Η δίαιτα pescatarian είναι ευρέως γνωστή ως η δίαιτα που έχει σαν βάση το ψάρι και απαγορεύει κατηγορηματικά την κατανάλωση κρέατος. Σαν όρος ειπώθηκε πρώτη φορά το 1993.
Σε αυτό που διαφέρει από την χορτοφαγική είναι ότι, περιλαμβάνει ψάρι θαλασσινά και όστρακα, μαζί με τα φρούτα και λαχανικά που εμπεριέχονται στην πρώτη.
Τι είναι η δίαιτα pescatarian
Όπως προαναφέραμε, η δίαιτα pescatarian είναι μία χορτοφαγική δίαιτα. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι πέραν από όσπρια και σπόρους, περιλαμβάνει ψάρια, θαλασσινά και όστρακα.
Πιο συγκεκριμένα τα τρόφιμα τα οποία υπάγονται σε αυτή τη δίαιτα είναι τα εξής:
- Ψάρια, θαλασσινά και όστρακα
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Αυγά
- Γαλακτοκομικά
Ποια τα οφέλη της pescatarian diet
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη δίαιτα έχει ως βάση τα ψάρια και τα λαχανικά και θυμίζει κατά πολύ την μεσογειακή διατροφή. Τα οφέλη πεις είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου.
Προστατεύει την καρδιά
Πρώτα απ’ όλα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές η δίαιτα πακετάρει αν συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της υγείας καρδιάς. Επίσης, προλαμβάνει νοσήματα τα οποία συνδέονται με την καρδιά και μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εκδήλωσης τους. Προσφέρει μόνο ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία υπάρχουνε στο ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο.
Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η συγκεκριμένη δίαιτα προστατεύει και από κάποιες άλλες νόσους, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την υγεία της καρδιάς.
Άρα, προλαμβάνει από τον διαβήτη τύπου 2, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την παχυσαρκία. Οι συγκεκριμένες νόσοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα
Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα που προσφέρει η διαιτα pescatarian είναι εξίσου σημαντικά και ωφέλημα για την υγεία μας. Τα βρίσκουμε σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα.
Ειδικότερα, αποτελούν ένα είδος λίπους, που μειώνει τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφαλικού, καθώς και την νευρική λειτουργία. Ακόμη, βοηθούν στην καλυτέρευση της μνήμης και στην αποφυγή φλεγμονών στο σώμα.
Είναι πηγή πολλών βιταμινών
Παράλληλα με τα παραπάνω, ένα ολόκληρο ψάρι είναι πηγή βιταμίνης Β6 και Β12. Επίσης, είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Όσον αφορά στο ιχθυέλαιο, είναι πηγή βιταμινών Α και D. Ακόμη, τα ψάρια είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως φώσφορος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, κάλιο, σελήνιο και σίδηρος.
«Κίνδυνοι» από την pescatarian diet
Αντίθετα με όσα έχουν αναφερθεί, η δίαιτα pescatarian πέραν από τα οφέλη που προσφέρει, μπορεί να κρύβει και κάποιους «κινδύνους». Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν στο κατά πόσο είναι ικανή μια τέτοια διατροφή να είναι ισορροπημένη σε στοιχεία και βιταμίνες.
Είναι λογικό ότι, λόγω της έλλειψης κόκκινου κρέατος από αυτή την διατροφή, η απορρόφηση σιδήρου δεν είναι επαρκής. Για να καλύψουν τα επίπεδα σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός, θα πρέπει όσοι ακολουθούν την συγκεκριμένη διατροφή να καταναλώνουν σπανάκι και μπρόκολο.
Επιπροσθέτως, επειδή πολλοί pescatarians αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, τότε έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, ασβεστίου και φωσφόρου.
Συμπερασματικά, η δίαιτα pescatarian είναι μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν να αποφεύγουν το κρέας, αφού μπορεί να καλύψει πλήρως – με προσοχή πάντα – την ανάγκη του οργανισμού για όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται. Είναι ισορροπημένη, διότι διαθέτει ένα συνδυασμό διαφορετικών τροφών που παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Είναι ανησυχητικός ο υδράργυρος στα ψάρια;
Τέλος, όσον αφορά στον υδράργυρο που υπάρχει στα ψάρια, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες από τέσσερις μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ειδικά για τις γυναίκες που εγκυμονούν, οι επιστήμονες συστήνουν κατανάλωση δυο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Άρα, μπορούν τα λιπαρά ψάρια να αντικατασταθούν από μικρότερα των ελληνικών θαλασσών όπως γαύρος, σαρδέλα, γόπα, μαρίδα.
Πηγές
Pescatarian Diet: Υπάρχει λόγος να γίνεις ψαροφάγος; – WeFit – 4.9.2017 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: wefit.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24.10.2023)
Δίαιτα Pescataria: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ανερχόμενη διατροφική τάση – jennygr – 1.2.2022 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: jenny.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24.10.2023)
Διατροφή pescatarian τι τρώνε; – Doc Diet – 22.5.2022 – Ανακτήθηκε από τη ηλεκτρονική διεύθυνση: docdiet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24.10.2023)