ΔΕΠΥ και επιδράσεις φαρμάκων

Το παρόν άρθρο με τίτλο ΔΕΠΥ και επιδράσεις φαρμάκων εστιάζει στις επιδράσεις της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ. Συγκεκριμένα, το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει τον ερευνητικό σκοπό και τα ερευνητικά ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας η οποία έλαβε χώρα στη Σουηδία και εξέτασε εάν η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια συχνή ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απροσεξία, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα. Η φαρμακευτική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των διεγερτικών ή μη, συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη ΔΕΠΥ σε πολλές χώρες. Οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανή καρδιαγγειακή ασφάλεια των φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ έχoυν αποδειχθεί σε κάποιες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές και άλλες μελέτες. Οι μετα-αναλύσεις έχουν αναφέρει αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση που σχετίζονται τόσο με διεγερτικά όσο και με μη διεγερτικά φάρμακα για τη ΔΕΠΥ.

Πηγή εικόνας: ΔΕΠΥ και φαρμακευτική θεραπεία

Η έρευνα των Le Zhang και συνεργατών (2023)

Ερευνητικός σκοπός

Οι Le Zhang και συνεργάτες (2023) συμπεριέλαβαν 278,027 άτομα ηλικίας 6-64 ετών που είχαν λάβει τη διάγνωση της ΔΕΠΥ ή τα οποία λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για τη ΔΕΠΥ. Ο ερευνητικός σκοπός ήταν να εξετάσουν εάν η μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης φαρμάκων για ΔΕΠΥ (έως και 14 χρόνια χρήση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ) συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα υπέρτασης και αρτηριακής νόσου, σε σύγκριση με τη μη χρήση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ. 

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν άτομα με ΔΕΠΥ και καρδιαγγειακές νόσους (ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, θρομβοεμβολική νόσο, αρτηριακή νόσο και άλλες μορφές καρδιακής νόσου).

Διαβάστε επίσης  Κλιματική αλλαγή: πρόβλημα βαθιά πολιτικό και όχι περιβαλλοντικό
Advertising

Advertisements
Ad 14

Ερευνητικά ευρήματα

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • 10,388 άτομα με καρδιαγγειακή νόσο και 51 άτομα χωρίς κάποια καρδιαγγειακή νόσο.
  • Ο χρόνος παρακολούθησης και των δύο ομάδων ήταν από 1,9 έως 6,8 έτη.
  • H μεγαλύτερη αθροιστική διάρκεια της χρήσης φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τη μη χρήση.
  • Η μεγαλύτερη αθροιστική χρήση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και αρτηριακής νόσου.
  • Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 14 ετών, κάθε 1 έτος χρήσης φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ συσχετίστηκε με 4% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με τη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου να παρατηρείται στα πρώτα 3 χρόνια της αθροιστικής χρήσης και σταθερό κίνδυνο για τα υπόλοιπα χρόνια της παρακολούθησης.
  • Παρόμοια ευρήματα βρέθηκαν σε παιδιά και νέους (ηλικίας <25 ετών) και σε ενήλικες (ηλικίας ≥25 ετών). 

Συμπεράσματα

  • Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε φάρμακα για τη ΔΕΠΥ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
  • Επομένως, οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ θα πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά, προτείνουν οι ερευνητές.
  • Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά και με συνέπεια τα καρδιαγγειακά συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Βιβλιογραφία

Zhang, L., Li, L., Andell, P., Garcia-Argibay, M., Quinn, P. D., D’Onofrio, B. M., κ.ά. (2024). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Medications and Long-Term Risk of Cardiovascular Diseases. JAMA Psychiatry81(2), 178–187. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2023.4294

Διαβάστε επίσης  Φυτά που θα απορροφούν ατμοσφαιρικό άζωτο;

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι...

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι…

Κολλημένοι στη ζάλη. Σε μια φούσκα με εμάς να κοιτάμε
Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Η ιστορία μιας φημισμένης γυναίκας που οι αρχαίοι συγγραφείς προδίδουν