Νegging: Μια μορφή λεκτικής κακοποίησης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Νegging: Μια μορφή λεκτικής κακοποίησης, θα ορίσει τη συμπεριφορά negging. Επίσης, θα παρουσιάσει τα ερευνητικά ευρήματα μίας διαδικτυακής μελέτης η οποία είχε ως σκοπό να ενισχύσει τη γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με την άρνηση της σεξουαλικής επαφής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται στις γυναίκες που «παρασύρονται» μέσω της τεχνικής negging στα ραντεβού. Τέλος, το παρόν άρθρο θα δώσει παραδείγματα υγιούς φλερτ.

“Αυτό το φόρεμα δε σου πηγαίνει καθόλου

“Αυτό είναι καλό, υποθέτω

Advertising

Advertisements
Ad 14

“Τί έπαθαν τα μαλλιά σου; Μήπως ξέχασες να χτενιστείς;

“Δεν το πιστεύω τί πήγες και έκανες. Καλά τί σκεφτόσουν;

To negging είναι μια μορφή λεκτικής κακοποίησης και χρησιμοποιείται συχνά για τη χειραγώγηση ή τον έλεγχο ενός ατόμου. Περιλαμβάνει αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση, τον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά κάποιου, σε μια προσπάθεια να τον κάνει να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα, για παράδειγμα, επισημαίνοντας τα ελαττώματα στα επιχειρήματά του ή υποτιμώντας τα επιτεύγματά του.

Η αρνητική συμπεριφορά είναι συχνά ανεπαίσθητη και δύσκολο να εντοπιστεί – μπορεί να μην είναι καν προφανές ότι κάποιος το κάνει στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι επιπτώσεις της μπορούν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε συναισθήματα αναξιότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η αρνητική συμπεριφορά μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα κομπλιμέντο με ύφος άστοχο, όπως «Φαίνεσαι ωραία σήμερα για κάποια που συνήθως δεν είναι τόσο κομψή». Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η αρνητική συμπεριφορά, καθώς τα σχόλια συχνά είναι συγκαλυμμένα, ο στόχος της είναι πάντα ο ίδιος: να κάνει το άλλο άτομο να νιώσει χειρότερα για τον εαυτό του και έτσι να αποκτήσει εξουσία πάνω του.

Διαβάστε επίσης  Κατάθλιψη: 4 μύθοι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
Advertising

Η έρευνα

Το «negging» μπορεί να περιγραφεί ως η σκόπιμη μείωση της αυτοεκτίμησης μιας γυναίκας για την αύξηση της αντιληπτής ελκυστικότητας του άνδρα, με σκοπό την επίτευξη της σεξουαλικής κατάκτησης. Το negging έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ενώ το «αρχικό» (original) negging προοριζόταν να είναι ένα ακίνδυνο εργαλείο για την προσέλκυση γυναικών, πιο πρόσφατα οι εταιρείες γνωριμιών διδάσκουν στους άνδρες το «εξελισσόμενο» (evolved) negging με έναν δυνητικά επιζήμιο τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια καταχρηστική στενή σχέση.

Η Green και οι συνεργάτες της (2017) σε μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 308 άτομα έδειξαν στους συμμετέχοντες βινιέτες που απεικόνιζαν negging μεταξύ αγνώστων σε τρεις συνθήκες:

  • «αρχικό»
  • «εξελισσόμενο» &
  • «ελέγχου».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο επιβλαβές, αποδεκτό και πόσο πιθανό να κλιμακωθεί ήταν κάθε σενάριο. Μία τέταρτη βινιέτα περιέγραφε το «εξελισσόμενο» negging μεταξύ των συντρόφων.

Ευρήματα

  • Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν όλα τα negging ως σημαντικά πιο επιβλαβή από τις ατάκες «ελέγχου».
  • Το «εξελισσόμενο» negging θεωρήθηκε πιο πιθανό να κλιμακωθεί σε σοβαρότητα από το «αρχικό» negging.

Συμπεράσματα

Η παρούσα μελέτη είχε ως σκοπό να ενισχύσει τη γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με την άρνηση της σεξουαλικής επαφής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται στις γυναίκες που «παρασύρονται» μέσω αυτής της τεχνικής.

Advertising

Παραδείγματα υγιούς φλερτ είναι τα ακόλουθα:

  • Γνήσια κομπλιμέντα (π.χ., «Λατρεύω το χαμόγελό σου»)
  • Φιλικά πειράγματα (π.χ., «Αυτό είναι ένα υπέροχο πουκάμισο! Από πού το πήρες;»)
  • Ανοιχτές συζητήσεις για τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι
  • Σεβασμός στα όρια του σώματος του άλλου (π.χ., απαγορεύονται τα αγγίγματα χωρίς άδεια)
  • Αμοιβαία γέλια και χαμόγελα.
Διαβάστε επίσης  Η σημασία της αυτο-ρυθμιζόμενης μάθησης στην εκπαίδευση

Βιβλιογραφία

Green, K., Kukan, Z., & Tully, R. J. (2017). Public perceptions of “negging”: Lowering women’s self-esteem to increase the male’s attractiveness and achieve sexual conquest. Journal of Aggression, Conflict and Peace Research, 9(2), 95–105. https://doi.org/10.1108/JACPR-06-2016-0235

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προβλεπτικοί παράγοντες της ανάγνωσης και της ορθογραφίας

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προβλεπτικοί παράγοντες της ανάγνωσης και της

Προγεννητική έκθεση στον καπνό: Δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προγεννητική έκθεση στον καπνό: Δυσμενείς