Ψυχική ηρεμία: Πώς επιτυγχάνεται

ψυχική ηρεμία
πηγή εικόνας: unsplash.com

Στη σύγχρονη εποχή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα ζητήματα καθημερινά, τα οποία πολλές φορές μας εξουθενώνουν ψυχικά και σωματικά. Όσες περισσότερες υποχρεώσεις έχει κάποιος, τόσο αισθάνεται ότι δε μπορεί να ανταπεξέλθει κατά καιρούς. Το άγχος και η ψυχική πίεση τον κυριεύουν, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να είναι πλήρως αποτελεσματικός σε όσα έχει να διεκπεραιώσει. Σε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχική μας ηρεμία. Η ψυχική ηρεμία συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική υγεία. Δε μπορούμε να έχουμε το πρώτο, χωρίς το δεύτερο και το αντίστροφο. Ουσιαστικά, όταν έχουμε αυτή την ικανότητα, μπορούμε να διατηρούμε την εσωτερική μας γαλήνη σε όλες τις καταστάσεις που απειλούν να τη διαταράξουν. Βέβαια, είναι λογικό κάποια γεγονότα ή καταστάσεις να μας επηρεάζουν. Το κλειδί εδώ είναι ο τρόπος που θα τις προσεγγίσουμε, με σκοπό να μείνουμε όσο το δυνατόν ήρεμοι μέσα μας, δημιουργώντας παράλληλα έναν ατάραχο νου.

Όταν έχουμε ψυχική ηρεμία, μπορεί να νιώσουμε με συγκεκριμένους τρόπους αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθούμε πιο ελαφριοί και πιο άνετα ή ότι συμπονούμε τον εαυτό μας. Επίσης, κάνει την εμφάνισή της μία αίσθηση αταραξίας από τις καθημερινές ανησυχίες και η ετοιμότητα για υποδοχή οποιουδήποτε γεγονότος μας παρουσιαστεί στη ζωή. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι η ψυχική ηρεμία δεν προκύπτει όταν δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Τότε είναι που πραγματικά συνειδητοποιούμε τη δύναμη του μυαλού μας, η οποία μας παρακινεί να εστιάσουμε μόνο σε όσα υπόκεινται στον έλεγχό μας.

Πώς μπορούμε να επιτύχουμε ψυχική ηρεμία;

Όσο και να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για κάποιους να βρουν εσωτερική γαλήνη, η αλήθεια είναι ότι με ισχυρή θέληση και ατομική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε σημαντικά επίπεδα ηρεμίας. Βέβαια, ο τρόπος για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο εξαρτάται ανάλογα τις προτιμήσεις του και τις ανάγκες του. Όπως επίσης, ο χρόνος που θα το επιτύχει προφανώς και θα είναι διαφορετικός από κάποιον άλλον άνθρωπο. Για αυτό και δε χρειάζονται συγκρίσεις με τους άλλους. Ο καθένας είναι διαφορετικός και εξελίσσεται με το δικό του ρυθμό. Καταρχάς, για να αποκτήσουμε ψυχική ηρεμία, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στον έλεγχο του μυαλού μας και των πράξεών μας. Όσα και να συμβαίνουν γύρω μας, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα διαχειριστούμε όλα, αλλά όσα πραγματικά μπορούμε να ελέγξουμε. Έτσι, εξαφανίζεται το περιττό άγχος και παίρνουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, πράττοντας με ψυχραιμία και λογική.

Ακόμη, είναι ωφέλιμο να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο στον εαυτό μας, πράγμα το οποίο θα μας προσφέρει μια βαθύτερη αίσθηση ικανοποίησης σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε την ευκαιρία να στοχαστούμε για διάφορα θέματα και να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας, τις οποίες για καιρό αγνοούσαμε. Η αυτοπαρατήρηση μπορεί να μας βοηθήσει με τρόπους που δεν φανταζόμασταν. Ένας άλλος τρόπος απόκτησης ψυχικής ηρεμίας είναι η ενασχόληση με μία αγαπημένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η γυμναστική, το διάβασμα ενός βιβλίου και γενικώς οτιδήποτε μας ευχαριστεί, είναι ένας γρήγορος και αποδοτικός τρόπος να χαλαρώσουμε. Τέλος, είναι πολύ βοηθητικό να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας σε όσους νιώθουμε άνετα, καθώς θα μας ανακουφίσει. Επομένως, θα έχουμε και μία εξωτερική γνώμη για τα ζητήματά μας. Έτσι, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο στρατηγικά, μετά τη συζήτησή μας με ένα άλλο άτομο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Πηγές:

  1. Ψυχική ηρεμία: Ουτοπική προσδοκία ή τρόπος ζωής; Ανακτήθηκε από https://psychoedu.gr/ (τελευταία πρόσβαση 30/10/2021 στις 14:30)
  2. What Really Determines Your Peace of Mind? Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 30/10/2021 στις 14:30)
  3. Finding Peace of Mind: 6 Steps Toward Lasting Serenity. Ανακτήθηκε από https://psychcentral.com/ (τελευταία πρόσβαση 30/10/2021 στις 14:30)

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Νάρκισσοι στις Σχέσεις : Πώς να Αναγνωρίσεις & να Αντιμετωπίσεις τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση

Ο ναρκισσισμός είναι ένας ψυχολογικός όρος με ρίζες στον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου — του…

Ψυχολογία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αλήθειες για την Ψυχολογία της Επιτυχίας και της Αποτυχίας – Οδηγός για Γονείς και Παιδιά

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό γεγονός – είναι μια συναισθηματική και ψυχολογική…

Ψυχολογία

Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…

Ψυχολογία

Το φαινόμενο της συμμόρφωσης: Γιατί ακολουθούμε το πλήθος;

Στην καθημερινότητά μας, οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε — συνειδητά ή ασυνείδητα — από τις πράξεις, τις…

Ψυχολογία

Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών, παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…