο είναι γεγονός και μας δίνει ελπίδα. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/07)
  • Κωνσταντίνος Μάντης. Ανακτήθηκε από: Έκθεση Β΄ Λυκείου: Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). ( Τελευταία πρόσβαση στις 16/07)
Διαβάστε επίσης  Η Πρωτομαγιά του λουλουδιών και των αγώνων

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της