Σύμφωνα με το μύθο ο νεαρός Νάρκισσος ερωτεύθηκε παράφορα το είδωλο του μόλις το αντίκρυσε στα νερά μιας πηγής. Υπέφερε για τον έρωτα προς τον εαυτό του μέχρι την ημέρα που πέθανε. Οι ναρκισσιστές λοιπόν είναι άνθρωποι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, τον οποίο αντιλαμβάνονται ως ξεχωριστό και πολύ σημαντικό. Ποιος είναι αυτός που δεν έχει σχετιστεί ή γοητευτεί από έναν νάρκισσο.
Η ναρκισσιστική προσωπικότητα
Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν ναρκισσιστική προσωπικότητα έχουν μάθει να απωθούν τα πραγματικά τους συναισθήματα. Έχουν μάθει να κρύβουν καλά το πληγωμένο και σκοτεινό παιδί μέσα τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν έναν άλλο ιδανικό εαυτό. Προσπαθούν να ξεχωρίσουν γιατί έχουν ήδη πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αισθάνονται από τη παιδική τους ηλικία ανάξιοι να αγαπηθούν.
Ο ναρκισσιστής έχει έντονη επιθυμία για επιτυχία. Είναι αφάνταστα φιλόδοξος, πιστεύει ότι είναι μοναδικός και αναζητάει να συναναστρέφεται με άτομα το ίδιο μοναδικά συνήθως υψηλού κύρους. Είναι ελκυστικά άτομα και ασκούν πολύ καλά τη τέχνη της αποπλάνησης. Για να αποφύγουν την επαφή με το μέσα τους θέτουν συνεχώς νέους στόχους. Όσο πιο δύσκολα ,τόσο καλύτερα. Καυχιούνται για τις επιτυχίες τους είτε φωναχτά, είτε σιωπηλά, προκαλώντας ακόμη και σε χαμηλούς τόνους.
Είναι επικριτικοί, χειριστικοί και πολλές φορές ο ρόλος τους εναλλάσσεται από θύμα σε θύτη και αντίστροφα. Το σίγουρο είναι πώς οι άλλοι είναι κατώτεροι και στη περίπτωση που δεν ισχύει κάτι τέτοιο έχουν το τρόπο να το κάνουν να φαίνεται έτσι. Η συμπεριφορά τους εναλλάσσεται από την εξιδανίκευση προσώπων και καταστάσεων στην απαξίωση.
Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου είναι, η έντονη αίσθηση του εαυτού τους, επιδεικνύουν μονίμως τα κατορθώματα και τα ταλέντα τους, αντιδρούν αρνητικά στη κριτική, θέλουν συνέχεια να τους θαυμάζεις, έχουν έπαρση και εκμεταλλεύονται τους άλλους.
Πώς σχετίζονται οι νάρκισσοι
Ως ιδιαίτερα γοητευτικοί είναι συνήθως αξιαγάπητοι και δημοφιλείς. Χάρη στην εμμονή τους για επιτυχία η επαγγελματική τους σταδιοδρομία έχει ανοδική πορεία και τους προσδίδει το κύρος που πάντα επιθυμούν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ελκύουν συνήθως άτομα εξίσου ναρκισσιστικά με τάσεις εξάρτησης. Επίσης εκμεταλλεύονται τις διαπροσωπικές τους σχέσεις χρησιμοποιώντας κυρίως τη γοητεία τους, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.
Όσον αφορά τις προσωπικές τους σχέσεις προτιμούν για σύντροφο ένα άτομο χαμηλού προφίλ το οποίο θα κρέμεται και θα εξαρτάται συναισθηματικά από αυτούς. Το να σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχή για τη συμπεριφορά σου απέναντι τους, είναι το δυνατό τους όπλο. Χειριστικοί, θέλουν να έχουν τον έλεγχο για να μην εγκαταλειφθούν πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν πρώτοι αυτοί. Παραβλέπουν συνήθως τα δικά τους ελαττώματα και θεωρούν πως πάντα έχουν δίκιο. Σε αντίθετη περίπτωση αν κάποιος τους ασκήσει κριτική, γίνονται επιθετικοί, αισθάνονται θιγμένοι και αποχωρούν από τη σχέση. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα κάνουν το πρώτο βήμα γιατί πιστεύουν πραγματικά πως αδικήθηκαν. Η σιωπή τους τώρα είναι η τιμωρία σου.
Ο νάρκισσος έχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του εαυτού του. Εστιάζει μόνιμα στις αδυναμίες των άλλων και δεν διστάζει να τις χρησιμοποιήσει για να τους φέρει σε δύσκολη θέση. Είναι πραγματικά σαν να περιμένει στη γωνία τη λάθος κίνηση μας, μέσα από την οποία θα επιβεβαιώσει τη πεποίθηση του ότι είναι θύμα και δεν έπρεπε να του φερθούμε άσχημα. Στερούνται εν συναίσθησης με αποτέλεσμα η μεταμέλεια και η ευγνωμοσύνη να είναι έννοιες που έχουν τη τάση οι ίδιοι να αρνούνται. Το πιο σχιζοφρενικό θα έλεγε κάποιος όσον αφορά την αντίληψη τους, είναι πως πιστεύουν ότι έχουν ιδιαίτερα δικαιώματα επιθυμώντας ευνοϊκή μεταχείριση αλλά και την αυτόματη συμμόρφωση των άλλων.
Ο μύθος αποκαλύπτεται
Τα ναρκισσιστικά άτομα τις περισσότερες φορές έχουν επίγνωση της κατάστασης τους. Ο κύριος λόγος για αυτή τους τη συμπεριφορά είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχουν. Ο φόβος τους για απόρριψη είναι τόσο μεγάλος που τους οδηγεί να απομονώνονται και να νιώθουν ότι κάνεις δεν τους καταλαβαίνει. Όλοι είναι εχθροί και έτοιμοι να τους πληγώσουν. Συνήθως οι σχέσεις τους δεν τελειώνουν με όμορφο τρόπο γιατί το δράμα κυλάει στις φλέβες τους. Έτσι ενισχύουν τη βασική πεποίθηση τους ότι δεν είναι άξιοι να αγαπηθούν. Σιγουρά μιλάμε για άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα.
Μεγάλο ρόλο για αυτή τη κατάσταση παίζουν οι εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας. Προφανώς και είχαν γονείς οι οποίοι ίσως θαύμαζαν το παιδί τους υπερβολικά και κάποιες φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Επίσης έχουν μάθει σε συμπεριφορές χειραγώγησης από τους γονείς τους. Ακόμη ίσως έχουν βιώσει κακοποίηση, παραμέληση και μεγάλωσαν με μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πρόκειται για υπερευαίσθητα και ιδιαίτερα εύθικτα άτομα τα οποία χρησιμοποιούν το ναρκισσισμό τους ως αυτοπροστασία.
Η συναναστροφή με έναν νάρκισσο είναι ένα γοητευτικό ταξίδι και το «ναρκισσιστικό παιχνίδι» είναι πολύπλοκο και δύσκολο. Είναι μια πορεία κυρίως προς τα κάτω, σαν τρενάκι τρόμου. Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει και να είμαστε σε διαρκή επαφή με τα συναισθήματα μας ,τα πιστεύω μας και τις αξίες μας. Έχουμε να κάνουμε με ένα πληγωμένο ενήλικα ο οποίος δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει ο ίδιος το σκοτεινό παιδί μέσα του. Έχουμε να κάνουμε με έναν υπέρμετρο εγωισμό που το μόνο που ζητάει είναι η αποκλειστικότητα και η διαρκής προσοχή. Δεν αγαπάνε στη πραγματικότητα κανέναν, ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό.
Τη στιγμή λοιπόν που θα πάρεις την απόφαση να διακόψεις τη σχέση μαζί τους και πριν πεις πως έχεις φταίξιμο για όλα, νιώσε καλά αν το είδωλο στο καθρέφτη, σου λέει την αλήθεια…