Βηρυτός: η πόλη των αντιθέσεων

THE CIRCLE OF TRUST | Πρόσοψη ενός κτιρίου κατοικιών στη Βηρυτό. Οι κουρτίνες εγκαταστάθηκαν για να επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες / μισθωτές την προστασία της ιδιωτικότητάς τους από τις απέναντι πολυκατοικίες. Τέτοιου τύπου κουρτίνες εμφανίζονται σε όλη τη Βηρυτό. ©James Kerwin

Η Βηρυτός, πέραν από πρωτεύουσα του Λιβάνου, είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη του, καθώς και το κεντρικό του λιμάνι. Λέγεται πως είναι η πόλη των αντιθέσεων, αφού από την μία περπατώντας στους δρόμους της βλέπεις βομβαρδισμένα κτήρια, απομεινάρια μίας άλλης εποχής, ενώ παράλληλα μπορείς να θαυμάσεις τα πολυτελή, μοντέρνα μεταπολεμικά της κτίσματα.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Βηρυτός έγινε γνωστή ως «το Παρίσι της Μέσης Ανατολής» λόγω της γαλλο-αποικιακής της αρχιτεκτονικής και της ζωντανής κουλτούρας, η οποία προσείλκυσε τους τουρίστες, τους διανοούμενους και τους επενδυτές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η Βηρυτός αποδεικνύει παρόλα αυτά διαρκώς πως βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτιστικής καινοτομίας της Μέσης Ανατολής. Σε μια χώρα που μετεπηδούσε από κατοχή σε κατοχή, οι Λιβανέζοι διερωτούνται συνεχώς πάνω σε θέματα ταυτότητας και βιώνουν διαρκώς μία σύγκρουση πολιτισμών -ένα φαινόμενο που δημιουργεί συνεχή συζήτηση, αναζήτηση και υιοθέτηση νέων ιδεολογιών και αξιών. Στην Βηρυτό η γαλλική επιρροή είναι ξεκάθαρη σε κάθε πτυχή του λιβανέζικου πολιτισμού.

Μετά από ενδελεχή έρευνα της περίπλοκης ιστορίας της χώρας, ο φωτογράφος James Kerwin ξεκίνησε ένα ταξίδι στον Λίβανο, προκειμένου να αποτυπώσει τα εγκαταλελειμμένα, αλλά παρόλα αυτά όμορφα, κτίρια που έχουν απομείνει.

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες του πρότζεκτ “a paradise lost” εδώ, καθώς επίσης και να διαβάσετε την ιστορία πίσω από το πρότζεκτ εδώ.

Διαβάστε επίσης  Χαλίλ Γκιμπράν, ένας μεταγενέστερος διαφωτιστής

 

ΒΗΡΥΤΟΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

βηρυτός
“EXFOLIATE, A FORMER TURKISH BATH” ©James Kerwin

βηρυτός
“THE CENTERPOINT”, μία παλιά συναγωγή ©James Kerwin

“GLAZED OVER”, η είσοδος ενός παλιού θεάτρου ©James Kerwin

Βηρυτός
“PARIS BY DESIGN”, ένα εγκαταλελειμένο αρχοντικό ©James Kerwin

“THE TWIRL” ©James Kerwin

“TRIPLE ARCADE” Το πρώτο παράδειγμα τριπλής στοάς που συνάντησε, ένα αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό των σπιτιών και ανακτόρων του Λιβάνου. ©James Kerwin

“THE DANCING QUEEN”, ένα πρώην ξενοδοχείο ©James Kerwin

“POPS OF LIGHT” ©James Kerwin

Βηρυτός
“BALCONY VIEWS” Ένα κατεστραμμένο συγκρότημα διαμερισμάτων, που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο η τριπλή στοά φαίνεται καθαρά μέσα από τα ερείπια. ©James Kerwin

Βηρυτός
“THE OTTOMAN EMPIRE”, ένα κρυμμένο χαμάμ ©James Kerwin

Βηρυτός
“PRESIDENT IS CALLING” ©James Kerwin

Πηγή: https://www.jameskerwin.uk/a-paradise-lost

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν