Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: μια συνήθεια που αξίζει να ακολουθήσεις

ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Πηγή εικόνας: https://www.osfhealthcare.org/blog/improve-your-mood-with-a-gratitude-journal/

Η έννοια της ευγνωμοσύνης έχει μελετηθεί διεξοδικά τις τελευταίες διαδικασίες. Οι έρευνες πεδίου αποδεικνύουν τα ποικίλα οφέλη του να είναι κανείς ευγνώμων για όσα έχει στη ζωή του, στην κοινωνική-συναισθηματική υγεία και ευεξία (Frock, Sefick & Emmons, 2008. Wood, From & Geraghty, 2010). Αντιμετωπίζοντας όλα όσα μας συμβαίνουν στη ζωή με ευγνωμοσύνη καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την ψυχική ηρεμία μας, την σωματική και ψυχική υγεία. Παράλληλα, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις βελτιώνονται.  (Emmons & Shelton, 2002).

Μπορεί η καταγραφή γεγονότων να καλλιεργήσει την ευγνωμοσύνη μας ;

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό συναίσθημα, το οποίο μας βοηθά να αντιληφθούμε την αξία των πραγμάτων γύρω μας. Για αυτό και σχετίζεται άμεσα με την αισιόδοξη στάση ζωής. Οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες, όχι μόνο για τις καλές στιγμές αλλά και για τις άσχημες, για τους φίλους με τους οποίους συμπορεύονται και τους εχθρούς που απέκτησαν στην διαδρομή, για τις επιβραβεύσεις αλλά και τις απορρίψεις, τείνουν να αντιμετωπίζουν με μια διαφορετική οπτική τη ζωή τους. Εκτιμούν τα πιο απλά και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να στεναχωρηθεί, για όσα δεν ήρθαν.

Παρόλο που, η ευγνωμοσύνη θα έπρεπε να αποτελεί αξίωμα στις ζωές όλων μας, βλέπουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προκειμένου, λοιπόν να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη μπορούμε να καταφύγουμε στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Άλλωστε, έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για τη σημασία της καταγραφής των υποχρεώσεων στις to-do lists μας. Η γραφή συνιστά τρόπο έκφρασης που απελευθερώνει το νου και αποφορτίζει την ψυχή. Η αποτύπωση των σκέψεων μας σε χαρτί είναι μια πολύτιμη πρακτική, που μας βοηθά ποικιλοτρόπως.

Τι είναι το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ;

Θα λέγαμε πως είναι ένας αποτελεσματικός, εύκολος και απλός τρόπος για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην έννοια της ευγνωμοσύνης. Το ημερολόγιο της ευγνωμοσύνης είναι γνωστή πρακτική για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν διστάζουν να μοιραστούν με τους υπόλοιπους την βελτίωση που σημειώνουν. Μερικοί εξ αυτών, η Oprah Winfrey, ο Jack Dorsey, ο Tony Robbins που έχουν δημιουργήσει μια καθημερινή συνήθεια για να λένε ”ευχαριστώ”. Μπορεί το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για πολλούς να φαντάζει μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο δεν είναι. Η αρχή, είναι το ήμισυ του παντός. Ξεκινήστε, λοιπόν με θάρρος να καταγράφεται οτιδήποτε σκέφτεστε. Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε. Μπορείτε να είστε ευγνώμονες για το φαγητό που ετοιμάσετε σήμερα ή την προαγωγή που λάβατε. Τις μερικές επιπλέον ώρες ύπνου που απολαύσετε ή τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης  Μανία καταδίωξης: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται;
ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Πηγή εικόνας: https://greatoaksrecovery.com/journaling-alternative-way-support-sobriety/

Μερικές συμβουλές:

Μια σημαντική οδηγία είναι να μην καταγράφεται απλώς πρόσωπα ή υλικά πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Είναι πιο εποικοδομητικό να αναζητήσετε τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε ευγνώμων. Με την εμβάθυνση αυτή, θα καταφέρετε να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας.

“Όταν είσαι ευγνώμων, ο φόβος εξαφανίζεται και νιώθεις γεμάτος”— Anthony Robbins

Το ημερολόγιο όπως υποδηλώνει και το όνομα του είναι η καθημερινή καταγραφή της ζωής και των στιγμών που αισθανθήκατε ευγνωμοσύνη μέσα στην ημέρα που πέρασε. Ωστόσο, αν η υποχρέωση αυτή σας επιφορτίζει με άγχος και στρες, δεν χρειάζεται να το ακολουθήσετε. Σκοπός δεν είναι να καταλήξετε διεκπεραιωτικά να συμπληρώνετε τη λίστα σας. Επομένως, αν η καθημερινή δέσμευση του ημερολογίου δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επιθυμείτε, μπορείτε να το προσαρμόσετε μερικές φορές εντός της εβδομάδας.

Μερικές απλές σκέψεις με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης σας είναι οι εξής:

  • Αν είχες περισσότερο χρόνο, τι θα έκανες;
  • Ποια είναι τα 10 πράγματα στη ζωή σου για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη;
  • Γιατί είσαι ευγνώμων σε ό,τι αφορά στην οικογένεια/δουλειά/φιλία/έρωτα;
  • Αυτή ακριβώς την στιγμή είμαι ευγνώμων για…
  • Ποιες αλλαγές συμβαίνουν τη ζωή σου και πώς αισθάνεσαι για αυτές;
  • Τι καλό έχεις κάνει για τον εαυτό σου;
  • Νιώθοντας περισσότερη ευγνωμοσύνη, πώς μπορείς να βοηθήσεις τους γύρω σου;

Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης είναι μια προσωπική διαδικασία που μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να διαμορφώσουμε μια οπτική για την πραγματικότητα. Ο τελικός μας στόχος, δεν είναι άλλος από το να εκτιμήσουμε την αξία των μικρών πραγμάτων και να εστιάσουμε στην θετική πλευρά της ζωής. Θυμηθείτε, είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε το ποτήρι μισό-άδειο και να παραμείνουμε προσηλωμένοι μόνο στα αρνητικά. Όμως, είναι προτιμότερο να σκεφτούμε πως το ποτήρι είναι μισό-γεμάτο. Και αν ακόμη πιστεύετε ότι δεν αλλάζουμε με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο γύρω μας. Τουλάχιστον αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τον κόσμο!

Διαβάστε επίσης  To Φαινόμενο του Στρουθοκαμηλισμού

Πηγές: 

  • Άρθρο με τίτλο: Γιατί Και Πώς Να Φτιάξεις Το Δικό Σου Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης. Μάθε πώς θα αλλάξεις τρόπο σκέψης. από την Stacey Chillemi ανακτήθηκε από τον ιστότοπο www.thriveglobal.gr (Τελευταία πρόσβαση: 14/2/2021 στις 18:22)
  • Άρθρο με τίτλο: Απλές δραστηριότητες που προωθούν την ευεξία και την καλή ζωή: «Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης» από την Αγγελική Σουρλαντζή, MA, MSc, cPHD Συμβουλευτική και Θετική Ψυχολογία ανακτήθηκε από τον ιστότοπο http://www.ereisma-psychology.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: 14/2/2021 στις 18:25)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού