Έρωτας: Πώς πραγματικά επιδρά στην ψυχολογία μας

10 Φεβρουαρίου 2020

 

 

Μιας και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει πλησιάσει επικίνδυνα, νομίζω το θέμα που θα συζητήσουμε είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Βέβαια, όπως όλες οι υπόλοιπες “παγκόσμιες” γιορτές, έχει εμπορευματοποιηθεί σε τέτοιο σημείο, που η ουσία σχεδόν αγνοείται από τους περισσότερους. Ο έρωτας, λοιπόν, για τον οποίο θα μιλήσουμε, δεν είναι μόνο αρκουδάκια και φαγητό σε ακριβά εστιατόρια. Συγγραφείς έχουν γράψει ολόκληρα βιβλία για αυτόν, τραγουδιστές έχουν ερμηνεύσει τραγούδια, ακόμα και πόλεμοι έχουν γίνει (!). Από τα πολλά συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος, ο έρωτας έχει μία ιδιαίτερη επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής του και κυρίως στην ψυχολογία του. Μονόπλευρος, αμοιβαίος, πλατωνικός, οποιαδήποτε μορφή του μας επηρεάζει και σε πολλές περιπτώσεις μας “άγει” και μας “φέρει”.

Πώς μπορούμε να ορίσουμε τον έρωτα;

Άλλοι τον έχουν χαρακτηρίσει “φτερωτό Θεό”, για άλλους αποτελεί την ολοκλήρωση και για άλλους την απογοήτευση. Όλοι οι χαρακτηρισμοί αυτοί έχουν μία βάση και αξίζει να σημειώσουμε πως από την αρχαιότητα έως τώρα αλλά και από λαό σε λαό, οι ορισμοί ποικίλλουν. Ο έρωτας στην ουσία του θα μπορούσε να οριστεί ως η έντονη έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων, στην οποία συνήθως εμπεριέχεται το σεξουαλικό στοιχείο. Αποτελεί ίσως έναν “κύκλο συναισθημάτων” καθώς όταν νιώθουμε ερωτευμένοι, βιώνουμε ένα πλήθος συναισθημάτων που εναλλάσσονται και πολλές φορές αντικρούουν. Ένας ερωτευμένος άνθρωπος, λοιπόν, έλκεται και επιθυμεί τον ξεχωριστό “άλλον” που του προκαλεί αυτό το συναίσθημα. Επιθυμεί να βρίσκεται κοντά του, να τον κάνει δικό του. Πολλοί έχουν αναφερθεί και όχι άδικα στα ψυχοσωματικά συμπτώματα του έρωτα όπως είναι η ταχυκαρδία, η αίσθηση “πεταλούδων στο στομάχι”. Όλα αυτά οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όταν είναι ερωτευμένοι.

Διαβάστε επίσης  «Καταραμένοι» έρωτες στη λογοτεχνία

Πώς επηρεάζει ο έρωτας την ψυχολογία μας;

Στις περιπτώσεις όπου το αίσθημα είναι αμφίδρομο, ο έρωτας επιδρά ευνοϊκά ανεβάζοντας την διάθεση και αυξάνοντας την παραγωγικότητα του ατόμου. Η εύρεση του “άλλου μισού”, αποτελεί μία κινητήρια δύναμη που μας κάνει να νιώθουμε πως όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι ευχάριστες στιγμές, οι συζητήσεις, οι μικρο-τριβές που αναζωπυρώνουν το πάθος, η καθημερινότητα. Όσο περνά ο καιρός, το στρες μειώνεται και η κατάσταση ηρεμίας που έχει διαμορφώσει η σταθερότητα της σχέσης, κάνει την αυτοπεποίθηση να ανεβαίνει, αλλά και την γαλήνη να μας κατακλύζει.

Σε περιπτώσεις όπου ο έρωτας δεν βρίσκει ανταπόκριση, είτε επειδή δεν επιθυμεί το “αντικείμενο του πόθου” μας είτε επειδή η σχέση διαλύθηκε, ισχύουν, θα έλεγε κανείς ακριβώς τα αντίθετα. Το άγχος, η ένταση αλλά και η αίσθηση την έλλειψης γιγαντώνονται. Το ερωτευμένο άτομο νιώθει απόγνωση, μοναξιά ακόμα και άρνηση. Συνήθως η διάθεση πέφτει και δεν είναι λίγες οι φορές που η ερωτική απογοήτευση ωθεί τον ερωτευμένο σε “υποκατάστατα-αναλγητικά” όπως πχ. το αλκοόλ ή το κάπνισμα.

Ο έρωτας, λοιπόν, αποτελεί ένα άκρως φυσιολογικό συναίσθημα ανάμεσα στους ανθρώπους. Όπως και κάθε τι άλλο, δεν έχει φυσικά μόνο καλή όψη. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί πηγή δυνατών συναισθημάτων που όλοι βιώνουμε και αξίζει να βιώσουμε στην πορεία της ζωής μας.

Πηγές:

www.iqbeaute.com

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου