Απλή κούραση ή Υπερκόπωση;

 

Πότε πρέπει να διερευνηθεί αν η κούραση που νιώθεις είναι απλή ή αν οφείλεται σε υπερκόπωση; “Νιώθω συνέχεια κουρασμένος-η.” , “Δεν μπορώ να σηκωθώ το πρωί με τίποτα από το κρεβάτι”, “Είμαι εξαντλημένος. Με το ζόρι καταφέρνω τις υποχρεώσεις της ημέρας”. Μήπως αυτές οι φράσεις σου είναι γνωστές;

Σίγουρα η κούραση και η κόπωση είναι μέρος της καθημερινότητας μας, οι ρυθμοί είναι έντονοι, όπως και το άγχος, το οποίο μας κατακλύζει. Φυσικά, δεν σημαίνει πως όποτε νιώθεις κουρασμένος πάσχεις από υπερκόπωση. Στις περιπτώσεις της απλής κούρασης, ο σωστός ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή, η αποβολή της έντασης και του στρες με όποιο τρόπο βοηθάει τον καθένα, η αποφυγή της καφεΐνης, είναι κάποια από τα μέτρα τα οποία συντελούν στην  αποκαταστάση της κούρασης. Όταν όμως αυτά τα μέτρα φαίνεται να μην επιλύουν το πρόβλημα, για σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε μιλάμε πιθανόν, για υπερκόπωση.

Η υπερκόπωση οφείλεται σε καταστάσεις όπως: περιόδους υπερβολικής εργασίας, λανθασμένες ή εξαντλητικές δίαιτες, αυξημένο στρες, περιόδους έντονης αυπνίας και κακής ποιότητας ύπνου, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως στην κύηση, στη λοχεία, στην εμμηνόπαυση, αλλά και σε καρδιακά, εγκεφαλικά, και ψυχιατρικά νοσήματα.

Επίσης, άτομα που πάσχουν από καρκίνο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, από αυτοάνοσα νοσήματα, υπόταση, αναιμία, κλπ, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υπερκόπωση.

 

 

Το ατόμο που βρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης παρουσιάζει συμπτώματα έντονης υπνηλίας, απώλεια της όρεξης ή αύξηση αυτής, μειωμένο ενδιαφέρον, π.χ για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος τον ενδιέφεραν και τον ευχαριστούσαν, αδυναμία συγκέντρωσης, αναβλητικότητα, ευερεθιστότητα και εκνευρισμό. 

Η διάγνωση της γίνεται από παθολόγο, και η θεραπεία της περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ειδικό πρόγραμμα διατροφής αλλά και χρήση συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνες, κλπ. Είναι μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται με απλή ξεκούραση, και η συμβουλή ειδικού είναι απαραίτητη για την επανένταξη του ατόμου στις καθημερινές του υποχρεώσεις και ασχολίες, αλλά και για να επανέλθει η ποιότητα ζωής του.

Διαβάστε επίσης  Ο ρόλος του ασβεστίου και οι πηγές του

 

 

 

Τελειόφοιτη Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, με αγάπη για την ψυχολογία, τον χορό, τις ξένες γλώσσες, και τη λογοτεχνία. Αγαπημένο μου μότο ''Μια ευχή δεν αλλάζει τίποτα. Μια απόφαση όμως, αλλάζει τα πάντα''.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα