Δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε ο ΕΦΕΤ

νοθευμένο ελαιόλαδο

Δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ή μη ασφαλών ελαιολάδων εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Μετά από ελέγχους σε ελαιόλαδα τα οποία επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τεχνητά χρωματισμένα σπορέλαια αγνώστου προελεύσεως.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ:

Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΟΘΕΥΜΕΝΩΝ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντόπισε διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ή μη ασφαλών ελαιολάδων. Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες : «ΚΡΗΤΙΚΟΝ» – «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ» – «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ» – «ΕΙΡΗΝΗ» – «BEVELLINI» – «το λιοτρίβι» – «ΑΡΩΜΑ» – «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» καθώς και τα μη ασφαλή προϊόντα με τις εξής επωνυμίες «ΝΕΦΕΛΗ» – «ΛΙΑΤΙΚΟ». Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες κάτωθι), να μην τα καταναλώσουν.

νοθευμένο ελαιόλαδο

Οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ετικέτα. Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων υποχρεούνται να εγκρίνονται και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε κάθε επιχείρηση χορηγείται ένας κωδικός αριθμός έγκρισης, μοναδικός για κάθε περίπτωση, ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά επί της συσκευασίας των ελαίων και έχει την κάτωθι μορφή: EL 40ΧΧΧ.  Τα δύο πρώτα στοιχεία συμπληρώνονται με τα γράμματα EL (χαρακτηριστικά της χώρας ELLAS). Τα δυο επόμενα με τον κωδικό 40 (χαρακτηριστικός για τις Επιχειρήσεις Συσκευασίας και Τυποποίησης Ελαιολάδου). Τα τελευταία τρία ψηφία συμπληρώνονται με τον αριθμό αναγνώρισης της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης  Γιαούρτι: Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για αυτό

Άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις οι οποίες πρέπει να αναγράφονται στην κύρια ετικέτα των ελαιόλαδων είναι:

  • Ονομασία πώλησης του προϊόντος (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο • παρθένο ελαιόλαδο • ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα • πυρηνέλαιο). Απαγορεύεται μόνο η αναγραφή της λέξης ελαιόλαδο ως ονομασία πώλησης.
  • Προσδιορισμός της καταγωγής. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται μόνο για το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και το «παρθένο ελαιόλαδο».
  • Καθαρή ποσότητα
  • Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας

Παράδειγμα:

τυποποίηση παρθένου ελαιόλαδου

 

Πηγές:

  • efet.gr
  • http://www.sedik.gr/el/kanonismoi/KYA%20323902-2009%20%CE%95%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CE%B9%20%20%CE%9D%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%20%20%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%85.pdf

Είμαι διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεν μου φτάνουν 24 ώρες να ασχοληθώ με όσα με ενδιαφέρουν αλλά έχω αλλάξει αυτο το bio 100 φορές. Επικοινωνία: alexandra@maxmag.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι