Φόβος δέσμευσης: γιατί κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν τις σχέσεις

Φόβος δέσμευσης
Πηγή εικόνας: www.glasbergen.com

Για τους περισσότερους ανθρώπους η δημιουργία μιας σχέσης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί, που τους είναι αρκετά δύσκολο να εμπιστευθούν, να αφοσιωθούν και να μπουν στη διαδικασία να κάνουν μια σχέση. Η ιδέα ενός μακροχρόνιου δεσμού προκαλεί άγχος, τρόμο και συναισθηματικές δυσκολίες. Αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται, φόβος δέσμευσης.

Τι είναι ο φόβος δέσμευσης:

Ο φόβος της δέσμευσης, είναι μια ορολογία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συντροφικές σχέσεις. Άτομα με προβλήματα δέσμευσης, δειλιάζουν και δεν τολμούν εύκολα να δημιουργήσουν σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις. Η ανάπτυξη και η έκφραση συναισθημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αντιλαμβάνονται την εγγύτητα ως απειλή.

 

Τι προκαλεί τον φόβο δέσμευσης:

Πολλοί παράγοντες μπορεί να οφείλονται στην εκδήλωση του φόβου για δέσμευση. Συνήθως, οι αιτίες έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν και προέρχονται από τις πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Η συναισθηματική αποστασιοποίηση των γονέων ή αντίθετα ή υπερπροστατευτικότητα, η απόρριψη, οι εντάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, το διαζύγιο ή η απώλεια ενός σημαντικού άλλου, είναι κάποιοι από τους λόγους που συντελούν στην ανάπτυξη αυτής της φοβίας. Με την αποφυγή δημιουργίας στενών σχέσεων, προσπαθούν να γλυτώσουν από μια πιθανή νέα εγκατάλειψη ή απογοήτευση.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος, είναι η τραυματική εμπειρία μιας παρελθοντικής σχέσης. Πολλές φορές, τα άτομα αυτά έχουν βιώσει έναν πολύ δύσκολο χωρισμό με αποτέλεσμα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και να αποφεύγουν να δεσμευτούν από φόβο μη νιώσουν ξανά αυτά τα ψυχοφθόρα συναισθήματα.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ελευθερία: Ποιος είναι υπεύθυνος τελικά για την ελευθερία μας
Ad 14

 

Τα συμπτώματα του φόβου δέσμευσης:

Πολλοί άνθρωποι με φόβο δέσμευσης δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την φοβία τους. Αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να πείσουν είτε τον εαυτό τους, είτε τους άλλους ότι ενώ θέλουν να δημιουργήσουν μια σταθερή σχέση ο λόγος που δεν τα καταφέρνουν είναι γιατί διαλέγουν συνεχώς το ”λάθος άτομο”. Άλλοι, υποστηρίζουν ότι προτιμούν να απολαμβάνουν την ελευθερία τους και δημιουργούν σχέσεις από απόσταση ή τις λεγόμενες ”ελεύθερες σχέσεις”, ώστε να αποφύγουν το συναισθηματικό δέσιμο.

Φόβος δέσμευσης
Πηγή εικόνας: www.podbean.com

Κάποια από τα σημάδια που μαρτυρούν τον φόβο δέσμευσης είναι τα εξής:

 

Προτιμάτε τις περιστασιακές σχέσεις:

Κάποιες φορές είναι λογικό να επιλέγετε συνειδητά να μη μπείτε σε μια σοβαρή σχέση, λόγω άλλων προτεραιοτήτων ή επειδή μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να μείνετε μόνοι σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας. Αν όμως αισθάνεστε άγχος, κάθε φορά που προχωράει μια γνωριμία και βάζετε τέλος τη στιγμή που νιώθετε ότι αρχίζετε να δένεστε ή ότι η σχέση αποκτά μια πιο σοβαρή μορφή, είναι πιθανόν να έχετε φόβο δέσμευσης.

 

Δε σκέφτεστε το μέλλον της σχέσης:

Μετά τη πάροδο κάποιου χρόνου, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πως θα είναι στο μέλλον η σχέση τους και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εξελιχθεί. Εάν μέσα από αυτή την ενδοσκόπηση συνειδητοποιήσουν ότι η σχέση δε μπορεί να προχωρήσει, συνήθως τη τερματίζουν με σκοπό να αναζητήσουν έναν άλλο σύντροφο, ο οποίος θα συμβαδίζει περισσότερο με τις επιθυμίες τους. Ωστόσο, εάν ανήκετε στους ανθρώπους που δε μπαίνουν καν στην διαδικασία να σκεφτούν το επόμενο στάδιο της σχέσης, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει φόβος δέσμευσης.

Διαβάστε επίσης  Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Πώς αναγνωρίζεται

 

Αποφεύγετε να βάλετε τον σύντροφο σας στην ζωή σας:

Ο περισσότερος κόσμος, μετά το πέρας κάποιου διαστήματος στη σχέση, επιθυμεί να γνωρίσει τον σύντροφο του στον φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι δε βλέπουν τη σχέση παροδικά, αλλά μακροχρόνια. Αν αποφεύγετε τέτοιου είδους γνωριμίες, ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτείτε πόσο σοβαρά βλέπετε τη σχέση σας και αν μπορείτε να δεσμευτείτε ουσιαστικά.

Advertising

 

Έχετε άλλες προτεραιότητες:

Για κάποιους, η σχέση είναι βασική προτεραιότητα. Για κάποιους άλλους, όμως, κάποιοι τομείς της ζωής τους, όπως η καριέρα, οι φίλοι, οι σπουδές, η επαγγελματική καταξίωση και ο προσωπικός χρόνος, έχουν πάντα περισσότερη βαρύτητα. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, αυτό σχετίζεται άμεσα με το φόβο δέσμευσης, καθώς η σχέση έρχεται τελευταία στη λίστα και η ενασχόληση με αυτή γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο που προέχει.

 

Αποφεύγετε να κάνετε σχέδια:

Εάν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να αποφεύγει να προγραμματίσει σχέδια που να περιλαμβάνουν τον σύντροφο σας, προτιμάτε να μη δεσμευτείτε σε κάτι που σας προτείνει ή αγχώνεστε με αποτέλεσμα να το ακυρώνετε, ίσως η αιτία να είναι ο φόβος δέσμευσης. Το να μη θέλετε να προγραμματίσετε κάτι μακροπρόθεσμο, όπως διακοπές ή μια δραστηριότητα, μπορεί να υποδηλώνει ότι ίσως δεν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε πραγματικά με το άτομο που βγαίνετε.

 

Δεν ανοίγεστε:

Σε περίπτωση που σας είναι δύσκολο να μοιραστείτε τα συναισθήματα σας, θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, το παρελθόν ή το μέλλον και γενικότερα σημαντικά πράγματα που σας απασχολούν με το άτομο που έχετε επιλέξει να είστε μαζί, μπορεί να οφείλεται στο φόβο δέσμευσης. Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία μιας σχέσης, είναι η επικοινωνία και η έκφραση συναισθημάτων. Αν είστε αποστασιοποιημένοι, ίσως ο πραγματικός λόγος είναι να ότι φοβάστε να δεσμευτείτε.

Διαβάστε επίσης  Σχολικός εκφοβισμός: μοιρασμένη ανησυχία και «no blame» προσέγγιση

 

 

Πηγές:

Advertising

  • How to Recognize and Get Over Commitment Issues (2019). Ανακτήθηκε από https:/healthline.com/health/fear-of-commitment. (τελευταία πρόσβαση 24.11.2020).
  • Grohol, J. (2018). What is Commitment Phobia & Relationship Anxiety? Ανακτήθηκε από httpps:/psychcentral.com/blog/what-is-commitment-phobia-relationship-anxiety. (τελευταία πρόσβαση 24.11.2020).
  • Benvenuto, P. (2020). 7 Reasons Why You ‘re afraid Of Commitment (And What To Do About It). Ανακτήθηκε από httpps:/thoughtcatalog.com/peter-benvenuto/2014/03/7-reasons-why-youre-afraid-of-commitment-and-what-to-do-about-it/. (τελευταία πρόσβαση 24.11.2020).

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προβιοτικά στη γνωστική λειτουργία στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά στη γνωστική λειτουργία στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι
Ιησούς γνωστικός

Ο Ιησούς ως γνωστικός

Οι μεγάλες στιγμές των θρησκειών, όπως και κάθε ιδεολογίας με