Συναισθησία: το χρώμα των αναμνήσεων

πηγή εικόνας: google.com

Σίγουρα θα έχει τύχει στον καθένα από εμάς, τουλάχιστον  μια φορά στην ζωή μας, να γευτούμε ή να μυρίσουμε ένα φαγητό και το μυαλό μας να προσανατολιστεί σε μια όμορφη ή άσχημη ανάμνηση του παρελθόντος.

Τι χρώμα έχει λοιπόν μια ανάμνηση; Έχετε σκεφτεί ποτέ;

Οι αναμνήσεις θεωρούνται τα παρελθοντικά γεγονότα που μπορεί κάποιος άνθρωπος να ανακαλέσει στην μνήμη του. Οι αναμνήσεις  είναι ισχυρές και δημιουργούν έντονα συναισθήματα στο άνθρωπο που τα βιώνει.

Ο εγκέφαλος ωστόσο είναι υπεύθυνος στην αποθήκευση της  μνήμης των εκάστοτε μυρωδιών.  Έχει την ικανότητα να φέρει στο μυαλό μυρωδιές συνοδευόμενες από συναισθήματα.

Σε οποιοδήποτε άνθρωπο θα έχει τύχει να αποτυπώσει  στο μυαλό του την μυρωδιά της βρεγμένης ασφάλτου και της εικόνας του συννεφιασμένου ουρανού που μόλις έκανε την εμφάνιση του. Οι εικόνες και οι μνήμες είναι τόσο ισχυρές που είναι δύσκολα να φύγουν από τον εγκέφαλο μας.

Advertisements
Ad 14

Το χρώμα των αναμνήσεων που συνδέουν έναν άνθρωπο θα είναι είτε με ανοιχτή είτε με κλειστή απόχρωση. Είναι πολύ δύσκολο να απομονώσεις μια έντονη αίσθηση του παρελθόντος, καθώς δεν είναι ελεγχόμενες.

Μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση μας;

Μια αίσθηση συνοδευόμενη με μια ανάμνηση έχει την ικανότητα να τροποποιήσει την διάθεση ενός ανθρώπου. Οι αναμνήσεις μπορεί να φέρουν στο μυαλό όμορφες και άσχημες διαθέσεις, ανάλογα με την χώρο-χρονική συνθήκη που έχει πραγματοποιηθεί. Οι αναμνήσεις ενεργοποιούν σημεία του εγκεφάλου που είναι δύσκολο να ελέγξει ένας άνθρωπος. Η δύναμη της είναι ισχυρή και διαρκεί κάθε φορά που το άτομο έρχεται σε επαφή με την συγκεκριμένη αίσθηση.

Διαβάστε επίσης  Συναισθηματική βία στην ερωτική σχέση

Αξιοθαύμαστο παράδειγμα είναι το περιστατικό με την πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ που όταν άκουσε την Λίμνη των κύκνων το σώμα της άρχισε να ξεκλειδώνεται, να ενεργοποιείται και εν τέλει να ξυπνά. Η αίτια ήταν η δύναμη της μουσικής. Η ακουστική αίσθηση είχε την ικανότητα να ξεκλειδώσει και να ανακαλέσει στην μνήμη της παρελθοντικά μεγαλεία. Η συναισθησία λοιπόν ήταν μόνο φωτεινή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Τέλος…

…αξίζει να τονιστεί πως αξίζει σε αυτή την ζωή είναι να δημιουργούμε αισθήσεις με φωτεινά χρώματα. Αισθήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε την δύναμη των αισθήσεων καθώς οι μνήμες αποτυπώνουν εμάς και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι