Η αυτοπροδοσία: Πώς κάνουμε κακό στον εαυτό μας

Η λέξη ¨προδοσία¨ από μόνη της μαρτυρά την γενικότερη  αθέτηση υποσχέσεων μέσα σε μια σχέση  μεταξύ δύο συνεργατών, δύο φίλων, δύο αδελφών ή δύο ερωτικών συντρόφων. Τι γίνεται όμως όταν αυτός που έχουμε απέναντι είναι ο εαυτός μας ; Την αυτοπροδοσία μπορώ να την σκεφτώ ως ένα από τα χειρότερα λάθη που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει. Είναι ένα γεμάτο τσουβάλι ψεύτικων προσδοκιών και αυτοαπορρίψεων που κουβαλάει  μέσα του. Ένα τσουβάλι άσχημης και υποτιμητικής αυτοκριτικής , γεμάτο υποσχέσεις που δεν τήρησε και  ψέματα που σκαρφίστηκε για να δικαιολογηθεί το βόλεμά του.

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε την αυτοπροδοσία;

  1. Όταν δίνεις υποσχέσεις στον εαυτό σου ότι δεν θα συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που σε γειώνουν, σε χειραγωγούν ή υποτιμούν άλλους ακόμα κι αν είσαι εσύ μπροστά και αντί αυτού, συνεχίζουν να υπάρχουν στην ζωή σου. Έτσι, όχι μόνο επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώσει δυσάρεστα συναισθήματα αλλά χάνεται και η εμπιστοσύνη που έχεις σε εσένα. Κάνε μικρά βήματα την φορά με υγιή όρια γιατί η ουσία βρίσκεται στο να μην γίνεις κόπια αρνητικών ανθρώπων.
  2. Δεν ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι.  Εδώ οφείλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Είναι άλλο πράγμα να ζητάω βοήθεια για κάτι που ξέρω να κάνω αλλά προσποιούμαι τον αδύναμο γιατί αυτό στην κοινωνία μας βαπτίζεται ως εξυπνάδα ( η κοινωνία βροντοφωνάζει ότι η πονηριά είναι ισοδύναμη της εξυπνάδας ως γνωστόν) και άλλο να έχω αυτογνωσία, να γνωρίζω τα όριά μου, το τι ξέρω και το τι δεν ξέρω. Εκεί όταν αμελώ την αλήθεια μου αφήνω τον εαυτό μου να πιστέψει ότι μπορεί να τα κάνει όλα για να βροντοφωνάξω ¨κοιτάξτε με μπορώ δεν είμαι  αδύναμος όσο λέτε, δεν είμαι άχρηστος όσο ψιθυρίζετε¨ κάτι που κρύβει από πίσω τεράστια ανασφάλεια και ανάγκη αποδοχής.
  3. Όταν δεν δίνεις στον εαυτό σου μια ¨ανάσα¨, ένα διάλειμμα. Είναι σαν να του στερείς το δικαίωμα που απέκτησαν αυτοί που κάνουν διάλλειμα από την δική σου στέρηση διαλλείματος.
  4. Η βουβή αντιπαράθεση είναι χειρότερη από την λεκτική γιατί εκεί δίνεις στον εαυτό σου κι άλλα αναμμένα κάρβουνα για να καταπιείς. Μίλα όταν αισθάνεσαι ότι  σε αδικούν, όταν αισθάνεσαι ότι σε ενοχλούν ή ξεπερνούν τα όριά σου.
  5.  Δεν θα είναι όλες οι ημέρες σου αισιόδοξες. Θα έρθουν μέρες που θα θέλεις να μην μιλήσεις σε κανέναν, να μην πας δουλειά, να φας το πιο ανθυγιεινό φαγητό για να ικανοποιηθεί το συναισθηματικό κενό μέσα σου και να βρίσκεσαι μέσα στο πάπλωμα και να μην ξανασηκωθείς. Αντί αυτού, πηγαίνεις κανονικά στην δουλειά, μιλάς, γελάς, πιέζεις τον εαυτό σου ότι είσαι καλά γιατί έχεις την υγεία σου, ένα σπίτι, φαγητό, δουλειά. Μέσα σου όμως αισθάνεσαι ότι θέλεις να φύγεις. Αποδέξου τα συναισθήματά σου, αυτά τα αρνητικά, μην τα αγνοείς, είναι κομμάτι σου, κάπως γεννήθηκαν, κάτι θέλουν να σου πουν. Είναι κουραστικό να ξεγελάμε τους εαυτούς μας ότι όλα πάνε καλά. Είναι αυτοπροδοσία να σκεπάζεις όλα τα αρνητικά σου συναισθήματα. Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν γίνεται να έχουμε μέσα μας πάντα χαρά. Μακάρι να ήταν αυτονόητο αλλά δεν είναι. Είναι χρήσιμη η εμπιστοσύνη  στον εαυτό μας. Πώς όμως μπορείς να την κερδίσεις με τα ψέματα που του λες;
  6. Για την αξία του όχι τα έχω συζητήσει και τα έχω αναφέρει σε άρθρα κάμποσες φορές. Είναι λέξη χρυσός για την ψυχική σου υγεία. Η αυτοπροδοσία ξεκινά εκεί που ξεστομίζεις τα ναι σου και η εμπιστοσύνη σε εσένα εκεί που εκφράζεις τα όχι σου. Τα ναι με μακιγιαρισμένα θλιβερά χαμόγελα βλάπτουν σοβαρά την σχέση μας με τον μόνο συνοδοιπόρο που έχουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας : τον εαυτό μας.
Διαβάστε επίσης  Συναισθήματα: Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε

Ονομάζομαι Τζουλιάνα Ντότσι- Ντέλεϊ. Γεννήθηκα στην Αλβανία και σε ηλικία 4 ετών γνώρισα την Ελλάδα. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ. Παρά τις σπουδές μου δεν ξέχασα τις μεγάλες μου αγάπες : τη συγγραφή και τη τέχνη. Η συγγραφή με ώθησε στο να γράψω δύο ποιητικές συλλογές " Το πορτραίτο της ποίησης" και το " Εγώ ειμί τό προσωπείον" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος. Η τέχνη από την άλλη με ώθησε να αποκτήσω τη σπουδαία ευκαιρία να εργαστώ έως σήμερα ως δασκάλα ζωγραφικής σε παιδιά Δημοτικού στο τμήμα "Εργαστήρι Σκίτσου και Ζωγραφικής" σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για