Έρωτας: Η Ψυχική και υπαρξιακή διάσταση του έρωτα

πηγή εικόνας: pinterest.gr

Τι είναι έρωτας

Η ανάγκη του ανθρώπου είναι να είναι ολόκληρος. Ο έρωτας λοιπόν πατάει σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη.

Μέσα του ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι είναι μισός, με αποτέλεσμα να ψάχνει το άλλο του μισό ώστε να συμπληρωθεί. Η λέξη έρωτας αυτόματα συνδέει κάποιον με μία επιθυμία. Όταν μιλάμε για έρωτα, εννοούμε την έλξη μας για κάποιο πρόσωπο και όλοι μας έχουμε περιορίσει την αντίληψή μας κυρίως στην ερωτική-σεξουαλική έλξη.

Το σεξ είναι ο καθρέφτης του έρωτα. Παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν έντονα συναισθήματα πόθου, επιθυμίας, απόγνωσης, θλίψης, φόβου κ.α. Πίσω απ’ αυτά τα συναισθήματα κρύβεται η αναζήτηση δύναμης και νοήματος. Συνήθως αυτό συμβαίνει έντονα και πιο εύκολα μέσα από ένα άλλο πρόσωπο.

Έρως άνίκατε μάχαν…

Ο έρωτας είναι μία πολύ μεγάλη προβολή. Προβολή σημαίνει πως υπάρχει μία επιθυμία, την οποία προσφέρω σε κάποιον άλλον και μάλιστα σε ασυνείδητο επίπεδο. Ο λόγος που ερωτεύομαι δεν είναι μόνο γιατί μου αρέσει κάποιος εμφανισιακά ή με ελκύει σεξουαλικά. Αυτό είναι η επιφάνειά του έρωτα. Ο έρωτας είναι ένα μυστήριο, ένα μυστικό της ψυχής που δεν μπορώ να το εξηγήσω εκ πρώτης με τη λογική. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο-ψυχίατρο Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, ο έρωτας είναι μια πολύ βαθιά και έντονη θρησκευτική εμπειρία όλης μας της ζωής.

Advertisements
Ad 14

Ο έρωτας περιλαμβάνει την εξιδανίκευση. Είναι η προβολή του τέλειου, της θετικότητας και γι’ αυτόν το λόγο και είναι ιερά θρησκευτικός. Μέσα από τον έρωτα προβάλω σ’ έναν άλλον άνθρωπο τα βαθιά μου θέλω, τις ελλείψεις μου, τις ανάγκες μου. Όλα αυτά δηλαδή με τα οποία πιστεύω ότι η ζωή μου θα αποκτήσει ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης  Άνοιξη: η ανθισμένη εποχή που μαραίνει τις καρδιές

Νιώθω μισός

Δεν είναι κακό να ζητάω τον έρωτα. Ο έρωτας μου  προσφέρει συγκινήσεις τις οποίες δεν μπορώ να βιώσω μόνος, παρά μόνο μέσα από την παρουσία κάποιου άλλου, το λεγόμενο ρομαντικό ειδύλλιο.

Ως άνθρωπος έχω ανεκπλήρωτα δυναμικά , δηλαδή ελλείψεις, Χρειάζεται να ωριμάσω για να ολοκληρωθώ ως ύπαρξη. Άρα χρειάζομαι κάποιον να με αφυπνίσει. Έχω ανάγκη να υπάρξω, να νιώσω ότι ζω. Έχω ανάγκη να πάθω, για να με μάθω. Καθρεφτίζω τη χαρά μου μέσα από την έκρηξη αδρεναλίνης, που μου προφέρει η χημική ένταση του έρωτα.

Το παράδοξο λοιπόν στον έρωτα είναι ότι ενώ τον επιθυμώ όσο τίποτα άλλο, όταν μου συμβαίνει, στη μη εκπλήρωση των προσδοκιών μου, αρρωσταίνω. Βιώνω πόνο και υποφέρω.

Γιατί δεν μπορώ να έχω κ΄ εγώ έναν σωστό άνθρωπο δίπλα μου;

Με δυσκολεύει η εμμονή μου, στο νόημα της ζωής που θεωρώ ότι μου προσφέρει ο άλλος. Επιμένω παρόλο που πονάει. Aν θεραπευτώ η ζωή μου θα γίνει μονότονη.

Έρωτας μάγος

Τελικά…αξίζει ο έρωτας;

Ο έρωτας είναι η ύψιστη πνευματική εμπειρία της Ύπαρξης.

Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία.

Το αίσθημα του έρωτα είναι η επιφάνεια μιας ταραγμένης θάλασσας, που με καλό κολύμπι με οδηγεί στο βυθό της αγάπης. Ο έρωτας υπάρχει για να μάθω μέσα από την εφήμερη ένταση, να με αγαπάω και όχι να ζω το δανεικό νόημα της ζωής μέσα από αυτόν που περιμένω να ερωτευτώ. Πολύ περισσότερο να με ερωτευτεί.

Στον κύκλο του έρωτα δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Ο κάθε κύκλος με οδηγεί στην απελευθέρωση και όταν το μυαλό μου το καταλάβει αυτό, τότε ο πόνος δεν θα μοιάζει πια αβάσταχτος.

Διαβάστε επίσης  Στάσεις: η ερμηνεία και η λειτουργία των στάσεων

Ο έρωτας δεν επιθυμεί τίποτε άλλο από την πραγμάτωσή του.

Να λιώνετε και να μοιάζετε με ρυάκι που κυλά και κελαρύζει μες στη νύχτα.

Να γνωρίζετε τον πόνο της υπέρμετρης στοργής.

Και να ματώνετε με προθυμία και χαρά.

Να γυρνάτε σπίτι το σούρουπο με ευγνωμοσύνη.

Κι έπειτα να κοιμάστε με μια προσευχή για το άτομο που αγαπάτε από καρδιάς, και με έναν ύμνο στα χείλη σας.

Χαλίλ Γκιμπράν (The prophet)

 

Πηγή: Βασιλειάδης, Γ. (2022). Για μια ζωή με Νόημα. Θεσσαλονίκη: iWrite.gr

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη