Διατροφή: Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα από το τί τρώμε;

“Είμαστε ό,τι τρώμε”, μία φράση που ακούμε πολύ συχνά. Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο η υγεία και η ευεξία, αλλά και η γονιμότητα σχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες. Όλο και πιο πολλές μελέτες αποδεικνύουν την συσχέτιση της καλής λειτουργίας του αναπαραγωγικού με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την αποφυγή άλλων. Γνωρίζατε ότι ένα φλυτζάνι πλήρες γιαούρτι, μερικά αμύγδαλα και λιγότερο κόκκινο κρέας καθημερινά μπορούν να αυξήσουν την γονιμότητα;

Τα “ναι” στη διατροφή μίας υποψήφιας μαμάς

Κρέας: Με την κατανάλωση κρέατος ο οργανισμός εξασφαλίζει σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β12, της οποίας η έλλειψη υπονομεύει  την γυναικεία αλλά και την αντρική γονιμότητα και είναι απαραίτητη για τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και η βιταμίνη Β9 γνωστή ώς φυλλικό οξύ (είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος στους άντρες, ενώ προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου), πηγή του οποίου αποτελεί το μοσχαρίσιο συκώτι. 

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα ενοχοποιούνται για μείωση της γονιμότητας, εξαιτίας της χαμηλής θρεπτικής και θερμιδικής τους αξίας. Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση 1000mg ασβεστίου την ημέρα, η οποία μπορεί να γίνει με την κατανάλωση ένας ποτηριού πλήρους γάλακτος (300 mg ασβεστίου) ή γιαουρτιού και τυριού. 

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εσπεριδοειδή, Πολύχρωμες σαλάτες και Ανανάς: Η κατανάλωση τους εξασφαλίζει στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, λάχανο) είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος και βήτα καροτίνης, η οποία ενισχύει την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία, ενώ το μαγγάνιο που περιέχεται στον ανανά συνδέεται με ενίσχυση της διαδικασίας της σύλληψης.

Διαβάστε επίσης  Αυτός ο τρίτος κόσμος : νοσήματα για άλλους

Ξηροί καρποί και σπόροι: Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στα καρύδια, τα αμύγδαλα και τον λιναρόσπορο συνδέεται άμεσα με την γονιμότητα, ένω οι ξηροί καρποί είναι πηγή μαγνησίου και ψευδαργύρου

Λιπαρά ψάρια: Ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλες είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν τόσο στην ρύθμιση της παραγωγής των αναπαραγωγικών ορμονών και στην αύξηση της αιματικής ροής όσο και στον περιορισμό του άγχους, που αποτελεί παράγοντα μείωσης της γονιμότητας. 

Σε τί να πείτε “όχι” 

Αλκοόλ: Μόνο σύμμαχος δε μπορεί να θεωρηθεί για μία μέλλουσα μαμά! Ειδικά σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τα ξενύχτια μπορεί να μειώσει κατα πολύ την γονιμότητα .

Advertising

Επεξεργασμένες τροφές: Τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συντηρητικά καλό είναι να αποφεύγονται καθώς ούτε ενέργεια δίνουν στον οργανισμό και συνδέονται και με μειωμένη γονιμότητα. 

Υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η κατανάλωση κρέατος είναι απαραίτητη, όχι όμως η πολύ συχνή και σε μεγάλες ποσότητες και αυτό γιατί περιέχει βιταμίνη Α που είναι τοξική για το έμβρυο. 

 

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία!
Enjoy it!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και χρήση αντικαταθλιπτικών/αγχολυτικών

Το παρόν άρθρο Η Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) είναι μία

Dream Productions: Μια νέα προσθήκη στον κόσμο του “Τα Μυαλά που Κουβαλάς”

Η Pixar Animation Studios επιστρέφει με μια μοναδική μίνι σειρά