Το γνωστό μας ” Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” και “Η Τροφή σου είναι το φάρμακο σου” αποδεικνύουν άραγε ότι αυτά που τρώμε παίζουν ρόλο στο πως αισθανόμαστε και λειτουργούμε; Είμαστε τελικά αυτό που τρώμε; Αν αυτό ισχύει σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, τότε μπορεί κάποιος να πει για τους σαρκοφάγους ότι “Τρώτε ψοφίμια…είστε ψοφίμια”.
Για αρχή θα ήθελα να πω ότι είμαι πεπεισμένος ότι η μακροζωία οφείλεται στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου αλλά και επίσης στην διατροφή με υγιεινές τροφές (Διατροφή για μακροζωία). Ποιές είναι όμως οι υγιεινές τροφές. Σίγουρα δεν είναι τα φαστ-φουντ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια υγιεινή διατροφή πρέπει να έχει μέσα πολλά φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Αντβενιστές που έδιναν μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή (και έτρωγαν σε μεγαλύτερη ποσότητα τα πάρα πάνω), παρουσίαζαν πολύ λιγότερα κορύσματα καρδιοπαθειών, καρκίνου και πολλών άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Ακόμη όταν μιλάμε για μακροζωία μιλάμε για ποσότητα ζωής και όχι ποιότητα. Ωστόσο η διατροφή είναι και για να εμπλουτίζει την ζωή του ανθρώπου και να του χαρίζει ευεξία. Δυστυχώς ,πολλοί άνθρωποι ζουν μόνο με το 50% της δυναμικότητας τους, όχι ακριβώς άρρωστοι άλλα ούτε υγιείς. Όσο για τους χορτοφάγους…Πιστεύω στη χορτοφαγία και πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στην μακροζωία. Η χορτοφαγική δίαιτα αποτελείται απο αγνές και καθαρές τροφές, αλλά δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα. Δεν ενδείκνυται για εκείνους που για παράδειγμα ασκούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επαγγέλματα.(και χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και αδρεναλίνη..)
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζουν στις πιο κάτω περιοχές(μπλε ζώνες) και έχουν περάσει τα 100 χρόνια ζωής. Πιο κάτω έχει αντίστοιχα και την διατροφή τους:
Ικαρία-Ελλάδα: Αυτό που ξεχώριζε την διατροφή από άλλες περιοχές της περιοχής ήταν η έμφαση που έδιναν στις πατάτες, το κατσικίσιο γάλα, το μέλι, τα όσπρια (κυρίως τα φασόλια, τα μαύρα φασόλια και τις φακές), τα άγρια χόρτα, ορισμένα φρούτα και σχετικά μικρές ποσότητες ψαριών. Επίσης η Ικαρία έχει και άλλα κορυφαία τρόφιμα μακροζωίας:φέτα, λεμόνια και βότανα όπως φασκόμηλο και μαντζουράνα που χρησιμοποιούν οι Ικαριάντες στο καθημερινό τσάι τους.
Οκινάουα-Ιαπωνία: Μετά το 1949, οι Οκινάουα άρχισαν να τρώνε λιγότερα υγιεινά προϊόντα όπως φύκια, κουρκούμη και γλυκοπατάτα και περισσότερο ρύζι, γάλα και κρέας. Παρόλα αυτά, οι Οκινάουαν έχουν καλλιεργήσει την πρακτική να τρώνε κάτι από τη γη και τη θάλασσα κάθε μέρα. Μεταξύ των “κορυφαίων φαγητών μακροζωίας” είναι τα πικρά πεπόνια, το tofu, το σκόρδο, το καστανό ρύζι, το πράσινο τσάι και τα μανιτάρια shitake.
Σαρδηνία-Ιταλία: Τι τρώγανε λοιπόν εκείνοι οι αρχαίοι ποιμένες της Σαρδηνίας; Το μαντέψατε: γάλα κατσίκας και πρόβειο τυρί – περίπου 15 κιλά τυρί ετησίως, κατά μέσο όρο. Επίσης, μια μέτρια ποσότητα υδατανθράκων για να πάει μαζί του, όπως το επίπεδο ψωμί και το κριθάρι. Και για να εξισορροπήσουμε αυτές τις δύο ομάδες τροφίμων, οι εκατονταετείς της Σαρδηνίας τρώνε άφθονα μάραθο, φασόλια, ρεβίθια, ντομάτες, αμύγδαλα, τσάι γαϊδουράγκαθου και κρασί από σταφύλια Grenache.
Λόμα Λίντα-Καλιφόρνια: Οι πεσκο-χορτοφάγοι στην κοινότητα, οι οποίοι έτρωγαν μια φυτική διατροφή με έως και μία μερίδα ψαριών ημερησίως, έζησαν περισσότερο από ό, τι οι βέγκαν Αντβεντιστές. Τα κορυφαία τρόφιμά τους περιλαμβάνουν αβοκάντο, σολομό, φρούτα, φασόλια, πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως και γάλα σόγιας.
Χερσόνησος Nicoya-Κόστα Ρίκα: Όπως γράφει ο Buettner, «Το μεγάλο μυστικό της διατροφής Nicoyan ήταν οι« τρεις αδελφές »της μεσοαμερικανικής γεωργίας: φασόλια, καλαμπόκι και κολοκύθι». Αυτά τα τρία παξιμάδια, μαζί με παπάγια, μαρμελάδες, μπανάνες και φοινίκες ροδάκινου (ένα μικρό ωοειδές φρούτο της Κεντρικής Αμερικής με υψηλές βιταμίνες Α και C), είναι το καύσιμο των ηλικιωμένων της περιοχής κατά τη διάρκεια του αιώνα.
Αρθρογραφία:
1)https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/04/11/398325030/eating-to-break-100-longevity-diet-tips-from-the-blue-zones
2)Τροφές που θεραπεύουν-Bernard Jensen