Οι 7 “θανάσιμες” συμπεριφορές της σύγχρονης εποχής

συμπεριφορές
Πηγή εικόνας: HumanAdvanced.com

Η αλαζονεία, η απληστία, η ζηλοφθονία, η λαγνεία, η οργή και η λαιμαργία αποτελούν χαρακτηριστικά συμπεριφορών που παρατηρούμε πολύ συχνά γύρω μας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη υπόσταση. Ένα από τα πρώτα άρθρα μου στο maxmag αναφερόταν στα 7 “θανάσιμα” συναισθήματα που εξωτερικεύουν οι άνθρωποι. Όμως, οι ψυχολόγοι σήμερα εντοπίζουν 7 νέες “θανάσιμες” συμπεριφορές ή αλλιώς “θανάσιμα αμαρτήματα”, όπως ορίζουν τα οικουμενικά χαρακτηριστικά-ένστικτα που συνοδεύουν το ανθρώπινο είδος.

1. ««Ευσεβής»» αλήθεια:
«Η ευσεβής αλήθεια – κατά το «ευσεβής πόθος» – είναι η ιδιότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να προτιμούν τις έννοιες ή τα γεγονότα που θα ήθελαν να είναι αληθινά παρά τις έννοιες ή τα γεγονότα που είναι γνωστό ότι είναι αληθινά». R.Smith, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να υποστηρίζουν την άποψη που θεωρούν βολική προκειμένου να μη χρειάζεται να διαταράσσουν την ηρεμία τους. Σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν επιστημονικά δεδομένα για το οικολογικό ζήτημα, την εκμετάλλευση στις χώρες του Τρίτου Κόσμου ακόμη και την καταστροφή του πλανήτη. Πιθανώς η εν λόγω στάση να συνδέεται με την οκνηρία, αφού και σε αυτήν την περίπτωση το άτομο δεν επιθυμεί να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να αξιολογήσει τα μηνύματα που λαμβάνει. Χωρίς να κρίνει λογικά τα δεδομένα καταλήγει να αποδέχεται ότι εξυπηρετεί τη ραστώνη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά τα βρίσκουμε παντού, από τις αλληγορικές μορφές των έργων των αναγεννησιακών ζωγράφων, τη «Θεία Κωμωδία» και τους «Θρύλους του Καντέρμπουρι» ως τα έργα του Σαίξπηρ, τη σάτιρα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ ή, σε απολύτως σύγχρονη εκδοχή, τη δολοφονική εμμονή της ταινίας «Seven».


2. iPhonοφιλία:

«Είναι η συμπεριφορά του να κοιτάζει κανείς συνεχώς το τηλέφωνό του για να δει e-mails, μηνύματα, ενημερώσεις στο Facebook και άλλα σχετικά ενώ βρίσκεται σε συζήτηση με ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο », όπως αναφέρει η  J.Tracy, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας

Διαβάστε επίσης  Ικανότητα του φλερτ: οφέλη και τύποι

H ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι ανακαλύψεις που τη συνόδευσαν αδιαμφισβήτητα συνέβαλαν στην πρόοδο του σύγχρονου πολιτισμού. Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος ενθουσιασμένος από τις δυνατότητες που του προσφέρει ο μικρός υπολογιστής χειρός του φαίνεται να έχει παραμελήσει την κοινωνική του ζωή. Απορροφημένος στις διαδικτυακές του φιλίες ξεχνά τη σημασία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και σταδιακά αλλοτριώνεται από το περιβάλλον του.


3. Ναρκισσισμός:

Στις μέρες μας  οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στην προσωπική τους ωφέλεια παρά στη συλλογική. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τη δημιουργία ενός κόσμου που στηρίζεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων αγνοώντας το κοινό καλό. Γεγονός που παρατηρείται αρκετά έντονα στην πολιτική ζωή και οφείλεται στην εγωκεντρική θεώρηση των πραγμάτων.

«Μια εγωκεντρική κοντοφθαλμία επικρατεί στην εποχή μας ». Τ.Kasher

Αδιαφορώντας για τον διπλανό μας, και κατ’ επέκταση για τον υπόλοιπο πλανήτη, οδηγούμαστε σταδιακά στην ολοκληρωτική καταστροφή, προπομπός της οποίας είναι η κρίση που βιώνουμε τον 21 αιώνα. Χωρίς όμως να περιοριζόμαστε στον οικονομικό τομέα, αλλά δίνοντας έμφαση στον ηθικό, αντιλαμβανόμαστε πως ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του κέντρο του σύμπαντος.

4. Δικαιωματισμός:

Πρόκειται για μια αυταρχική απαίτηση σύμφωνα με την οποία τα αιτήματα του καθενός όχι μόνο θα πρέπει να ικανοποιούνται απόλυτα, αλλά επιπλέον θα πρέπει να συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον του υπόλοιπου κόσμου. Συνδεόμενο άμεσα με την ναρκισσιστική αντίληψη που κυριαρχεί, το άτομο φαίνεται να προβάλλει διαρκώς τις ανάγκες του ως μείζονος σημασίας συγκριτικά με αυτές των υπολοίπων. Ως εκ τούτου, επιζητά την ικανοποίηση των δικαιωμάτων του. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να υπόσχεται από πλευράς του τη διευθέτηση των υποχρεώσεών του.

Διαβάστε επίσης  Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Πώς αναγνωρίζεται

5. Τηλεφωνομανία:
Η εμμονή με το κινητό μας τηλέφωνο είναι προφανής αφού δεν το αποχωριζόμαστε σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η μανία που μας έχει κυριεύσει δεν περιορίζεται μόνο στον ιδιωτικό μας χώρο, αλλά εισβάλλει και στη δημόσια ζωή. Άνθρωποι ανενόχλητοι μιλάνε κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης, βιντεοσκοπούν μια ολόκληρη συναυλία, φωτογραφίζουν τα πιάτα από το εστιατόριο που επισκέφτηκαν. Δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ο άνθρωπος απολάμβανε με τις πέντε αισθήσεις του, πλέον τις μοιράζεται μέσω του τηλεφώνου του.

Καθεμία από τις συμπεριφορές αυτές αναδεικνύεται ως “θανάσιμη” κυρίως από τις συνέπειές της παρά από τις προθέσεις της.  Reinhold Niebuhr


6. Υπερχρέωση :

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δημιουργήθηκε σε έναν βαθμό επειδή πολλοί είχαν συσσωρεύσει τεράστια χρέη, τα οποία δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας. Πολιτικοί και κυβερνήσεις την ίδια στιγμή δαπανούσαν περισσότερα από όσα μπορούσαν, δημιουργώντας χρέη τα οποία θα επωμιστούν οι μελλοντικές γενιές. Ελλείψει συνέπειας και ευθύνης στη σημερινή εποχή είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τον γίγαντα του χρέους. Οι πολυτέλειες που μας προσέφεραν τα χρήματα στάθηκαν αρκετές για να μας ”παραπλανήσουν”. Πλέον, ο άνθρωπος ξοδεύει αλόγιστα σε ανέσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν του προσφέρουν τίποτε, παρά μόνο πρόσκαιρη ικανοποίηση.

“Αν οι άνθρωποι είχαν στον νου τους να αποφεύγουν το αμάρτημα της υπερχρέωσης, τόσο οι ίδιοι όσο και η κοινωνία θα ήταν καλύτερα»Ρόι Μπαουμάιστερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Florida


7. Ξενοφοβία:

Ένα φαινόμενο που ανθίζει την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης της Ανατολής. Την ίδια στιγμή, οι εθνικιστικές πεποιθήσεις αναβιώνουν στην κεντρική Ευρώπη. Παραβλέποντας την ανθρώπινη ιδιότητα εκείνων που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από εμάς, τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι κατώτεροι. Τα συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας που δημιουργούνται έχουν ως φυσικό επακόλουθο την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, οι άνθρωποι προκειμένου να προφυλαχθούν περιχαρακώνονται στην εθνική τους ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης  Επιλογές: Ποιες μας αποδυναμώνουν και ποιες μας εκτοξεύουν

Πηγή:https://www.tovima.gr/

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

mama-vloggers

Mama-vloggers: η αρχή του τέλους της ζωής των παιδιών

Είναι γεγονός πως τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι
THEES ART FESTIVAL

THEES ART FESTIVAL: ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο