Τις τελευταίες ημέρες ο καιρός δεν εναρμονίζεται και τόσο με το ημερολόγιο από πλευράς φαινομένων. Ο μήνας Νοέμβριος είναι κλιματολογικά ο πιο βροχερός μήνας του έτους για τη χώρα. Ωστόσο φέτος δεν φαίνεται να έχει διάθεση να επαληθεύσει τον τίτλο του στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.
Ανάλυση
Αύριο Τρίτη ολοκληρώνετε το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου με τις βροχές που έχουν σημειωθεί να είναι ελάχιστες στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, τοπικές βροχές έχουν σημειωθεί κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε περιοχές του Αιγαίου. Στην Κρήτη καταγράφηκαν και πλημμυρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Η θερμοκρασία καταγράφεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Η επίμονή αυτού του καιρικού μοτίβου ερμηνεύεται ντετερμινιστικά μέσα από τους συνοπτικούς χάρτες καιρού. Επί της ουσίας όλα έχουν να κάνουν με τον τύπο της κυκλοφορίας των αερίων μαζών πάνω από τον Ευρωπαϊκό χώρο.
Αναλυτικότερα, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο τα συστήματα καιρού κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Τα βαρομετρικά υψηλά (αντικυκλώνες) που χαρακτηρίζονται από ηλιόλουστο καιρό επηρεάζουν την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών αλλάζοντας τους πορεία. Τότε ονομάζεται αντικυκλώνας τύπου εμποδισμού.
Η περίπτωση που επικρατή αυτές τις ημέρες πάνω από την Ευρώπη ονομάζεται Εμποδισμός τύπου ¨Ωμέγα¨ (Omega Blocking). Πήρε το όνομα του από το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω, επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζεται σχηματίζουν πάνω από την Ευρώπη το Ω. Στον προγνωστικό χάρτη του σχήματος 1 που περιγράφει την κυκλοφορία για το Σάββατο 07/11 00UTC ευκολά διακρίνονται τα όρια του Εμποδισμού τύπου ¨Ωμέγα¨ (μπλε έντονη γραμμή).
Με τα κόκκινα βέλη περιγράφεται η πορεία που αναγκάζονται να ακολουθήσουν τα βαρομετρικά χαμηλά εξαιτίας του Εμποδισμού που έχει εδραιωθεί πάνω από την Ευρώπη. Τέτοιου είδους αντικυκλώνες μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση αρκετές ημέρες με συνεχή ενίσχυση. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση των ίδιων καιρικών συνθηκών για παρατεταμένη χρονική περίοδο σε μία περιοχή.
Πως επηρεάζει την χώρα μας
Η χώρα μας βρισκόμενη στα νοτιοανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα τύπου εμποδισμού απολαμβάνοντας ηλιόλουστες ημέρες. Ωστόσο η ιδιομορφία του ανάγλυφου σε συνδυασμό με το βόρειο-βορειοανατολικό ρεύμα (Σχήμα 2) που προκαλεί η θέση του αντικυκλώνα διαμορφώνει τοπικά διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Έτσι λοιπόν, όπως φαίνεται στον χάρτη του σχήματος 2, νεφώσεις τοπικά πυκνές επικρατούν κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Ο μηχανισμός έχει ως εξής: το ψυχρό βορειοανατολικό ρεύμα εμπλουτίζεται με υδρατμούς καθώς εισβάλει στο Αιγαίο. Στη συνέχεια συναντά τους ορεινούς όγκους στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών του αέρα σε υδροσταγονίδια. Ο καιρός αυτός ονομάζεται καιρός βορείου ρεύματος.
Οι βορειοανατολικοί άνεμοι συμβάλουν στη μεταφορά και διατήρηση ψυχρότερων αερίων μαζών από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Επομένως, διατηρεί την θερμοκρασία κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες
Με βάση και τα παραπάνω ο καιρός τις επόμενες ημέρες προβλέπεται γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν σε γενικές γραμμές από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις εντάσεως αύριο Τρίτη στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση προς το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια την Τρίτη και την Τετάρτη.
Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) www.ecmwf.int
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
ΗΛΕΙΑΚαιρός www.ileiakairos.gr