Νηστεία: ανάγκη του σώματος και της ψυχής

η νηστεία είναι ανάγκη ψυχής
πηγή http://dreamcatcherreality.com/awakened-souls/

 

Η νηστεία είναι η εκούσια αποφυγή κάποιων συγκεκριμένων τροφών. Εφαρμόζεται από διάφορους λαούς και αφορά τη θρησκεία τους. Η κάθε θρησκεία έχει τη δική της νηστεία, την οποία ακολουθούν οι πιστοί. Η νηστεία αφορά όμως τη στέρηση μόνο τροφών και σωματικών απολαύσεων ή μήπως  είναι και νηστεία της ψυχής; Είναι η νηστεία ανάγκη του σώματος ή της ψυχής;

Η νηστεία του σώματος είναι ανάγκη και της ψυχής:

Η νηστεία σε διάφορες θρησκείες συνήθως αφορά την πλήρη στέρηση τροφής και νερού για αρκετές ώρες. Στον μουσουλμανισμό, οι πιστοί τρώνε μετά τη δύση του ηλίου. Μπορεί να σχετίζεται με την αποχή από την τροφή για πάνω από 24 ώρες, όπως γίνεται στον βουδισμό ή την αποφυγή κάποιον τροφών για αρκετές μέρες, όπως στο χριστιανισμό.

Στις μεγάλες νηστείες του χριστιανισμού -όπως του Πάσχα- οι πιστοί δεν πρέπει να καταναλώσουν κρέας, αυγά γαλακτοκομικά και λάδι σε μερικές περιπτώσεις. Η νηστεία είναι ανάγκη του σώματος, καθώς ο πιστός με την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών θεωρεί πως είναι σωστός πιστός και νιώθει πιο κοντά στον Θεό.

Όμως, είναι και μια ανάγκη ψυχής. Ο άνθρωπος αποφεύγοντας την ηδονή της τροφής ασκεί την ψυχή του, ώστε να μην επικεντρώνεται στα υλικά αγαθά. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα έχει μεγάλη ευμάρεια και μπορεί να απολαύσει οποιαδήποτε τροφή θέλει. Οι γευστικοί κάλυκες βιώνουν την ηδονή της γεύσης. Όταν λοιπόν αποφασίσει ότι θα νηστέψει το σώμα του από την τροφή αποφασίζει ότι θα νηστεύει και η ψυχή από την τροφή. Η ψυχή έχει ανάγκη να αποδεσμευτεί από τη λαιμαργία , και την υπερφαγία που μας κατακλύζει την ψυχή και το μυαλό. Καθαρίζεται το σώμα και μαζί καθαρίζεται και η ψυχή, που περιορίζει την ηδονή του φαγητού και την αίσθηση της πείνας. Η τροφή πλέον είναι μόνο για τη συντήρηση του σώματος και όχι για την προσωπική απόλαυση.

Διαβάστε επίσης  Πολιτική ψυχολογία: η επιστήμη της ψυχολογίας των πολιτών

Η ανάγκη της ψυχής μας να νηστεύει:

Στην περίοδο της νηστείας είναι ζητούμενο να μη νηστεύει μόνο το σώμα αλλά και το στόμα. Κατά τη διάρκεια της νηστείας προσπαθούμε να αποτινάξουμε από την ψυχή μας αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Πειθαρχούμε την ψυχή μας ώστε να μη σκεφτούμε και κατά συνέπεια να μην εκφραστούμε αρνητικά για τον συνάνθρωπο μας. Δεν έχει ουσία να μην τρώμε κρέας αλλά να τρώμε ο ένας την σάρκα του άλλου. Η αποφυγή των αρνητικών συναισθημάτων ωφελεί κυρίως την ψυχή μας, είναι ανάγκη της ψυχής μας. Όταν πλέον δεν θα σκεφτόμαστε αρνητικά  για τον άλλον, τότε κάνουμε καλό στη δική μας ψυχή, που προσπαθεί να ξεριζώσει από πάνω της την αρνητικότητα. Όταν τα καταφέρει θα νιώσει την γαλήνη και την ελευθερία. Ακόμα και η συγχώρεση -που είναι βασικό τμήμα της νηστείας των θρησκειών- των συνανθρώπων μας είναι η ανάγκη που έχει η δική μας ψυχή. Συγχωρώντας πραγματικά κάποιον που σε έβλαψε ή σε στεναχώρησε νιώθεις  πλέον την ψυχή να  είναι πιο “ανάλαφρη” και με μεγαλύτερη ευεξία. Όταν λοιπόν συγχωρείς η ψυχή σου βρίσκεται σε ανάταση. Η νηστεία αφορά τόσο τη “νηστεία της ψυχής” όσο και του σώματος. Η μία πρέπει να ακολουθεί την άλλη.

Πηγές:

ανακτήθηκε από: https://www.pentapostagma.gr/arheio/6872785_pos-i-nisteia-ofelei-toso-ti-somatiki-ygeia-oso-kai-tin-pneymatiki-mas-zoi τελευταία προβολή 18/3/2020

ανακτήθηκε από: https://inspireyourlife.gr τελευταία προβολή 18/3/2020

Απόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών. Με ιδιαίτερη αγάπη στην ψυχολογία και οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη σκέψη και τα συναισθήματα. Με ελκύει το ανθρώπινο μυαλό και η φύση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που