Το μονοπάτι των Κενταύρων, ένας κρυμμένος θησαυρός

 μονοπάτι των Κενταύρων

Στο όμορφο μας Πήλιο κρύβεται ένας θησαυρός  που μόνο στη φαντασία θα μπορούσε να ανήκει… ή  μάλλον στην μυθολογία! Ο λόγος για το «Μονοπάτι των Κενταύρων».  Ναι, εκείνων των ανθρωπόμορφων τεράτων, το κάτω μέρος των οποίων ήταν αλόγου και το άνω ανθρώπινο. Όλοι ξέρουμε τον Χείρωνα τον διδάσκαλο κάθε σπουδαίου ήρωα, όπως του Ηρακλή και του Αχιλλέα. Εκείνον τον σοφό ειρηνοποιό αθάνατο, στον οποίο προσέτρεχαν οι θνητοί για θέματα μαντείας, αστρονομίας, μουσικής ή ιατρικής. Δε γνωρίζουν, ωστόσο, πολλοί την Ιστορία τους!

 μονοπάτι των Κενταύρων Οι Κένταυροι ζούσαν στην Θεσσαλία, την κατεξοχήν περιοχή των μαγικών πραγμάτων και περιπετειών. Προσωποποιούσαν κάθε αλλαγή στο κλίμα της Φύσης και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών.  Οι Κένταυροι ανισόρροποι και παρορμητικοί συχνά κατηγορήθηκαν για την ακόρεστη οινοποσία τους και για τις καταστροφές που προκαλούσαν στον κόσμο των ανθρώπων. Κατά τη λογοτεχνική παράδοση οι Κένταυροι απεικονίζουν ό,τι αρνητικό μπορεί να προσφέρει η Φύση στους ανθρώπους, το οποίο όμως αυτοί προσπαθούν να τιθασεύσουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, παρουσιάζονται να κυνηγούν με ξύλα και πέτρες και, παρά το ανθρώπινο μυαλό τους, να υπακούν μονάχα στις άξεστες επιθυμίες τους. Γνωστότερο παράδειγμα αποτελεί το ‘’χάος’’ που προκάλεσαν στον βασιλιά των Λαπιθών, Πειρίθους, όταν εισέβαλαν μεθυσμένοι στο γαμήλιο τραπέζι του επιχειρώντας να κλέψουν την νύφη και άλλες γυναίκες για να τις βιάσουν. Κένταυροι απεικονίζονται και στην Τέχνη μέσω της Κενταυρομαχίας που κοσμεί πολλά ιερά του Αρχαίου Κόσμου. Η εξόντωση τους ήρθε από τον Ηρακλή, ενώ ο ήρωας εκτελούσε τον τρίτο του άθλο, με δηλητηριώδη βέλη από το αίμα της Λερναίας Ύδρας. Κατά την μάχη σκοτώνεται και ο Χείρων, ο οποίος αδυνατώντας να αντέξει τον φρικτό πόνο του δηλητηρίου, προτιμά το θάνατο. Αιτία αποτέλεσε – κωμικοτραγικά- το κρασί που πρόσφερε ο Κένταυρος Φόλος στον Ηρακλή (προσφορά του Διονύσου) και των βιαιοπραγιών που επιχείρησαν στη συνέχεια οι ζαλισμένοι από την μυρωδιά  Κένταυροι.

Ντόπιοι  πρόσκοποι ανέλαβαν πριν λίγα χρόνια την χαρτογράφηση του μονοπατιού και την ασφαλή διάβαση του. Προστέθηκαν γέφυρες και καθαρίστηκαν περιοχές, ενώ πέτρινα σκαλοπάτια εντείνουν τη μυθολογική ατμόσφαιρα του μυστηριακού τόπου, οπού ζούσαν τα όντα. Καταρράκτες και καταγάλανα ρυάκια, πυκνά δέντρα και δροσιά μαγεύουν τον πεζοπόρο. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή 2,7 χλμ. Το μονοπάτι βρίσκεται έξω από το χωριό Πορταριά και το τέλος του οδηγεί στο ίδιο το χωριό. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο, πιο ευκολοπερπάτητο, καταλήγει στο κέντρο του χωριού και το δεύτερο κομμάτι, που είναι και το μεγαλύτερο, καταλήγει στην έξοδο του χωριού.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 μονοπάτι των Κενταύρων

Οι υπεύθυνοι έχουν σημαδέψει το μονοπάτι με κόκκινους κύκλους στις πέτρες, ώστε να αποτραπεί η παρεκτροπή από αυτό.  Ανάμεσα από τα δύο τμήματα του μονοπατιού υπάρχει μια κρήνη με πόσιμο νερό και παγκάκια για ανάπαυλα προτού συνεχίσετε τον δρόμο σας.  Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα χωρία του Πηλίου μετά την πεζοπορία σας στον μυθικό τόπο και να απολαύσετε τα παραδοσιακά γλυκίσματα!

 

Για την πεζοπορία στο «μονοπάτι των Κενταύρων» :  http://www.pezoporia.gr/pez/routes_route.asp?rid=12&content=4&regID=24        

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…

Πολιτισμός

ΑΤΜ: Η Αρχή Μιας Επανάστασης

  Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, λειτούργησε το πρώτο ΑΤΜ στον κόσμο, σε υποκατάστημα…

Πολιτισμός

Σίφνος: χρυσός και ιστορία

Η Σίφνος είναι ένα υπέροχο και μοναδικό νησί των Κυκλάδων που σε μαγνητίζει από το…

Πολιτισμός

Ο Κύκλωπας της Κοζάνης

Οι Κύκλωπες, τα μυθικά αυτά γιγάντια και μονόφθαλμα πλάσματα, αποτελούσαν ως τώρα φανταστικά (μη υπαρκτά…

Πολιτισμός

Οι αντι-εξορυκτικοί αγώνες στην Χαλκιδική

Αντι-εξορυκτικοί αγώνες: οι πρώτες σταγόνες Οι αντι-εξορυκτικοί αγώνες της Χαλκιδικής αποτελούν ένα από τα πιο…

Πολιτισμός

Η ιστορία του αερόστατου

Η ιστορία του αερόστατου ξεκινά από το γεγονός ότι  είναι μια πτητική συσκευή, η οποία…

Πολιτισμός

Τσούλα Φέστιβαλ: η Αστυπάλαια μπαίνει στο παιχνίδι

  Τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει εστίες πολιτισμού, με φεστιβάλ που συνδυάζουν…