Τι να προσέξεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Φτάνουν τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν αρχίσει και απασχολούν όλους μας. Οι γιορτές ισοδυναμούν με πολλά φαγητά και πολλά γλυκά που όλοι μας μπαίνουμε σε πειρασμό για να τα φάμε. Όμως το μυστικό είναι να μπορέσεις να είσαι ελεύθερος στις επιλογές σου, να τρως ότι θέλεις αλλά ταυτόχρονα να διατηρείσαι σε φόρμα και να προσέξεις την υγεία σου.

Οι περισσότεροι λόγω διάφορων υποχρεώσεων δεν έχουν πολύ χρόνο για να προετοιμάσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έτσι τελευταία στιγμή αγχώνονται και τρέχουν να προλάβουν. Δεν χρειάζεται πανικός.

Αρχικά, ετοίμασε φαγητά που μπορούν να μείνουν μερικές μέρες στο ψυγείο έτσι ώστε να έχεις κάνει μια καλή προετοιμασία. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα μπορείς να στολίσεις το τραπέζι και να το έχεις έτοιμο για να κερδίσεις χρόνο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πώς θα επιλέξεις τί θα φας και τί θα πιεις

  1. Φρόντισε το μισό πιάτο σου να είναι γεμάτο με λαχανικά. Τα λαχανικά δεν έχουν πολλές θερμίδες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.
  2. Προσοχή στο αλκοόλ. Όταν ένα ποτό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα έχει και πολλές θερμίδες. Για αυτό προτίμησε να πιεις ένα ποτήρι σαμπάνια που έχει μόνο 80 θερμίδες και όχι ένα κοκτέιλ που μπορεί να φτάσει και τις 300 θερμίδες. Επίσης ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί θεωρείται ευεργετικό για την πίεση και πόσο μάλλον αναγκαίο σχεδόν καθημερινά.

3.Απέφυγε το πολύ αλάτι το οποίο περιέχει νάτριο. Αντί αυτού προσπάθησε να ανεβάσεις το κάλιο το οποίο περιέχεται σε φρούτα και νερό. Μάλιστα αν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών θα περιοριστεί η επιθυμία για φαγητό.

4.Σύμφωνα με έρευνες πρέπει να τρως ότι ζητάει η καρδιά σου και να μην το στερείς από τον εαυτό σου. Όμως 2-3 κουταλιές από ένα γλυκό αρκούν για να το απολαύσεις. Προτίμησε ένα μελομακάρονο από άλλα γλυκά με πολλά λιπαρά όπως είναι οι πάστες. Το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο και μέλι και για αυτό είναι πιο υγιεινή επιλογή.

Advertising

5.Προσπάθησε να αποφύγεις τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

Τέλος, η γαλοπούλα έχει μικρή ποσότητα λίπους και γενικά πρέπει να αποφεύγεται το βούτυρο ή το λάδι κατά το ψήσιμο της. Επίσης, είναι σημαντικό να μην έχει πέτσα και να σερβίρεται χωρίς πανάρισμα καθώς έτσι δεν έχει καθόλου υδατάνθρακες και είναι χαμηλή σε λιπαρά. Όσον αναφορά την γέμιση της γαλοπούλας μην βάλεις πολλά αλλαντικά αλλά πρόσθεσε ρύζι, κάστανα και διάφορους ξηρούς καρπούς.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…

Σώμα & Υγεία

Ο απόλυτος οδηγός άσκησης στην περίοδο

Η περίοδος είναι κάτι που επηρεάζει κάθε γυναίκα διαφορετικά, όχι μόνο στη διάθεση ή την…

Σώμα & Υγεία

Skincare: Πώς αλλάζει ανάλογα με τις φάσεις του έμμηνου κύκλου;

Το δέρμα αλλάζει κατά τις διαφορετικές φάσεις του έμμηνου κύκλου λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Οι…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογία και χρόνιες ασθένειες: Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο

Ο καρκίνος δεν αποτελεί μόνο μια σωματική νόσο αλλά και μια βαθιά ψυχολογική εμπειρία που…

Σώμα & Υγεία

Ο ρόλος του ψυχολόγου στη θεραπεία της ημικρανίας

      Από την απαξίωση στην αναγνώριση «Δεν θέλω να εξετάσω μια γυναίκα με…

Σώμα & Υγεία

Υποθυρεοειδισμός: Χρειάζεται να προσέχουμε τη διατροφή μας;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες…

Σώμα & Υγεία

ΔΕΠΥ και διατροφή: Τι ξέρουμε, τι ερευνούμε, πού στοχεύουμε;

Η “πολυχρωμία” της ΔΕΠΥ: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, έχει…