
Η κατανάλωση του αβοκάντο και η προσθήκη του σε σαλάτες και σνακ είναι πλέον συχνή γευστική πρόταση, δημιουργώντας ένα νόστιμο και κυρίως θρεπτικό συνδυασμό.
Θρεπτική αξία
Ανά 100gr, κάποια από τα διατροφικά του στοιχεία είναι τα εξής:
Θερμίδες: 160 kcal
Λιπαρά: 15gr, εκ των οποίων 2,1 gr είναι κορεσμένα
Υδατάνθρακες: 9gr
Φυτικές ίνες: 7gr
Πρωτεΐνη:2gr
Βιταμίνη Α: 146 IU
Βιταμίνη C: 10 mg
Βιταμίνη B6: 0,3 mg
Μαγνήσιο: 29mg
Ασβέστιο: 12mg
Σίδηρος: 0,6 mg

Τα οφέλη του αβοκάντο
Ποικίλα είναι τα οφέλη του αβοκάντο και συνδέονται άμεσα με το αίσθημα του κορεσμού, χάρη στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις ίνες που περιέχει. Έτσι, η κατανάλωσή του αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια βάρους.
LDL χοληστερίνη
Χάρη στα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχει, ελέγχει την κακή (LDL) χοληστερίνη και ρίχνει τα επίπεδά της, καθώς επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Περιεκτικότητα σε Κάλιο
Το αβοκάντο περιέχει περισσότερο Κάλιο από τις μπανάνες.

Η υψηλή πρόσληψη Καλίου έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης, κύριο παράγοντα πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων και εμφραγμάτων.
Άμεση απορρόφηση της πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, καθώς περιέχει φυτικές ίνες, αποτελώντας την ιδανική εναλλακτική για όσους θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, όπως η γλουταθιόνη, επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους. Μάλιστα, το αβοκάντο περιέχει περίπου την τριπλάσια γλουταθιόνη από το σπανάκι και λίγο λιγότερη από τα σπαράγγια. Επιπλέον, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών.

Το αβοκάντο περιέχει μεγάλο ποσοστό λίπους: Μύθος ή αλήθεια;
Είναι αλήθεια πως το πάνω από το 70% των θερμίδων του αποτελείται από λίπος, σε αντίθεση με άλλα φρούτα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως το λίπος δεν είναι πάντα βλαβερό για την υγεία μας. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται κυρίως για μονοακόρεστα λιπαρά και συγκεκριμένα το ελαϊκό οξύ που συναντάται και στο ελαιόλαδο.

Το αβοκάντο λοιπόν δεν χαρακτηρίζεται άδικα από πολλούς υπερτροφή, αφού δεν είναι λίγα τα πολύτιμα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωσή του. Μην παραλείψετε να το προσθέσετε και εσείς στα πιάτα σας. Τρεις νόστιμοι τρόποι είναι οι εξής:
- Avocado τοστ
Είναι απλό. Φρυγανίστε μία φέτα ψωμί του τοστ και αλείψτε τη με πολτό του αβοκάντο. Έπειτα προσθέστε λίγη τομάτα, λάδι και σκόρδο. Μία άλλη ιδέα είναι να προσθέσετε αυγό.

- Πίτσα
Δοκιμάστε να προσθέσετε αβοκάντο στη σπιτική σας πίτσα και η γευστική διαφορά θα είναι εμφανής.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την εκδοχή πίτσας με καραμελωμένα κρεμμύδια. Αρκεί να τα τηγανίσετε με λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνοντας σταδιακά τη φωτιά.

- Γεμιστά
Μπορείτε να γεμίσετε τα avocado σας με κοτοσαλάτα ή άλλη σαλάτα της επιλογής σας. Μάλιστα, αυτή η πρόταση μπορεί να θεωρηθεί και ως πλήρες γεύμα.