Η κοινωνία του 21ου αι., είναι μία κοινωνία φαινομενικά πιο ανθρώπινη, που μαστίζεται από ολοένα και περισσότερα κρούσματα ψυχικών ασθενειών. Ο σύγχρονος άνθρωπος, προσπαθώντας να πολεμήσει και να προστατευθεί από τις φυσικές καταστροφές, ξεχνά τη σημασία των πολιτισμικών αξιών και των επιδράσεών τους στην κοινωνική διαβίωση. Ζούμε στην εποχή της, σχετικά, αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εποχιακής γρίπης και παλεύουμε, πολλές φορές μάταια, με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Η πολιτισμική κρίση φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εμφανίζονται ταχύτατα ψυχικές ασθένειες.
Πόλεμοι, φτώχεια, φυλετικές διακρίσεις, αδυναμία ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον, συνθέτουν το προφίλ του πολιτισμικού μας περιβάλλοντος. Παράλληλα, παρατηρείται μία άνοδος στην λήψη των αντικαταθλιπτικών μετά τα εξήντα πέντε έτη, ενώ αυξήθηκε η ροή των αυτοκτονιών για ανθρώπους που φθάνουν κοντά στο πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. Το 50% των millennials φαίνεται να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων. Επιπλέον, οι ψυχικές ασθένειες κάνουν την εμφάνισή τους πολύ νωρίς, ήδη, από την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, φοιτητές και μαθητές αναγνωρίζουν την ελλιπή ψυχοκοινωνική εκπαίδευση και εκφράζουν την αδυναμία τους να είναι αποτελεσματικοί στην επαγγελματική τους ζωή και στις διαδικασίες εύρεσης εργασίας. Η πολιτισμική διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας καθιστά προβληματική τη διαβίωση.
Ακόμη πιο σημαντική καθίσταται η έκταση που δίνεται στα ψυχικά νοσήματα, καθώς και οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους. Το στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, δυσχεραίνει την άμεση αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, δημιουργεί στους ασθενείς τεράστια ανασφάλεια και, ενδεχομένως, τους αποκόπτει και τους απομακρύνει από το κοινωνικό σύνολο.
Παρότι ζούμε στην πιο βελτιωμένη ανθρώπινη κοινωνία που έχει μέχρι στιγμής δημιουργηθεί, οι πόλεμοι, οι μετακινήσεις πληθυσμών καθώς και οι ταξικές διαφορές εντείνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ακόμη, η αδυναμία της πολιτείας να συνδράμει ψυχοκοινωνικά αυτούς τους ανθρώπους επιτείνει το πρόβλημα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ψηφιακή κυριαρχία των social media έχει αλλάξει την καθημερινότητα. Μαζί της, η αλλαγή αυτή, έχει φέρει και ανασφάλεια, εμπορευματοποίηση, διαπροσωπικές σχέσεις επιφανειακές, καταστάσεις που καθιστούν πιο ευάλωτη την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου ανθρώπου και ενισχύουν τις ψυχικές ασθένειες και την εξάπλωσή τους .
Ίσως σε μία κοινωνία με προτεραιότητα στην ψυχική διαμόρφωση και οχύρωση των πολιτών με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα και χαρακτηριστικά να ενισχύσει την ψυχοκοινωνική ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα είναι προετοιμασμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλητική πολιτισμική κρίση. Ταυτόχρονα, ένα ψυχοκεντρικό σύστημα αξιών θα εδραιωθεί και τα προβλήματα θα επιλύονται στη ρίζα τους και όχι επιφανειακά. Οι άνθρωποι θα είναι εκπαιδευμένοι και πιο αποτελεσματικοί σε καιρούς μεταβλητούς.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
«The Mental Health Crisis: A Crisis Of Health, Or Education?». Ανακτήθηκε από: www.forbes.com
«THE CONCEPT OF CULTURAL CRISIS» Ανακτήθηκε από: anthrosource.onlinelibrary.wiley.com