Ο εθελοντισμός και η ψυχική υγεία του εθελοντή

εθελοντισμός
Πηγή εικόνας: civilprotection.gr

“Να θυμάσαι πως η ζωή είναι τύχη. Δε διαλέγεις πού θα γεννηθείς, πού θα ζεις και κάτω από ποιες συνθήκες θα μεγαλώσεις. Να θυμάσαι πως σε αυτήν τη ζωή κάποιοι δε στάθηκαν τυχεροί. Κάποιοι δε γνωρίζουν τα όσα εσύ έχεις δεδομένα. Δε σου μιλάω για αυτά τα “παραπάνω”, σου μιλάω για τα βασικά, τα καθημερινά. 
Έλα να σε πάω σε μέρη τόσο κοντινά που δεν έχεις φανταστεί ότι υπάρχουν. Έλα να σε πάω να δεις ανθρώπους να παλεύουν για να επιβιώσουν.  Έλα να σε πάω να δεις παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά με ένα τεράστιο χαμόγελο. Έλα να σε πάω να δεις σπίτια καμμένα και ανθρώπους να κοιμούνται σε σκηνές. Έλα να σε πάω να δεις βουνά ξερά και δέντρα ελάχιστα. Έλα, πάμε να δεις ανθρώπους που δε στάθηκαν τυχεροί. Και το ξέρω, θα θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις. Θα τους αγαπήσεις θα δεις. Και μέσα από αυτούς θα αγαπήσεις και τον εαυτό σου, λίγο πιο πολύ.
Γίνε εθελοντής.”

Ο εθελοντισμός δεν είναι λέξη, είναι στάση ζωής

Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Άτομα, τα οποία επιλέγουν να βοηθήσουν, δραστηριοποιούνται σε ομάδες και οργανισμούς που σχετίζονται είτε με την κοινωνία και με ευπαθείς ομάδες, είτε με το περιβάλλον και τα ζώα. Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι αμοιβαία. Μέσα από οποιαδήποτε εθελοντική πράξη, ο εθελοντής αφιερώνοντας χρόνο, γνώση και αγάπη προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των συνανθρώπων του και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον καλύτερο για όλους. Ταυτόχρονα, ο εθελοντής κερδίζει νέες εμπειρίες, βελτιώνει τις ικανότητές τους, νιώθει ικανοποίηση με την πράξη του αλλά και με τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης  Συγχώρεση: μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό

Εθελοντισμός και ψυχική υγεία – Υπάρχει συσχέτιση;

Έρευνες έχουν δείξει πως ο εθελοντισμός συσχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης, των διαταραχών ύπνου και οδηγεί σε λιγότερες κινητικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους βιώνουν λιγότερο άγχος, συναισθήματα απελπισίας και δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις συγκριτικά με τους μη εθελοντές.

Πιο συγκεκριμένα, ο εθελοντισμός :

  • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.
  • Βελτιώνει τη διεκδικητικότητά του.
  • Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες.
  • Το άτομο μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί αποτελεσματικά σε μια ομάδα.
  • Το άτομο αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης.
  • Μειώνει το άγχος.
  • Γεμίζει τη ζωή του ατόμου με χαρά και νόημα.

 

“Να μάθεις να αγαπάς, μου έλεγαν από μικρή. Κι αν μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, τους φίλους και την οικογένεια σου, θα μάθεις να αγαπάς τον άνθρωπο”.

εθελοντισμός
Πηγή εικόνας: volunteerism-cc.org.cy

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.
Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού