Συναισθηματική κακοποίηση: τι είναι και πώς εντοπίζεις τα σημάδια

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι η συχνότερη πράξη των χειριστικών ατόμων. Είναι μια πλύση εγκεφάλου που κάνει ο θύτης στο θύμα και του δημιουργεί ανασφάλεια και αρνητικά συναισθήματα. Επηρεάζει με αγενές, πονηρό και κακοπροαίρετο τρόπο την αντίληψη που έχει έναν άνθρωπος για τον εαυτό του. Μέσα από την κακοποιητική αυτή πράξη ο θύτης ντροπιάζει, απειλεί, κάνει bullying, επικρίνει με άσχημο τρόπο, χλευάζει, βρίζει και φέρεται υποτιμητικά στο θύμα. Κλονίζεται άμεσα η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του θύματος.

Εάν παρατηρήσετε τριγύρω σας,  θα δείτε ανθρώπους που αντιστέκονται όταν προσπαθούν να τους ασκήσουν συναισθηματική κακοποίηση και άλλους που γίνονται εύκολα θύματα και ¨βολικά μαξιλάρια¨ με σκοπό να ικανοποιήσουν όλες τις ανασφάλειες των ανθρώπων εκείνων που από όσο φαίνεται λατρεύουν  να μισούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω φυσικά με τον πιο χυδαίο τρόπο. Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα θυτών : είναι οι άνθρωποι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται διόλου ότι ασκούν συναισθηματική και χειριστική κακοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δέχονται, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, ύπουλες και χειριστικές πράξεις κάτω από το πέπλο της ¨υπέρτατης καλοσύνης¨ με δόλο! Πράξεις συναισθηματικά ύπουλης κακοποίησης βρίσκονται παντού. Από τις οικογενειακές σχέσεις, το γενικό συγγενικό περιβάλλον, τις ερωτικές σχέσεις, στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στις φιλικές σχέσεις. Παντού.

 

Πώς μπορείς να εντοπίσεις τα σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης ;

1.Με το ¨καλημέρα¨ ή όποτε σε αντικρίζουν σε κοιτούν και σου φέρονται με υποτίμηση.

(προσοχή! δώστε έμφαση στην γλώσσα του σώματος την οποία ασκεί κάθε φορά που σας αντικρίζει)

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Θυμός: ό,τι κρύβεται πίσω απ'αυτό το συναίσθημα
Ad 14

2. Σε κοροϊδεύουν και σε μειώνουν μπροστά σου αλλά και πίσω από την πλάτη σου. Παρατηρήστε ανθρώπους που μιλούν για άλλους όταν αυτοί οι άλλοι δεν είναι μπροστά. Θα διδαχτείτε πολλά τόσο από την δική σας  αντιμετώπιση, τον τρόπο που μιλάτε και εσείς για άλλους όσο και για την δειλία που αισθάνονται αυτοί (ή μπορεί να αισθάνεστε και εσείς) να μιλήσουν ανοιχτά μπροστά στο άτομο που χλευάζουν. Έχετε να πάρετε πολλά ψυχολογικά αγαθά.

3.Έχουν έλλειψη σεβασμού απέναντί σας. Καταπατούν τα όριά σας.

4. Έχουν ευθυνοφοβία και ζητούν από εσάς να πάρετε τις αποφάσεις για δικά τους θέματα. Εάν φυσικά αρνηθείτε θα λάβετε μια ανώριμη συμπεριφορά ως αποτέλεσμα της απόφασής σας.

5. Χρησιμοποιούν έντονες απειλές εναντίον σας.

6. Αδιαφορούν για τα πραγματικά σας συναισθήματα. Ακόμα και όταν τους προειδοποιείτε για αυτά. Όταν προσπαθήσετε να τους μιλήσετε ευθέως θα σας αγνοήσουν ή θα σας χειραγωγήσουν για να αμφισβητήσετε τα δικά σας επιχειρήματα.

7. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο συναισθηματικής κακοποίησης είναι όταν ένας γονέας απειλεί το παιδί του χρησιμοποιώντας την αγάπη ως όργανο χειραγώγησης . Ας είμαστε και ρεαλιστές. Έχουμε και παιδιά που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί βίωσε μέσα στο οικογενειακό  του περιβάλλον παρόμοιες καταστάσεις π.χ. όταν ο πατέρας χειραγωγεί την μητέρα αλλά και το  αντίθετο.

8.  Ασκούν άλλοτε έντονο και άλλοτε ¨υπόγειο¨ έλεγχο πάνω σας.

9. Ακόμα και όταν ευθύνονται για κάτι θα δικαιολογήσουν την συμπεριφορά τους π.χ. Εσύ φταις που σε έβρισα. Μην προκαλείς τα νεύρα μου!

10. Κρατούν κακία από τα λάθη σας, τα οποία φροντίζουν να σας τα υπενθυμίζουν με την πρώτη ευκαιρία. Προτιμούν να κρατήσουν τον θυμό μέσα τους παρά να συζητήσετε το πρόβλημα ανοιχτά. Όποτε θέλουν σας μιλούν και όποτε το επιθυμούν οι ίδιοι σας παρατάνε και αδιαφορούν για εσάς.

Διαβάστε επίσης  Μανιοκατάθλιψη: Ανάλυση της διπολικής διαταραχής

 

 

 

Ονομάζομαι Τζουλιάνα Ντότσι- Ντέλεϊ. Γεννήθηκα στην Αλβανία και σε ηλικία 4 ετών γνώρισα την Ελλάδα. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ. Παρά τις σπουδές μου δεν ξέχασα τις μεγάλες μου αγάπες : τη συγγραφή και τη τέχνη. Η συγγραφή με ώθησε στο να γράψω δύο ποιητικές συλλογές " Το πορτραίτο της ποίησης" και το " Εγώ ειμί τό προσωπείον" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος. Η τέχνη από την άλλη με ώθησε να αποκτήσω τη σπουδαία ευκαιρία να εργαστώ έως σήμερα ως δασκάλα ζωγραφικής σε παιδιά Δημοτικού στο τμήμα "Εργαστήρι Σκίτσου και Ζωγραφικής" σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,