
Το ανθρώπινο μυαλό είναι το σπουδαιότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελεί τον πυλώνα της λογικής και της σκέψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, δημιουργεί διάφορα ψυχολογικά σύνδρομα, τα οποία δεν υπακούν στη λογική και αποσπούν την προσοχή του ανθρώπου από την πραγματικότητα. Μπορεί να εμφανιστούν ως μικρά επεισόδια ή σοβαρές ψυχικές ασθένειες.
ΜΕΡΙΚΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ
-
Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
Πήρε το όνομα της από το ομόλογο βιβλίο << Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων >> του Lewis Carroll. Είναι μία νευρολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων. Για αυτό τον λόγο, ο ασθενής, σε πολλές περιπτώσεις, νιώθει το σώμα του ή άλλα αντικείμενα γύρω του να μικραίνουν ή να μεγαλώνουν. Συνήθως κάνει την εμφάνιση του κατά την παιδική ηλικία, λίγο πριν τον ύπνο. Η βασική αιτία εμφάνισης αυτής της διαταραχής, είναι οι ημικρανίες, από τις οποίες έπασχε και ο συγγραφέας του βιβλίου.
2. Σύνδρομο Καπγκράς
Είναι γνωστό και ως σύνδρομο του σωσία, γιατί οι πάσχοντες έχουν την αυταπάτη πως ένας κοντινός τους άνθρωπος έχει αντικατασταθεί από κάποιον σωσία. Ο ασθενής είναι καχύποπτός προς τα οικεία του πρόσωπα, γιατί πιστεύει ότι επιδιώκουν το κακό του. Το σύνδρομο αυτό πήρε το όνομα του από τον Γάλλο φυσικό Ζόζεφ Καπγκρά, ο οποίος το περιέγραψε για πρώτη φορά.
3. Σύνδρομο Cotard
Είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο << walikng dead >>, γιατί ο πάσχων πιστεύει ότι είναι νεκρός, ότι δεν υπάρχει ή ότι τα όργανα του δεν υπάρχουν. Επειδή το άτομο έχει τη ψευδαίσθηση ότι είναι νεκρό, αρνείται να κάνει βασικές λειτουργίες, που μας κρατάνε ζωντανούς, όπως το να φάει ή να πιεί νερό. Επίσης, η συμπεριφορά του ασθενή μπορεί να περιλαμβάνει άγχος, καταθλιπτική διάθεση ή ακόμα και ιδέες για αυτοκτονία. Συχνά συνδέεται και με τη σχιζοφρένεια. Η πρώτη περιγραφή του συνδρόμου έγινε από τον Cotard το 1880.
4. Σύνδρομο Έκμπομ
Στο σύνδρομο Έκμπομ, ή αλλιώς παραληρητική παρασίτωση, ο ασθενής έχει τη πεποίθηση πως το σώμα του είναι μολυσμένο με παράσιτα και έντομα. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανίσει δερματολογικές βλάβες, στην προσπάθεια του να βγάλει αυτά τα παράσιτα από μέσα του. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί έλκη και πληγές στο σώμα του. Είναι και αυτός ένα τύπος οφθαλμαπάτης, αφού το άτομο νομίζει ότι έχει αποδείξεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει. Η ονομασία του προέρχεται από τον Σουηδό νευρολόγο Καρλ Άξελ Έκμπομ, που το κατέγραψε τη δεκαετία του 1930.
5. Σύνδρομο του Οθέλλου
Το σύνδρομο του Οθέλλου, ή η παθολογική ζήλια είναι μία ψυχιατρική διαταραχή. Ο ασθενής πιστεύει ότι ο σύντροφός του είναι άπιστος, χωρίς να έχει αποδείξεις σχετικά με αυτό. Ο φόβος που τον κατακλύζει για προδοσία ή εγκατάλειψη, τον κάνει να μην σκέφτεται λογικά και να δρα με βάση τη ζήλια και έντονες μανιώδεις σκέψεις. Κάνουν έναν συνεχόμενο έλεγχο στον σύντροφό τους και σε ακραίες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και βία. Πήρε το όνομα του από την τραγωδία του Σαίξπηρ.
6. Σύνδρομο υποκειμενικού τύπου σωσία
Όταν ένας άνθρωπος πιστεύει πως έχει έναν << κακό δίδυμο >>. Πώς, δηλαδή, υπάρχει ένας ακόμη άνθρωπος στον κόσμο, ίδιος με εκείνον αλλά με διαφορετική προσωπικότητα, συνήθως συνδεδεμένη με το << κακό>>.
https://www.google.com/amp/s/www.tilestwra.com/5-spania-ke-poli-endiaferonta-psichika-sindroma/amp/
https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/psyxikes-diataraxes/kliniki-psyxologia/303-12-spanies-psichikes-aftapates-ke-psichika-sindroma.html