John Bowlby: Η θεωρία της προσκόλλησης

πηγή εικόνας: google.com

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ξεκινήσει το παρόν άρθρο με έναν ορισμό και μια ερμηνευτική ανάλυση, σχετικά με την έννοια της προσκόλλησης. Η προσκόλληση λοιπόν είναι η ανάγκη των μικρών παιδιών να είναι κοντά στους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Η θεωρία της προσκόλλησης αφορά την συναισθηματική ανάγκη και το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των παιδιών και του γονέα.

Τι υποστηρίζει ο John Bowley; 

Ο John Bowley προκειμένου να κατανοήσει την έννοια της προσκόλλησης και την σχέση ανάμεσα του παιδιού και της μητέρας, εφάρμοσε ένα πείραμα προκειμένου να αντιληφθεί τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος της σχέσης.

Το βασικό εργαλείο λοιπόν στην θεωρία της προσκόλλησης είναι το ένστικτο. Το ένστικτο ως χαρακτηριστικό στα μικρά παιδιά εμφανίζεται από την ηλικία των 7 μηνών έως και δύο χρονών. Η προσκόλληση θεωρείται πως κατέχει διττή λειτουργία. Προσφέρει στο παιδί το αίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας. Από την άλλη, το παιδί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται εξαιτίας της μητέρας τους. Η μετάθεση της μητέρας δημιουργεί έντονη κοινωνικοποίηση και σε ανθρώπινους του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Τι συμβαίνει όμως όταν η μαμά αποχωρίζεται το μικρό της;

Σύμφωνα με τον Bowley η φάση του αποχωρισμού δημιουργεί στο παιδί έντονα αισθήματα αμηχανίας, στενοχώριας και ανασφάλειας. Η παροδική απώλεια αυτής της σχέσης δημιουργεί δυσανασχέτηση και αγχώδεις συναισθήματα για το ίδιο το παιδί. Ωστόσο, η συμπεριφορά του θα μπορούσε να συνάδει με στοιχεία απελπισίας, στενοχώριας και αποθάρρυνσης.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Εφηβεία: Η ευθύνη του να μεγαλώσω ή να παραμείνω μικρός
Ad 14

Ποιο είναι το αποτέλεσμα ενός αρκετά προσκολλημένου παιδιού;

Μεγαλώνοντας ένα παιδί με χαρακτηριστικά έντονης προσκόλλησης , υπάρχει η πιθανότητα να δυσκολευτεί να αποκολληθεί από την μητέρα του ακόμη και στην ενήλικη ζωή του. Επίσης, μπορεί κατά την διάρκεια της ζωής του να αδυνατεί να αυτονομηθεί. Ίσως επίσης δυσκολευτεί να συνάψει σχέσεις με άλλους ανθρώπους και παράλληλα να μην μπορεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον ίδιο του τον εαυτό.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως ο τέλειος γονέας δεν είναι αυτός που επιθυμεί από το παιδί του να προσκολλάται συνεχώς στον ίδιο. Αλλά εκείνος που διαμορφώνει στο παιδί του ακέραιη προσωπικότητα και χαρακτήρα. Οι προσκολλήσεις εν τέλει έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν στο παιδί επικίνδυνα μονοπάτια για την ψυχοσύνθεση τους.

 

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πενήντα χρόνια ελεύθερος κινηματογράφος!

Πενήντα χρόνια ελεύθερος κινηματογράφος γιορτάζεται από τις 13 έως τις

Πάρμα: η πολύχρωμη πόλη της Ιταλίας

Πηγή εικόνας: www.travel.grΗ Πάρμα είναι πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της