Γυμναστείτε χορεύοντας (ή αλλιώς zumba!)

Αν βαριέσαι τη γυμναστική ή νιώθεις σαν να κάνεις αγγαρεία, απεχθάνεσαι να μετράς σετ και να ακολουθείς ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε φορά στο γυμναστήριο τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσεις τη Zumba!

Με τη Zumba, μια προπόνηση δεν είναι καν μια καθιερωμένη  προπόνηση: είναι ένα διασκεδαστικό, χορευτικό πάρτυ στο οποίο όμως ταυτόχρονα γυμνάζεσαι! Η μουσική είναι γρήγορη, αισιόδοξη και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο απ’ το να χορεύεις!Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα οφέλη του συγκεκριμένου είδους γυμναστικής:

Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα
Σχεδιασμένο ώστε να συνδυάζει πλήθος διαφορετικών χορών (salsa, latin, hip hop κ.α.) αλλά και αεροβική γυμναστική, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνεις Zumba. Εφόσον μπορείς να κινηθείς στο ρυθμό της μουσικής, συμμετέχεις στην άσκηση. Και δεδομένου ότι η Zumba περιλαμβάνει την κίνηση ολόκληρου του σώματος – από τα χέρια έως τα πόδια – θα κάνεις μια προπόνηση για όλο το σώμα που δε θα την  αισθάνεσαι σαν αγγαρεία.

Advertisements
Ad 14

Θα κάψεις θερμίδες (και λίπος!)
Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι σε μια κλασσική προπόνηση Zumba, 39 λεπτών, κάποιος μπορεί να κάψει κατά μέσο όρο 9,5 θερμίδες ανά λεπτό, ή 369 θερμίδες συνολικά σε όλη την προπόνηση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι πρόγραμμα Zumba 12-εβδομάδων μπορεί να προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην αεροβική ικανότητα*.

Αυξάνεται η αντοχή σου
Από τη στιγμή που η μουσική κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης  Zumba είναι σε σχετικά γρήγορο ρυθμό, το να κινείσαι στο ρυθμό μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί η αντοχή σου μετά από λίγες προπονήσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από 12 εβδομάδες ενός προγράμματος Zumba, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένο καρδιακό ρυθμό και συστολική πίεση του αίματος με αύξηση της έντασης, παρατηρήσεις που συμπίπτουν με μια αύξηση στην αντοχή.

Διαβάστε επίσης  Εκφάνσεις ειδικής γλωσσικής διαταραχής σε παιδιά

Βελτίωση της πίεσης του αίματος
Μια  μελέτη  του 2015 που περιελάμβανε μια ομάδα υπέρβαρων γυναικών διαπίστωσε ότι μετά από ένα πρόγραμμα 12-εβδομάδων γυμναστικής Zumba, οι γυναίκες παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης και σημαντικές βελτιώσεις στο σωματικό βάρος. Μια άλλη μελέτη του 2014 διαπίστωσε μείωση της αρτηριακής πίεσης σε συμμετέχοντες μετά από ένα σύνολο μόλις 17 μαθημάτων Zumba.

Κατάλληλο για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης
Δεδομένου ότι η ένταση σε μια προπόνηση Zumba είναι κλιμακούμενη – κινείστε μόνοι σας, με το ρυθμό της μουσικής – είναι μια προπόνηση που ο καθένας μπορεί να κάνει στο δικό τους επίπεδο έντασης!

Κοινωνικά οφέλη
Ένα μάθημα Zumba είναι μια ομαδική δραστηριότητα. Πέρα απ’ το ότι μπορείς να γνωρίσεις νέους ανθρώπους ταυτόχρονα και η προπόνηση γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστική και ευχάριστη σε αντίθεση με μια προπόνηση που θα πρέπει μόνος σου να εκτελείς σε ένα γυμναστήριο.

Μπορεί να αυξήσει τα όρια του πόνου
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι μετά από ένα πρόγραμμα Zumba  12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο, φαινόμενο που ίσως οφείλεται στην μεγάλη έκκριση των παυσίπονων ενδορφινών.

Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής
Συνδυάζοντας τα οφέλη για την υγεία από ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα Zumba και τα κοινωνικά οφέλη της προπόνησης σε ομάδα, μπορείτε να απολαύσετε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Για να σας πείσω όμως ακόμα περισσότερο δείτε ένα video από τα άπειρα που υπάρχουν στο youtube (ενδεικτικά https://www.youtube.com/watch?v=kDhkDFVHhGw) και είτε ασκηθείτε στο σπίτι σας ή γραφτείτε σε κάποιο πρόγραμμα!!!

*η δυνατότητα του σώματος, της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου κατά την διάρκεια της άσκησης στην μονάδα του χρόνου, που μπορούν να καταναλώσουν οι ιστοί ενός ατόμου. Όσο περισσότερο οξυγόνο προσλαμβάνει ένας ασκούμενος, τόσο περισσότερη ενέργεια παράγει αφού το οξυγόνο είναι η καύσιμη ύλη κάθε ανθρώπου

Με πληροφορίες από: 1.The Surprising Health Benefits of Zumba 2. Ο χορός αυξάνει την αντοχή στον πόνο 3.Βασικές αρχές φυσικής κατάστασης 4.EFFECTS OF ZUMBA FITNESS PROGRAM ON BODY COMPOSITION OF WOMEN 

Διαβάστε επίσης  Θυρεοειδίτιδα De Quervain: απαιτεί άμεσης αντιμετώπισης ή όχι;

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό