Χρώματα: Πώς επηρεάζουν την καθημερινότητα μας

πηγή εικόνας: google.gr

Τα χρώματα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και των προθέσεων των ανθρώπων. Καθένα από τα χρώματα έχει τη δική του δυναμική και κρυφή έννοια. Μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα, όπως είναι η ηρεμία, το άγχος ή ο θυμός. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι και της προσωπικότητας τους.

Η ψυχολογία των χρωμάτων αφορά τη μελέτη του πως τα διαφορετικά χρώματα επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση και συμπεριφορά. Μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και λήψης αποφάσεων. Επομένως, τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα μας.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ:

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα της αγάπης, αφού συχνά συνδέεται με το πάθος και τον ρομαντισμό. Είναι το κατάλληλο χρώμα για ρομαντικά δώρα, όπως τα κόκκινα τριαντάφυλλα ή οι κόκκινες καρδούλες. Παράλληλα, αποτελεί σύμβολο δύναμης και αυτοπεποίθησης. Η επιλογή ενός κόκκινου φορέματος ή ένα κόκκινο κραγιόν, βοηθάει το άτομο να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του και να νιώσει πιο κυρίαρχο. Όπως συμβαίνει και στη περίπτωση του κόκκινου χαλιού, στο οποίο κάνουν την εμφάνιση τους πολλές διάσημες προσωπικότητες. Βέβαια, η εμφάνιση αυτού του χρώματος, είναι ιδιαίτερα έντονη στους δρόμους και συμβολίζει τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, σε πινακίδες στάσης ή στα φανάρια χρησιμοποιείται το κόκκινο χρώμα, γιατί ανεβάζει την αδρεναλίνη και οι οδηγοί αντιδρούν πιο γρήγορα.

ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ

Το μπλε αποτελεί το δεύτερο στη σειρά από τα βασικά χρώματα, όμως δεν έχει καμία σχέση με το κόκκινο. Το μπλε αντιπροσωπεύει την ηρεμία και τη χαλάρωση. Όταν σκεφτόμαστε την μπλε θάλασσα ο οργανισμός μας χαλαρώνει, όταν ξαπλώνουμε και αντικρίζουμε τον γαλάζιο ουρανό κυριαρχεί η ηρεμία μέσα μας. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα και βοηθάει στη δημιουργία ιδεών. Οι πιο σκουρόχρωμες αποχρώσεις του επηρεάζουν στη γρήγορη λύση προβλημάτων και στη λήψη των αποφάσεων, ενώ οι ανοιχτόχρωμες δίνουν έμφαση στις λεπτομέρειες. Επίσης, το χρώμα μπλε μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στη χαλάρωση του σώματος.

Διαβάστε επίσης  Σύνδρομο... Wolverine;
Advertisements
Ad 14

ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Το τελευταίο από τη βασική τριάδα των χρωμάτων, είναι το κίτρινο χρώμα. Είναι γνωστό σε όλους μας ως το χρώμα της χαράς και του ενθουσιασμού. Το κίτρινο χρώμα του ήλιου βοηθάει την ψυχολογία όλων μας, είναι ένα φωτεινό χρώμα και καλλιεργεί τον θετικό τρόπο σκέψης. Παράλληλα, όμως, έχει σχέση με τη διάνοια, την εξυπνάδα και την λογική. Μελέτες έχουν συνδέσει το κίτρινο χρώμα και την αυξημένη χρήση της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου, δηλαδή με την ορθολογική σκέψη. Επιπλέον, είναι ένα χρώμα που τραβάει το ενδιαφέρον και την προσοχή των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, τα ταξί είναι βαμμένα με αυτό το χρώμα.

ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ

Το μαύρο χρώμα είναι συχνά συνδεδεμένο με την κομψότητα και τη δύναμη, για παράδειγμα σε ειδικές περιστάσεις, όπως οι γάμοι ή δεξιώσεις, φοράμε μαύρα φορέματα ή μαύρα κουστούμια. Είναι ένα κλασσικό χρώμα, που μπορείς να το συνδυάσεις με πολλές άλλες αποχρώσεις και πάντα να είσαι κομψός. Επίσης, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πένθος, όπως είναι γνωστό από την περίπτωση μας κηδείας, που όλοι είναι ντυμένοι στα μαύρα. Συχνά, υποδηλώνει συναισθήματα φόβου και επιθετικότητας και συχνά επιλέγεται από άτομα που θέλουν να επιβληθούν.

 ΛΕΥΚΟ ΧΡΩΜΑ

Το λευκού χρώμα έχει την ιδιότητα να φέρνει ψυχική ηρεμία και βοηθάει στην απομάκρυνση όλων των αρνητικών σκέψεων. Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και εκφράζει την ειλικρίνεια και την αθωότητα. Το λευκό χρώμα είναι ένας δείκτης για το τέλος ενός κύκλου στη ζωή μας και για την αρχή ενός άλλου. Οι νύφες, για παράδειγμα, φοράνε λευκά νυφικά, γιατί σημαίνει η αρχή ενός καινούριου ταξιδιού. Ακόμη, έχει άμεση σχέση με την αποτελεσματικότητα και την οργάνωση σε έναν χώρο, για αυτό το λόγο στα νοσοκομεία κυριαρχεί το λευκό χρώμα. Αποτελεί ένδειξη για ένα καθαρό και ασφαλές μέρος.

Διαβάστε επίσης  Κατάθλιψη: Ορισμός, τύποι και συμπτώματα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Το πράσινο είναι κυρίαρχο χρώμα στη φύση, όπως είναι λογικό, αφού παντού υπάρχουν πράσινα δέντρα, φυτά και λουλούδια. Αντιπροσωπεύει το φυσικό περιβάλλον και συμβολίζει την αρμονία, τη χαλάρωση και την ηρεμία. Είναι ένα καταπραϋντικό χρώμα. το οποίο ενισχύει την αντοχή και τη σταθερότητα. Οι άνθρωποι που πρόκειται να εμφανιστούν σε μία τηλεοπτική εκπομπή, συχνά περιμένουν σε έναν χώρο, στον οποίο κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, προκειμένου να μειωθεί το άγος και να είναι ήρεμος ο ομιλητής.

ΡΟΖ ΧΡΩΜΑ

Το ροζ όπως και το κόκκινο χρώμα συμβολίζουν την αγάπη. Βέβαια, το κόκκινο αντιπροσωπεύει το πάθος και την ένταση, ενώ το ροζ την τρυφερότητα και την ηρεμία. Σαν χρώμα έχει ηρεμιστική επίδραση και ο ανθρώπινος εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται σαν ένα << ασφαλές >> χρώμα. Από παλιά το ροζ χρώμα συνδέεται με το γυναικείο φύλο και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Για αυτό τον λόγο, τα περισσότερα κοριτσίστικα παιδικά παιχνίδια είναι σε χρώμα ροζ. Οι πιο έντονες αποχρώσεις του, όπως είναι το φούξια υποδηλώνουν αυτοπεποίθηση, ενώ οι πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις φροντίδα και ηρεμία.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ

Το πορτοκαλί χρώμα είναι κοινωνικό και εξωστρεφές χρώμα, γιατί ανοίγει στους ανθρώπους την όρεξη να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να συναναστραφούν με άλλα άτομα. Συμβολίζει την ενέργεια και την δράση και οι άνθρωποι που προτιμούν αυτό το χρώμα θα νιώσουν την ανάγκη να είναι σε συνεχή κίνηση. Επίσης, κυρίως οι παστέλ αποχρώσεις του πορτοκαλί ανεβάζουν την όρεξη, επομένως αποτελεί την καλύτερη επιλογή για ένα δείπνο ή γενικά για την κουζίνα μας.

https://www.verywellmind.com/color-psychology-2795824, Kendra Cherry, 29/11/2022

https://www.athensmagazine.gr/article/health-beauty/407441-9-1-xrwmata-kai-h-shmasia-toys-gia-thn-psyxologia-mas, 12/6/2019

Διαβάστε επίσης  Αρνητικά συναισθήματα: γιατί κυριαρχούν στη ζωή

Είμαι 19 χρόνων, φοιτήτρια του τμήματος κοινωνικής πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στο μέλλον θέλω να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία και συγκεκριμένα με την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της